Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Almaşu Mare | County: Alba | Site: La Cruce | Excavation Year: 2001

Excavation Year   2001
Epoch
Bronze Age
Periods
Bronze Age
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Alba
Locality   Almaşu Mare
Commune   Almaşu Mare
Site  La Cruce
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Ciugudean Horia Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Inel Constantin Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
National Arch. Record Site Code 2318.01
Report În perioada 8-24 noiembrie s-au desfăşurat cercetări arheologice în necropola tumulară din perioada timpurie a epocii bronzului, amplasată în localitatea Almaşu Mare, jud. Alba, punctul "La Cruce" (descoperire inedită realizată în urma unor periegheze în teren din anii 1998 şi 2000). Amplasată la o altitudine de cca. 690 m, pe coama dealului ce străjuieşte cimitirul actual al bisericii ortodoxe "Schimbarea la faţă" din Almaşu Mare - Suseni, necropola tumulară este alcătuită din cinci tumuli aplatizaţi, aşezaţi în linie, pe aliniamentul SE - NV.

În campania de cercetări a anului 2001 s-a realizat ridicarea topografică a întregii necropole tumulare din punctul "La Cruce", putându-se stabili pe această cale distanţa dintre tumuli. Astfel, tumulul T. 2 se află la o distanţă de 20 m NV faţă de T. 1 (cercetat de noi). Pe aceeaşi linie, spre NV, la 25 m faţă de T. 2, este amplasat T. 3, iar în continuare, la aprox. 40 m de T. 3, se află T. 4 (care este afectat parţial de un drum agricol). În partea opusă, la cca. 100 m SE de T. 1, se găseşte T. 5 (puternic aplatizat).

Cercetările arheologice din campania 2001 au vizat dezvelirea tumulului T. 1, dar din pricina timpului nefavorabil, această activitate s-a realizat până la mantaua sa de piatră, lăsându-se un martor transversal de 50 cm, orientat SE-NV.

A fost deschisă o suprafaţă (S. 1/2001) cu laturile de 15 x 15 m în care se afla situat tumulul T. 1 cu diametrul de 12 m. După înlăturarea vegetaţiei abundente care a şi afectat structura compactă a pietrei din mantaua tumulului, imediat sub stratul vegetal (gros de cca. 15 cm) s-a putut observa că mantaua era alcătuită din bolovani de mari dimensiuni, care erau amplasaţi în zona mediană a tumulului, pentru ca spre centrul acestuia să predomine un strat abundent de piatră mai măruntă. Spre vârful lui T. 1, imediat sub stratul vegetal, a fost descoperită o monedă, iar lângă marginea de NV a martorului de 50 cm, în mantaua tumulului era depusă o râşniţă de gresie de mici dimensiuni. Fiind prost păstrată, după procesele de curăţare şi conservare, moneda descoperită nu a putut fi identificată.

Observaţiile preliminare asupra provenienţei pietrei din mantaua lui T. 1 permit identificarea a două surse diferite: piatră de râu din valea aflată în vecinătatea nordică a necropolei tumulare, respectiv, blocuri mai mari de rocă sedimentară, dintr-un depozit aflat la aproximativ 400 m V de amplasamentul necropolei.

Cercetările viitoare urmează să continue dezvelirea tumulului T.1, respectiv demontarea mantalei de piatră şi identificarea mormintelor pe care le conţine.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu