Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Oradea | County: Bihor | Site: Cetate | Excavation Year: 2000

Excavation Year   2000
Epoch
Late Medieval
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Defence
Site Types
Citadel
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Bihor
Locality   Oradea
Commune   Oradea
Site  Cetate
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Marta Doru Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea
Mîzgan Vasile SC TransArheo SRL, Cluj-Napoca
Rusu Adrian Andrei Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
National Arch. Record Site Code 26573.02
Report Cetatea Oradei este cel mai mare şi mai bine conservat obiectiv monumental fortificat, conservat în vestul României. Amplasamentul este în plin centrul oraşului. Cercetările sistematice au început din anul 1883, cu intermitenţe până în timpul primului război mondial. Au fost reluate din anul 1991, la solicitarea Direcţiei Monumentelor Istorice. Au continuat anual până în 1998. Acestea au fost reluate în anul 2000, în vederea restaurării. Este un complex de construcţii, realizate în sec. XVI - XVIII, peste altele, dezafectate şi îngropate în pământ, datând din sec. XI - XVI. Toată zestrea istorico-arhitectonică şi arheologică aparţine celui mai important centru cultural medieval din vestul României (patrimoniu romanic, gotic şi renascentist).
Obiectivele generale sunt grupate în două categorii: o cercetare sistematică, de natură să ducă la o cunoaştere generală; o cercetare subordonată restaurării corpurilor de clădiri (fortificaţii, bastioane, tronsoane de palate, biserici, construcţii locative diverse, anexe etc.) Obiectivul anului 2000 au fost doar sondajele de verificare a fundaţiilor şi racordurilor corpului denumit convenţional E (interiorul cetăţii, corpul de N al palatului princiar de sec. XVII, parţial prăbuşit).
Cele opt sondaje, repartizate pe toate punctele de interes arhitectonic, au întâlnit, de fiecare dată, situaţii noi. Drept urmare, nici stratigrafia (cu adâncimi de până la -4 m) nu este uniformă. S-au întâlnit clădiri dezafectate, pivniţe, urme ale unor cuptoare, ateliere de prelucrare a osului, un mormânt din cimitirul adiacent catedralei episcopale medievale. Toate piesele aparţin Muzeului Ţării Crişurilor Oradea. Se intenţionează efectuarea unor cercetări mai ample pentru a recunoaşte obiectivele care au fost doar întrevăzute, pentru a verifica subsolurile corpului, zona în care va fi instalat şantierul de restaurare.
Cele mai recente referinţe arheologice sunt cele din Crisia, XXIII, 1993, p. 59 - 84. O monografie arheologică este redactată, dar nu s-a publicat din lipsa mijloacelor financiare.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu