Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Tuluceşti | County: Galaţi | Site: Valul antic Traian | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Neolithic;
Late Medieval
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Galaţi
Locality   Tuluceşti
Commune   Tuluceşti
Site  Valul antic Traian
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Brudiu Mihalache Site director Universitatea "Dunărea de Jos", Galaţi
National Arch. Record Site Code 77340.01
Report


Au fost efectuate cercetări în zona valului antic Tulceşti - Traian. Cercetarea s-a desfăşurat în cadrul practicii cu studenţii secţiei de Istorie - filosofie de la Universitatea din Galaţi, pe teritoriul localităţii Cişmele, com. Smârdan, jud. Galaţi.


Secţiunea a fost trasată într-o zonă unde există o abundentă zonă acviferă care, din antichitate până în prezent, a modificat morfologia terenului, în sensul că a produs întreruperea fortificaţiei antice prin evoluţia în direcţia nord a unei puternice ravene. Printr-o cercetare arheologică prealabilă, s-a observat existenţa unor mărturii de vieţuire umană (locuinţe), care, sperăm, ar putea ajuta la datarea acestei fortificaţii. Secţiunea a avut o lungime de 34 x 2 m. S-a adâncit până la 1,40 m. S-a atins în zona valului şi a bermei orizontul de călcare antic. S-a constat că şanţul şi valul traversau o pantă a capătului unui interfluviu, astfel încât între val şi pantă a avut loc un proces de colmatare care a ridicat cota terenului cu mult faţă de orizontul de călcare antic. Pe această colmatare, într-o perioadă recentă s-a instalat vatra unei aşezări, care a produs o serie de deranjamente în structura valului antic, unde a fost descoperită o locuinţă atelier. După unele complexe arheologice demidate din această zonă s-a putut constata că a existat o aşezare aparţinând culturii Folteşti, realitate surprinsă şi în secţiune, prin fragmentele ceramice şi de silex. O locuire ulterioară în această zonă a mai fost în secolele XVIII - XIX, de la care provin o locuinţă şi trei gropi menajere situate pe val. Urmează să urmărim situaţia în zona şanţului de apărare. Menţionăm că valul a suportat o acţiune puternică de demidare şi deflare în acest sector.

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu