Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Siret | County: Suceava | Site: Dealul Ruina | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Neolithic;
Hallstatt;
Late Medieval
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Suceava
Locality   Siret
Commune   or. Siret
Site  Dealul Ruina
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Ignat Mircea Site director Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava
Mareș Ioan Muzeul Național al Bucovinei, Suceava
National Arch. Record Site Code 146664.02
Report Săpăturile arheologice au continuat pe cele iniţiate în anul 1992, care au precizat existenţa unei întinse aşezări din Hallstatt-ul timpuriu. Aceste investigaţii s-au extins în anul 1994 pe o suprafaţă de aproximativ 437 mp. Au fost practicate două secţiuni (S II, cu o lungime de 150 m şi o lăţime de 1,50 m şi S III, cu o lungime de 84 m şi o lăţime de 1,50 m şi cinci casete cu dimensiuni variabile. Important este faptul că în S II au fost surprinse elementele de fortificaţie, constând din şanţ (cu o lărgime la gură de aproximativ 9 m) şi val adiacent (cu o lăţime de 22 m), placat la baza dinspre şanţ cu lespezi mari de piatră, iar pe coamă fiind vizibile urmele palisadei. Materialul arheologic găsit în umplutura şanţului ca şi valul de apărare documentează că fortificaţia a fost contemporană aşezării hallstattiene timpurii. Observaţiile de teren arată că această fortificaţie închide o suprafaţă de câteva zeci de hectare.
Săpăturile au surprins trei locuinţe de suprafaţă, din care una a fost cercetată integral (L3) aici fiind descoperită o cantitate apreciabilă de ceramică hallstattiană timpurie (Gáva-Holigrady), câteva figurine zoomorfe şi vase miniaturale. Toate acestea, ca şi observaţiile de teren, dovedesc existenţa pe această înălţime a unei locuiri intense şi bogate care se datează în Hallstatt-ul timpuriu.
Pe latura de nord a aşezării există urme de locuire din cultura Cucuteni, faza B, identificate prin cercetările de suprafaţă.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu