Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Lăceni; Măgura | Commune: Orbeasca | County: Teleorman | Site: Lăceni - Valea Cioroaica (TEL 001, TEL 008, TEL 011), Lăceni-tell (TEL 006) | Excavation Year: 2000

Excavation Year   2000
Epoch
Neolithic;
Bronze Age;
Early Migrations Period (3rd - 6th cent.);
Late Migrations Period (7th - 11th cent.)
Periods
Neolithic;
Eneolithic;
Bronze Age;
Migrations Period
Site Category
Domestic
Site Types
Tell
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Teleorman
Locality   Lăceni; Măgura
Commune   Orbeasca
Site  Lăceni - Valea Cioroaica (TEL 001, TEL 008, TEL 011), Lăceni-tell (TEL 006)
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Andreescu Radian-Romus Muzeul Naţional de Istorie a României
Bailey Douglass School of History and Archaeology, Cardiff University - HISAR, UK
Bogaard Amy University of Aberdeen, UK
Haită Constantin Muzeul Naţional de Istorie a României
Howard Andy School of Geography, University of Leeds, UK
Macklin Mark Institute of Geography & Earth Science, University of Wales, Aberystwyth, UK
Mills Steve School of History and Archaeology, Cardiff University - HISAR, UK
Mirea Pavel Muzeul Judeţean Teleorman
Moise Dragoş Muzeul Naţional de Istorie a României
Oanţă-Marghitu Sorin Muzeul Naţional de Istorie a României
Trick Steve School of History and Archaeology, Cardiff University - HISAR, UK
Zaharia Pompilia Muzeul Judeţean Teleorman
National Arch. Record Site Code 153525.01 153259.03 153259.01 153259.02
Report Lucrările s-au desfăşurat în perioada 21 iunie - 20 august şi reprezintă a treia campanie din programul ştiinţific româno-englez de cercetare a locuirii neo-eneolitice din bazinul râului Teleorman
Obiective acestei campanii au fost: cartarea siturilor din zonă; măsurători geofizice; reconstituirea istoriei naturale a văii Teleormanului; continuarea cercetărilor în siturile descoperite în zona Lăceni - TEL 001, TEL 008, TEL 011; realizarea unui sondaj sedimentologic în aşezarea de tip tell de la Lăceni (TEL 006); continuarea săpăturilor în situl din zona Măgura ( CLA 2).
Metodologie. Lucrările s-au desfăşurat atât în teren, cât şi la sediul Muzeului Judeţean Teleorman. În teren au fost efectuate cercetări de suprafaţa, măsurători geofizice, cartări ale siturilor precum şi săpături în diverse puncte de interes major. Au fost practicate sondaje arheologice, în principal de 2 x 1m, extinse în zonele cu material arheologic semnificativ. Au fost efectuate săpături în suprafaţă (Vităneşti), precum şi sondaje sedimentologice (Vităneşti, Lăceni - tell). Au fost prelevate probe pentru analize 14C şi analize sedimentologice. La sediul Muzeului din Alexandria s-a făcut prelucrarea primară a rezultatelor: s-a creat o bază de date cu înregistrările din teren, a fost organizată o arhivă fotografică computerizată. A fost construită o instalaţie de flotare cu ajutorul căreia au fost prelucrate probe din diverse situri. Amplasamentul siturilor în teren a fost înregistrat, pentru prima oară în România, cu ajutorul sistemului Global Positioning System (GPS), cu un aparat Garmin 12 XL. Prin intermediul programelor GIS siturile au fost plasate pe o hartă digitalizată a văii Teleormanului, obţinându-se în acest fel o distribuţie precisă a acestora în zonă. Pentru ridicările topografice a fost folosit un EDM - Topcom Station Total Model cu prismă triplă.
TEL 008. În acest sit au fost efectuate cele mai întinse săpături deoarece, în anul 1999, fuseseră descoperite două zone de locuire aparţinând unor faze diferite ale culturii Boian. Obiectivele pe care le-am urmărit au fost următoarele: decopertarea locuinţei descoperită în sondajul 36; stabilirea unei corelaţii stratigrafice între cele două zone de locuire; cercetarea mormântului din S. 24; verificarea în teren măsurătorilor geofizice.
Sondajul 36 a fost extins şi s-au deschis alte două sondaje, S. 42 (4 x 2m) şi S. 49 (5 x 3m) pentru decopertarea locuinţei descoperite în campania precedentă. Aceasta, aflată la circa - 0,1 / -0,15 m de suprafaţa solului, era în întregime deranjată de lucrările agricole (urmele de plug mergeau până la -0,5 m adâncime). În aceste condiţii a fost imposibil să-i evaluăm dimensiunile; orientarea era probabil E - V. Pare a fi fost o locuinţă relativ solidă, dacă judecăm după urmele de chirpici ars, destul de masive, cu urme de pari. În partea de N a zonei în care se aflau resturile locuinţei pare a fi fost o vatră precum şi resturile unei podele. O mică parte a unei podele din lut nears este vizibilă în profilul nord-estic al sondajului 36. Inventarul este destul de bogat în ceea ce priveşte ceramica, dar sărac în privinţa uneltelor. Ceramica, într-o cantitate relativ mare, este destul de fragmentată. Pe ansamblu este dintr-o pastă de bună calitate, folosind ca degresant nisipul şi mai rar material vegetal. Decorul este în principal excizat, uneori umplut cu pastă albă. Un alt decor frecvent întâlnit este cel al canelurilor sau pliseurilor, prezent pe vasele din pastă fină, lustruită.
La SE de sondajele în care a fost cercetată locuinţa au fost trasate alte două, S. 43 şi S. 47 în vederea verificării măsurătorilor geofizice. În sondajul 43 (4 x 2 m) au fost descoperite resturile unui bordei care ocupa aproximativ suprafaţa întregului sondaj fiind orientat NE - SV, cu o adâncime de circa -0,75 m. Şi aici situaţia era puternic deranjată de lucrările agricole şi de o necropolă de secol IV p. Chr. De aceea bordeiul nu a fost cercetat în întregime. Sondajul a fost extins spre S cu o extensie de 2 x 2 m, S. 47. Ceramica din aceste sondaje are aceleaşi caracteristici cu cea din sondajul 36. În plus, în partea sudică a apărut o ceramică diferită, din pastă de bună calitate, cu un decor format din incizii curbilinii (aşa-numitul decor "în paranteze"), sau pictată cu grafit.
În cea de-a doua zonă locuită, descoperită în anul 1998, au fost continuate lucrările în sondajul 24. Aici a fost cercetat mormântul descoperit anul trecut, mormânt care aparţine unei necropole din sec IV p. Chr. Sondajul a fost extins spre partea de S, unde au apărut urme de chirpici ars S. 48). La circa -0,4 m adâncime au fost descoperite resturile unei vetre care avea lângă ea patru greutăţi de lut, un fragment dintr-o sită, o râşniţă şi un frecător. Ceramica este relativ numeroasă dar fragmentată. Predomină fragmentele dintr-o pastă intermediară cu mult nisip în compoziţie. Decorul sărac este compus din linii incizate, cel excizat lipseşte aproape cu totul, iar canelurile sunt foarte rar folosite.
Pentru clarificarea legăturilor dintre cele două zone de locuit, S. 34 şi S. 24 au fost deschise câteva sondaje între ele pe direcţia NE - SV.
În sondajul 38 (2 x 1 m), au fost descoperite doar fragmente ceramice asemănătoare cu cele din S. 36, lângă care este de altfel plasat.
Cam la jumătatea distanţei dintre cele două zone a fost deschis sondajul nr. 39, care ulterior a fost extins cu alte două, S, 41 şi S, 44, fiind cercetată o suprafaţă de 3 x 4 m. Aici au fost descoperite resturile unei locuinţe puternic deranjate de lucrările agricole (nu s-au putut determina dimensiunile şi orientarea). Ca şi locuinţa din S. 36 ea se afla la mică adâncime sub nivelul solului (între -0,1 / - 0,3 m), dar spre deosebire de ea, resturile acesteia, puţin consistente, sunt reprezentate de mici bulgări din chirpici ars dispersaţi pe toată întinderea sondajelor. Spre latura de NE (a sondajului) au fost descoperite resturile unei vetre, plasate pe un nivel de arsură. Ceramica este dintr-o pastă bună cu nisip folosit ca degresant. Decorul este excizat, umplut cu pastă alb. Altă categorie de decor este cea a canelurilor care se întâlnesc pe o ceramică fină, lustruită.
În sondajul 40 plasat în apropierea de S. 24 ceramica este destul de amestecată, atât ceramică de bună calitate specifică zonei S. 36, cât şi ceramică cu mult nisip în compoziţie asemănătoare cu cea din S. 24.
Încadrare cronologică şi discuţii. Situaţia din TEL 008 este complexă, descoperirile de anul acesta şi de anul trecut dezvăluind locuiri succesive pe o arie relativ restrânsă. Cercetările din zona sondajelor 36 şi 24 au confirmat faptul că avem două locuirii: prima aparţine fazei Giuleşti a culturii Boian (S. 36), a doua fazei Spanţov a aceleaşi culturi (S. 24).
Resturile bordeiului din S. 43 aparţin fazei Giuleşti a culturii Boian. O situaţie interesantă o întâlnim în sondajele 39, 41, 44 unde au fost descoperite resturile unei locuinţe. Analiza materialului ceramic a relevat faptul că el este într-o măsură asemănător cu cel din locuinţa din S. 36, deci este încadrabil în faza Boian - Giuleşti. Există şi câteva deosebiri (în special ceramica fină de o calitate superioară celei din locuinţa descoperită în S. 36), care ne fac să credem că cele două locuiri ar putea să nu fie contemporane.
O altă situaţie interesantă s-a întâlnit în partea sudică a sondajului 43 (cel cu bordeiul) şi în sondajul 47. Aici au fost găsite fragmente ceramice care aparţin fazei Gumelniţa A2.
În TEL 008 au existat multe secvenţe ocupaţionale din epoca neolitică care ar avea următoarea succesiune: locuire Boian - Giuleşti, probabil cu două etape, apoi locuire Boian - Spanţov şi ultima locuire Gumelniţa A2 (mult mai târziu, sec IV p. Chr, zona devine necropolă). O observaţie importantă este aceea că, aceste locuiri, sunt dispuse pe o componentă stratigrafică orizontală şi nu într-o succesiune stratigrafică verticală ca de obicei. Mai mult locuirea Boian - Spanţov din S. 24, târzie, este plasată la o adâncime mai mare decât locuirea Boian - Giuleşti, timpurie, aflată practic sub suprafaţa solului actual. Toată această succesiune de locuiri şi abandonuri este legată şi de condiţiile de mediu, probabil de evoluţia nivelului apelor din valea Teleormanului. Locuirile sunt plasate în tipuri de sol diferite, unele dintre ele ar putea indica inundaţii periodice; acestea au determinat probabil secvenţele de locuire şi abandon surprinse în zonă. De altfel cercetările complexe derulate în zonă referitoare la istoria naturală a văii vor aduce informaţii preţioase despre schimbările mediului şi legat de acestea despre impactul lor asupra comunităţilor umane.
TEL 001. Lucrările din TEL 001 au fost limitate şi au avut drept obiectiv cercetarea locuinţei vizibile în profilul şanţului de desecare. Au fost deschise două sondaje S. 45 şi S. 46 plasate în partea de SV a canalului, unul în dreptul structurii din chirpici nears identificată ca o posibilă vatră sau cuptor, al doilea spre limita de sud a locuinţei. Rezultatele nu au fost concludente, structura din chirpici nears nu s-a regăsit în sondaj, doar câteva bucăţi de chirpici nears disparate (probabil era pe traseul canalului şi a fost distrusă). În celălalt sondaj, locuinţa era reprezentată de un sol cenuşiu-deschis cu lentile abia vizibile de lut gălbui-maronii, probabil chirpici ars. Acestea constituiau un nivel relativ omogen, în care nu sunt vizibile nici un fel de structuri, pereţi sau alte amenajări. Materialul arheologic lipseşte aproape cu desăvârşire, ceea ce ne face să credem că avem de-a face cu o locuinţă abandonată.
Ceramica, redusă la câteva fragmente, este din pastă intermediară cu mult nisip în compoziţie, asemănătoare cu cea descoperită anii trecuţii în această zonă şi aparţine sfârşitului culturii Boian, faza Spanţov.
TEL 011. În perioada 1998 - 1999 au fost efectuate cercetări de suprafaţă descoperindu-se fragmente ceramice care, prin formele care au putut fi reconstituite, se încadrează în perioada târzie a epocii bronzului. În consecinţă în anul 2000 au fost executate 4 sondaje cu caracter restrâns, pentru lămurirea caracterului locuirii din acest punct.
Majoritatea materialului arheologic a fost descoperit în S. 51, într-un strat compact de sol nisipos, de culoare castanie, gros de 0,2 - 0,25 m, care suprapune o depunere de nisip galben (pământul viu) şi este suprapus de solul vegetal de 5 - 7 cm. În jumătatea de N a sondajului a apărut un complex, parţial deranjat de plug, care se prezintă sub forma unei mese compacte de chirpic, pământ ars şi fragmente ceramice. Masa de chirpic are formă semicirculară, cu lungimea de aproape 1 m şi lăţimea de 0,3 m. Deasupra şi printre bucăţile de chirpic s-au găsit cioburi decorate cu linii incizate, orizontale şi paralele, sau cu "valuri". Sub masa de chirpic au apărut fragmente ceramice arse secundar de la o oală bombată, nedecorată, probabil spartă pe loc şi un fragment de vas cu marginea lăţită spre exterior, decorat cu linii incizate, orizontale, paralele. În strat, în apropierea complexului, s-au găsit cioburi de aceeaşi factură, un pahar miniatural fragmentar şi un ciob cu decor imprimat. Interpretarea complexului rămâne incertă; complexul ar putea fi, eventual, un rest de locuinţă de suprafaţă. Pe baza formelor şi a decorului ceramicii atât complexul cât şi nivelul căruia acesta îi aparţine se datează în secolul VI p. Chr.
În S. 52, trasat la est de S. 51, cu un martor de 0, 2 m, s-a descoperit puţin material tipic: un fragment de toartă cu secţiunea ovală de la un vas din pastă grosieră, cărămizie, un fragment de fund de vas din aceeaşi pastă, un fragment de vas lucrat la roată şi o bucată de chirpic cu urme de par. Materialul se datează în aceeaşi perioadă. În celelalte două sondaje s-a descoperit doar material atipic care, doar pe baza pastei poate indica şi o locuire sporadică preistorică.
TEL 006. Obiectivul principal în aşezarea de tip tell de la Lăceni l-a constituit săparea unui sondaj sedimentologic pentru a urmări stratigrafia aşezării, precum şi legătura acesteia cu zona înconjurătoare. Datorită condiţiilor nefavorabile, tell-ul este acoperit cu o vegetaţie deasă, nu s-a putut trasa o singură secţiune din vârful telului până în luncă. Au fost trasate patru secţiuni: prima plasată spre baza tell-ului are 10 x 1 m, a doua, mai sus cu circa 6 m, are 2 x 1 m, a treia decalată spre N cu doi metri, are 3 x 1 m, iar a patra, la partea superioară a tell-ului, decalată cu trei metri spre N, are 2 x 1 m.
În S. 3 au fost descoperite, la -0,65 m resturile unei locuinţe incendiate; în celelalte sondaje nu au fost descoperite complexe arheologice. În S. 1, cel de la baza tell-ului, nu s-a atins nivelul steril din punct de vedere arheologic, dar la adâncimea de -2 m resturile arheologice sunt foarte rare constând în mici bucăţi de chirpici şi câteva mici fragmente ceramice. Spre capătul dinspre luncă al sondajului s-a descoperit un nivel formai din pietriş, semnalând probabil un curs de apă care curgea la baza tell-ului, ulterior acoperit de luncă cu argilă neagră de mlaştină.
Din punct de vedere al evoluţiei culturale avem atestată la partea superioară faza Gumelniţa B1, urmată de o locuire Gumelniţa A2. Nu avem suficiente dovezi pentru o locuire mai veche (deşi un fragment cu material vegetal în compoziţie ar putea aparţine unei astfel de locuiri).
CLA 2. În aşezarea de pe malul Clăniţei au fost deschise sondajele, nr. 56, 58 şi 59 în suprafaţă totală de 5 x 2 m şi sondajul nr. 55, în vederea clarificării situaţiei stratigrafice. Din cauza timpului scurt afectat lucrărilor şi datorită durităţii solului nu au fost atinse obiectivele propuse. Nu s-a săpat decât primul nivel, (identificat în profilul obţinut în anul 1999) fără a se descoperi complexe arheologice, cu excepţia unor resturi dintr-o podea în S. 55.
Ceramica. Predomină ceramica intermediară de bună calitate, dintr-o pastă de culoare cenuşiu-deschis sau cenuşiu-gălbuie, cu mult nisip în compoziţie. Ceramica din pastă grosieră sau fină este aproape inexistentă. Decorul este sărac: incizie adâncă, rar excizie superficială în bandă lată sau canelură.
Discuţii. Ceramica este diferită de cea descoperită pe valea Teleormanului în TEL 001, TEL 008, TEL 009, TEL 010. Aşezarea se plasează probabil tot la sfârşitul culturii Boian, faza Boian - Spanţov, dar ceramica, spre deosebire de cea din siturile menţionate mai sus, este de o calitate mai bună, (chiar dacă are mult nisip în compoziţie) şi este mai bine arsă. De asemenea diferă culoarea, aici predominând cea cenuşiu-deschis, spre deosebire de culoarea cenuşiu-închisă sau gălbui-cărămizie a celei descoperite pe valea Teleormanului.
Concluzii, obiective. Cercetările din zona Lăceni-Măgura au confirmat existenţa unei dinamicii complexe a locuirii în această zonă, în epoca neo-eneolitică, dinamică strâns legată şi de evoluţia mediului înconjurător. Obiectivele campaniilor viitoare vor viza descoperirea şi cartarea altor situri din zonă, sondaje arheologice pentru determinarea specificului locuirii neolitice, precum şi un sondaj sedimentologic în aşezarea de tip tell de la Măgura-Bran. Vor fi întreprinse şi cercetări asupra paleomediului prin investigaţii privind istoria naturală a văii Teleormanului.
Planşa 32

Studiu sedimentologic

Constantin Haită (MNIR - CNCP)

Studiul sedimentologic elaborat în campania 2000 asupra locuirii neo-eneolitice din Valea Teleormanului a fost axat pe două direcţii principale:
1. Cercetarea zonelor de locuire din lunca actuală a Teleormanului;
2. Cercetarea succesiunilor sedimentare ce alcătuiesc depunerile din cadrul unor aşezări de tip tell.
În lunca actuală a Teleormanului, o atenţie deosebită a fost acordată cercetării sitului TEL 008, în cadrul căreia au fost observate zone de locuire aparţinând în principal la două faze ale culturii Boian, separate printr-un nivel de sol format pe o depunere aluvială. Studiul acestei situaţii este deosebit de important, atât pentru înţelegerea evoluţiei comunităţii Boian din această zonă, cât şi pentru reconstituirea paleomediului sedimentar al Văii Teleormanului în perioada neo-eneolitică.
În alte două zone de locuire cercetate, TEL 001 şi CLA 002, au fost studiate şi eşantionate două locuinţe din chirpic nears, ale căror elemente constructive au fost observate şi pe profilele stratigrafice.
Succesiunile sedimentare ce formează depunerile din cadrul a două aşezări de tip tell au fost cercetate prin realizarea unor sondaje sedimentologice.
În cazul aşezării gumelniţene Lăceni, un tell de mici dimensiuni, au fost realizate 4 sondaje sedimentologice care, prin corelare stratigrafică, au permis observarea întregii succesiuni sedimentare ce formează tell-ul, din partea superioară până în bază.
Primul moment de locuire al acestui tell este reprezentat printr-un nivel nisipos siltic de acumulare aluvială, ce remaniază foarte fini constituenţi antropici (cărbune, chirpici ars şi fragmente ceramice). Acesta este urmat de nivelurile arheologice corespunzătoare fazelor culturale Gumelniţa - A2 şi B1.

Studiu arheozoologic al faunei de mamifere descoperite la Lăceni - Măgura

Adrian Bălăşescu (MNIR - CNCP)

Resturile faunistice de mamifere prelevate ca urmare a cercetărilor arheologice de pe Valea Teleormanului, dintre anii 1998 - 2000, sunt numeroase, 3264, dar puţine dintre acestea au putut fi determinate până la nivel de specie, doar 561 (17,18%). Speciile identificate în materialul avut la dispoziţie, aparţin atât animalelor domestice: Bos taurus (bou), Ovis aries (oaie), Capra hircus (capră), Sus domesticus (porc), Canis familiaris (câine), cât şi animalelor sălbatice: Equus sp. (cal sălbatic), Bos primigenius (bour), Cervus elaphus (cerb), Capreolus capreolus (căprior), Sus scrofa attila (mistreţ), Vulpes vulpes (vulpe), Lutra lutra (vidră), Martes sp. (jder), Felis sylvestris (pisică sălbatică), Castor fiber (castor), Lepus europaeus (iepure de câmp).
Specificăm că fauna analizată de către noi este atribuită culturii Boian, fazele Giuleşti şi Spanţov. Materialul faunistic provine din următoarele situri, notate de către arheologi, cu următoarele sigle: TEL 001 (Boian - Spanţov), TEL 008 (Boian - Giuleşti şi Boian - Spanţov), TEL 009 (Boian - Spanţov), CLA 002 (Boian - Spanţov),
Cu toate că loturile faunistice analizate, care provin din situri, contexte arheologice şi perioade culturale diferite sunt reduse numeric, analiza arheozoologică a permis următoarele observaţii:
- animalele domestice au ponderea cea mai mare în fauna analizată. Aşadar activitatea de creştere a acestora joacă un rol important, în cadrul căreia bovinele şi ovicaprinele se situează pe primele locuri. În cadrul evoluţiei culturale se observă că dacă în perioada Boian - Giuleşti, ele îşi dispută locul întâi (TEL 008), în Boian - Spanţov bovinele se situează pe primul loc (CLA 002, TEL 001, TEL 008, TEL 009).
- animalele sălbatice sunt prezente într-un număr redus ca fragmente. Totuşi, ca număr minim de indivizi şi ca specii, în perioada culturală Boian - Giuleşti fauna sălbatică este mult mai bine reprezentată, faţă de cea din Boian - Spanţov. Vânătoarea are însă un rol secundar, de suplimentare a alimentaţiei carnate, dacă avem în vedere că se vânau specii de talie mare şi medie (cerb, bour, cal sălbatic, căprior, mistreţ).

Studiul arheozoologic preliminar al materialului de la Lăceni - Măgura (Bivalvia, Gastropoda şi Reptilia)

Radu Valentin (MNIR - CNCP)

Materialul studiat provine din situl TEL 008. Din punct de vedere arheologic sondajele efectuate aici au evidenţiat existenţa a două nivele culturale neolitice. Astfel, pentru nivelul Boian - Giuleşti materialul provine din sondajele 36, 38, 39, 41, 42, 43, 44 şi 49, iar pentru Boian - Spanţov doar din 24.
În total s-au identificat 30 de resturi aparţinând nivelului Boian - Spanţov şi 325 pentru Boian - Giuleşti aparţinând la următoarele specii: Unio crassus, Unio pictorum, Unio tumidus dintre scoici, Planorbarius corneus şi Cepaea vindobonensis, dintre melci şi Emys orbicularis, ţestoasa de apă.
În ceea ce priveşte bivalvele ele sunt cele mai numeroase. O mică parte din ele sunt arse (8 valve de Unio crassus şi una de Unio tumidus), ceea ce confirmă faptul că ele au fost culese intenţionat şi utilizate probabil în alimentaţie. Asocierea celor 3 specii de Unionide cu dominanta Unio tumidus specie de ape mai mult stătătoare, cu melcul Planorbarius corneus şi ţestoasa Emys orbicularis este caracteristică unei văii inundabile cu numeroase bălţi de mică adâncime şi năpădite de vegetaţie abundentă.
Alte două specii de melci Helix pomatia şi Cepaea vindobonensis sunt comuni în văile râurilor cu vegetaţie ierboasă abundentă. Provenienţa lor în nivelul cultural pare a fi mai mult secundară cu toate că şi aceştia pot face parte din dietă.
În concluzie putem afirma că mare parte din materialul recoltat aparţine speciilor acvatice şi a celor iubitoare de umezeală comune în valea inundabilă a Teleormanului.
Cu toate că mare parte din aceste resturi sunt de provenienţă accidentală există şi dovezi ce atestă că scoicile, în special, au făcut parte din dieta localnicilor.

Lăceni - tel 006, 2000. Raport arheozoologic
Dragoş Moise (MNIR - CNCP)
Resturile faunistice exhumate în cursul cercetărilor arheologice din cadrul "Southern Romanian Archaeological Project" în tell-ul de la Lăceni (tel 006) sunt încadrate în fazele A2 şi B1 a culturii Gumelniţa.
Materialul faunistic aparţine următoarelor clase de animale: MOLLUSCA, AVES şi MAMMALIA.
Moluştele sunt reprezentate prin 168 de fragmente de scoici unionide, de apă dulce (genul Unio) şi prin 4 cochilii de melci tereştri, din genul Cepaea. Păsărilor le aparţin 3 resturi osoase. Mamiferele sunt cel mai bine documentate, prin 321 resturi osoase, din care 103 au putut fi determinate specific sau generic.
Studiul resturilor de mamifere a condus la identificarea celor 5 specii domestice caracteristice epocii: vită (Bos taurus) - NR = 11, oaie (Ovis aries) - NR = 1, capră (Capra hircus) - NR = 2, porc (Sus domesticus) - NR = 23, câine (Canis familiaris) - NR = 2, precum şi 6 specii sălbatice: bour (Bos primigenius) - NR = 4, cerb comun (Cervus elaphus) - NR = 11, căprior (Capreolus capreolus) - NR = 1, mistreţ (Sus scrofa attila) - NR = 14, castor (Castor fiber) - NR = 7, iepure (Lepus europaeus) - NR = 2.
Materialul a fost analizat în funcţie de încadrarea culturală.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu