Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Teliţa | Commune: Frecăţei | County: Tulcea | Site: Celic Dere | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Hallstatt
Periods
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary;
Unassigned
Site Types
Habitation;
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Tulcea
Locality   Teliţa
Commune   Frecăţei
Site  Celic Dere
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Jugănaru Gabriel Site director Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
National Arch. Record Site Code 160421.04
Report Cercetările în staţiunea de pe valea Cilicului au continuat în ambele sectoare: aşezare şi necropolă, ultimul rămânând a fi finalizat în 1995. Săpăturile în aşezare s-au executat pe o suprafaţă de 350 mp, repartizată în patru secţiuni. Pentru cunoaşterea organizării habitatului, săpătura efectuată are o importanţă deosebită prin însăşi amplasarea ei în topografia aşezării, urmărindu-se prin realizarea lor atât suprafaţa ocupată de locuinţe, cât şi eventualele intervenţii pentru realizarea unui sistem de fortificaţii.
Stratigrafia obţinută prin realizarea celor 4 secţiuni ne-a confirmat în continuare situaţia depunerilor, grosimea şi aglomeraţia materialului arheologic în nivelul de cultură, grupajul şi densitatea locuinţelor, ca şi a gropilor menajere în arealul ocupat de habitat. Din acest punct de vedere, situaţia descoperirilor se rezumă la următoarele date generale: grosimea depunerilor de pământ măsoară 40 cm şi este aceeaşi ca în celelalte suprafeţe săpate, iar a nivelului de cultură de 40-50 cm, exceptând unele gropi care ajung la o adâncime de 1,5-2 m faţă de nivelul de călcare antic. Numărul locuinţelor este redus şi se înscrie în tipul de semi-bordei, în formă rotunjită, cu stâlp central de susţinere, cu pereţii din ceamur, până la nivelul de călcare antic. Materialul arheologic descoperit în niveluul de cultură şi mai ales pe podeaua şi-n umplutura locuinţelor, este alcătuit din fragamente de la vase ceramice şi câteva unelte: fusaiole, fragmente de săbii, cuţite etc. Deosebit de interesant pentru studiul aşezării este materialul ceramic, care, după tehnica de execuţie, după formă şi ornamentică se împarte în următoarele:
- ceramică lucrată cu mâna care păstrează tradiţia perioadei Hallstatt-ului mijlociu: lustru şi forme;
- ceramică fină caracteristică Hallstatt-ului târziu, prin tehnică, prin compoziţia pastei, lustru şi angobă, prin formă şi decor. Domină vasele tip sac, de format mare şi decorate cu benzi alveolate;
- ceramică grosieră de la vase de format mic;
- ceramică de import, lucrată la roată. Seria se ilustrează prin amfore, vase de culoare gri, trecute printr-o baie de slip, cunoscute ca "vase de bucătărie".
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu