Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Almaşu Mare | County: Alba | Site: Cheile Cibului - Picui, Peştera cu trei guri, La Bisericuţă, Almaş | Excavation Year: 2000

Excavation Year   2000
Epoch
Neolithic;
Bronze Age;
Late Medieval
Periods
Early Bronze Age;
Middle Medieval Period
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Monastery;
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Alba
Locality   Almaşu Mare
Commune   Almaşu Mare
Site  Cheile Cibului - Picui, Peştera cu trei guri, La Bisericuţă, Almaş
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Ciugudean Horia Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Gligor Adrian Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Inel Constantin Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
National Arch. Record Site Code 2318.03 2318.02 2318.01
Report În luna noiembrie a anului 2000, am efectuat cercetări de suprafaţă pe raza comunei Almaşu Mare, prilejuite de reamenajarea drumului Almaşu Mare - Cib - Cheile Cibului, ocazie cu care am verificat şi identificat mai multe situri arheologice.
Astfel, în punctul "Picui" din Cheile Cibului, a fost localizată o necropolă tumulară, formată din patru movile aplatizate, dispuse pe culmea destul de lată dintre valea Cibului şi cea a Glodului. Pe versantul sudic al masivului "Vânătarea" se află "Peştera cu trei guri", foarte bine poziţionată, apărată natural, uscată, propice locuirii. Aici, am adunat de la suprafaţă fragmente ceramice aparţinând culturii Coţofeni şi epocii medievale.
În punctul "La Bisericuţă" din Cheile Cibului, configuraţia terenului ne sugerează urmele unei posibile construcţii ecleziastice (?), probabil acel complex mănăstiresc menţionat de tradiţia sau de literatura de specialitate (V. Drăguţ).
Tot în Cheile Cibului, pe valea ce coboară spre Băcâia, a fost identificată o amenajare pietruită a unui drum, care în tradiţia locului este considerat că ar fi de epocă romană, însă este cel mai probabil din perioada modernă, cel mult tereziană.
În cimitirul din jurul bisericii Sf. Nicolae din Cib, pe un platou mic de deasupra bisericii de zid, se pot observa urmele mai vechiului lăcaş de lemn, amintit de conscripţii înainte de atestarea bisericii de zid din 1786.
În hotarul satului Almaş - Suseni, în punctul numit "La cruce", deasupra cimitirului bisericii "Schimbarea la faţă", am localizat o altă necropolă tumulară, formată din 5 movile. Aici am redirecţionat drumul de hotar ce risca să distrugă unul dintre tumuli şi am început o săpătură de salvare care n-a putut fi finalizată, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, ea urmând să fie continuată în acest an.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu