Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Târgovişte | County: Dâmboviţa | Site: str. Calea Domnească, nr. 218A | Excavation Year: 2020

Excavation Year   2020
Epoch
Late Medieval Age (14th - 18th cent.)
Periods
Medieval Age
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Dâmboviţa
Locality   Târgovişte
Commune   Municipiul Târgovişte
Site  str. Calea Domnească, nr. 218A
Site Sector B. Sector „Şanţ apărare” (sf. sec. XVI)
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Cârciumaru Minodora Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească", Târgovişte
Năstase Mihai Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească", Târgovişte
Petrică Florin Gabriel Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească", Târgovişte
National Arch. Record Site Code 65351.28
Report O descoperire insolită, desigur, cel puţin prin amplasamentul său. Reamintim faptul că suprafaţa cercetată de noi se află în zona centrală a oraşului medieval unde un asemenea şanţ de apărare îşi găseşte cu greu justificarea. Cel puţin la prima vedere.
După cum aminteam, acest sector se află în imediata apropiere a zidurilor fundaţiei casei Vesely, fundaţie care taie straturile acestui complex. Adâncimea neobişnuită la care se lucra, ţinându-se cont de faptul că solul viu se află la cota W – 1,33 m şi la doar circa 0,50 m raportat la trotuarul străzii, a ridicat încă de la început semne de întrebare. S-a lucrat prin secţionarea capătului de nord a S2, pe o lungime de 9 metri. În umplutura şanţului a fost descoperită o mare cantitate de ceramică specifică sec. XVI-XVII, unele fragmente de vase reîntregibile aflându-se la cote diferite, chiar şi la un metru adâncime unele de altele. Acest lucru dovedeşte faptul că umplerea şanţului, după perioada sa de funcţionare, s-a făcut în scurt timp. În straturile de umplutură ale şantului au fost descoperite şi trei monede, la cotele de 1,00, 1,10 şi 1,40, una dintre acestea a fost emisă în anul 1569. Celelalte două, una otomană, alta datând din anul 1624 (identificată de dr. Aurel Vâlcu, numismat, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan - Bucureşti) arată perioada cronologică de umplere a şanţului.
Descrierea complexului: Şanţul are o formă trapezoidală, asemănător celui al Cetăţii Târgoviştei, fiind adâncit în solul viu. La partea superioară are o deschidere de 9-10 m (zidul beciului Casei Vesely taie capătul dinspre nord al şanţului), la partea mediană 6 metri iar la bază are trei metri.
Fără a intra, cel puţin acum, în detalii de ordin istoric, pe care le vom prezenta într-un alt context, vom rămâne la cadrul tehnic al săpăturii, făcând precizarea că traseul acestui şanţ a încercat să fie detectat şi cu ajutorul metodelor neinvazive, prin scanare geomagnetică, urmele acestuia fiind vizibile spre nord şi spre sud. Probabil că şantul a avut o existenţă efemeră, legată de una dintre luptele din interiorul oraşului (vezi asediul mănăstirii Stelea din anul 1658).
În interiorul şantului a fost identificat, la cota – 3,40 m/1977 sau (-W - 4,26 ) un fragment dintr-un bulumac de lemn, lung de 1,20 m, diametru 0,18 m, probabil înfipt în şant (urme palisadă?). A fost extrasă o probă pentru datare, trimisă la Laboratorul de Biometrie Forestieră, Universitatea Suceava.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   INP
Language   RO
091-6512
Chronicle of the Archaeological Excavations in Romania, 2020 Campaign. Report no. 91, Târgovişte, str. Calea Domnească, nr. 218A.<br /> Sector 091-6512.<br /><a href='CronicaCAfotografii/2020/02-Preventive/091-targoviste-calea-domneasca-218a/091-6512/sector-sant-de-aparare.jpg' target=_blank>Display the same picture in a new window</a>



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu