Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Dindeşti | Commune: Andrid | County: Satu Mare | Site: Vii | Excavation Year: 2001

Excavation Year   2001
Epoch
Bronze Age;
Hallstatt;
Latene
Periods
Bronze Age;
Hallstatt;
La Tène
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Satu Mare
Locality   Dindeşti
Commune   Andrid
Site  Vii
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Astaloş Ciprian Muzeul Judeţean Satu Mare
Marta Liviu Muzeul Judeţean Satu Mare
Virag Cristian Muzeul Judeţean Satu Mare
National Arch. Record Site Code 136786.02
Report Aşezare cu urme de locuire de tip Baden, Gáva şi Latene. Este situată pe terasa Ierului, pe şoseaua Dindeşti - Andrid, la 300 m de ultima casă din Dindeşti. Cercetarea a avut un caracter de salvare, ca urmare a fost săpată zona atinsă de şanţul pentru cablu optic Romtelecom.

Au fost săpate trei secţiuni de-a lungul şanţului, din care S. I (25 x 1,5 m) şi S. III (25 x 1,5 m) au vizat sondarea zonelor de la marginea sitului (marginea nordică, respectiv sudică). Prin S. II (10 x 2 m), au fost cercetate trei complexe arheologice, din care C. 1 (o platformă de chirpici) şi C. 2 (o groapă de mari dimensiuni) au conţinut un foarte bogat material specific culturii Baden, faza clasica (II). Platforma de chirpici era sub formă de masă compactă pe o suprafaţă de 4 m2. Se contura la adâncimea de -0,5 m, sub stratul de pământ rulat de plug, într-un strat de cultură negru intens cu o grosime de cca. 0,3 cm. Sub ea se afla o groapă care, deşi era deranjată de şanţul de la marginea drumului, a fost surprinsă pe o lungime de 5,2 m şi o lăţime de 4,75 m. În cele două complexe exista o mare cantitate de material arheologic, din care menţionăm în mod special numărul mare de ceşti întregi şi întregibile şi castroane cu pereţi mediani şi butoni ornamentaţi, tipice pentru cultura Baden.

Prin C. 3 a fost definită o groapă, care deşi nu avea marginile bine conturate, conţinea un vas mare pântecos, tipic culturii Gáva. Vasul a fost descoperit în poziţie culcată şi nu conţinea oase calcinate. Materialul descoperit şi documentaţia întocmită în urma cercetărilor se păstrează la M. J. Satu Mare.
Abstract other lang.
Abstract   As a result of the rescue excavations were partially uncovered (because of the destructions) a clay platform and a large pit. Both complexes contained an important amount of Baden ceramic materials. There was also discovered a Gáva "amphora" with four small knobs on the shoulder.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu