Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Pericei | County: Sălaj | Site: Keller Tag | Excavation Year: 2001

Excavation Year   2001
Epoch
Neolithic;
Latene
Periods
Neolithic;
La Tène
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Sălaj
Locality   Pericei
Commune   Pericei
Site  Keller Tag
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Băcueţ-Crişan Dan Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Băcueţ-Crişan Sanda Site director Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Pop Horea Dionisiu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
National Arch. Record Site Code 142293.01
Report Situl arheologic de la Pericei "Keller Tag" se află dispus pe a doua terasă a răului Crasna, în partea stângă a şoselei Zalău-Şimleu Silvaniei, la cca. 1,5 km de intrarea în localitatea Pericei.

Obiectivele cercetărilor din anul 2001 au avut ca scop stabilirea marginilor aşezării neolitice.

În acest punct au mai fost desfăşurate campanii de cercetări arheologice în anii 1999-2000, campanii soldate cu descoperirea unei aşezări neolitice de mare întindere cu mai multe faze de locuire. Aşezarea prezintă analogii în descoperirile de la Suplacu de Barcău.

În acest sit au mai fost puse în evidenţă şi urme de locuire din:

-epoca bronzului.

-Sec. II p. Chr.

-Sec. VII p. Chr.

În cadrul campaniei de cercetări din 2001 au fost dezvelite trei locuinţe neolitice, gropi neolitice şi dacice (sec. II p. Chr.)

În cadrul campaniei de cercetări desfăşurate în anul 2001 au fost trasate un număr de teri secţiuni, notate S. 1/2001, S. 2/2001 şi S. 3/2001.

Din punct de vedere stratigrafic am constatat existenţa unui singur nivel de depunere (nivelul arat): 0/0,2 m, după care de la -0,2 m fiind atins nivelul steril din punct de vedere arheologic. Această situaţie stratigrafică a fost sesizată în toate cele trei secţiuni.

S. 1/2001. Secţiune cu orientare N-S, având dimensiunile de 10 x 2 m.

La adâncimea de -0,2 m au fost conturate mai multe complexe: locuinţe neolitice L 1, L 2, L 3 şi L4; gropi neolitice G 1, G 2, G 3 şi G 5; groapă dacică -sec. II p. Chr. - G4.

Locuinţa L1 - locuinţă neolitică adâncită, săpată în trepte, surprinsă parţial, de formă neregulată, conturată la adâncimea de -0,2 m. Fundul complexului a fost surprins la adâncimea de -0,5 m, -0,6 m, -0,8 m. Pe fundul acestuia au fost sesizate şi două gropi de stâlp.

Locuinţa L 2 - locuinţă neolitică adâncită, surprinsă parţial, de formă (probabil) oval alungită, conturată la adâncimea de -0,2 m. Fundul complexului a fost surprins la adâncimea de -0,6/0,65 m.

Locuinţa L 3 - locuinţă neolitică adâncită, surprinsă parţial, de formă neregulată, conturată la adâncimea de -0,2 m. Fundul complexului fiind surprins la adâncimea de -0,5/0,6 m.

Locuinţa L 4 - locuinţă neolitică de tip adâncit, suprapusă parţial de L 3, surprinsă parţial în secţiune. Este de formă (probabil) rectangulară, sesizată la adâncimea de -0,2 m, fundul acesteia fiind sesizat la adâncimea de -0,4 m.

Groapa G 1 - groapă neolitică de formă oval-alungită, sesizată la adâncimea de -0,2 m, fundul acesteia fiind surprins la adâncimea de -0,6 m.

Groapa G 2 - groapă neolitică de formă ovală, surprinsă la adâncimea de -0,2 m (suprapune locuinţa L 4), fundul complexului fiind surprins la adâncimea de -0,5 m.

Groapa G 3 - groapă neolitică de formă ovală, sesizată la adâncimea de -0,2 m, suprapusă de complexele L 2 şi G 1. Fundul acesteia a fost surprins la adâncimea de -0,6 m.

Groapa G 4 - groapă databilă în sec. II p. Chr, sesizată la adâncimea de -0,2 m. complexul este de formă circulară, suprapune complexul neolitic L1. Fundul gropii G4 a fost atins la adâncimea de -0,9 m.

Groapa G 5 groapă neolitică de formă circulară, sesizată pe fundul complexului L 1 la adâncimea de -0,6 m (G 5 suprapusă de L 1), fundul acesteia fiind atins la -0,8 m.

S. 2/2001. Secţiune cu orientare N-S, având dimensiunile de 8 x 2 m. S. 2 a fost trasată în capătul de N al lui S. 1, între cele două secţiuni S. 1 şi S. 2, fiind cruţat un martor de 0,5 m. Complexele descoperite în această secţiune au fost conturate la adâncimea de -0,20 m. Astfel, au fost descoperite: o parte din Locuinţa L1 (surprinsă şi în S. 1) şi gropile G 6, G 7, G 8 şi G 9.

Locuinţa L1 - surprinsă şi în S. 1, a fost conturată la adâncimea de -0,20 m, fundul complexului fiind sesizat la adâncimea de -0, 80 m.

Groapa G 6 - groapă neolitică de formă ovală sesizată la adâncimea de -0,20 m, fundul ei fiind surprins la -0,50 m. Acest complex suprapunea parţial pe L1.

Groapa G 7 - groapă neolitică de formă ovală conturată la adâncimea de -0,2 m fundul ei a fost sesizat la adâncimea de -0,55 m.

Groapa G 8 - groapă neolitică de formă oval-alungită, sesizată la adâncimea de -0,2 m, fundul ei fiind surprins la -0,4 m faţă de nivelul actual de călcare.

Groapa G 9 - groapă neolitică de formă oval-alungită, conturată la adâncimea de -0,2 m. Fundul complexului a fost atins la adâncimea de -0,45 m.

Secţiunea S. 3/2001, având dimensiunile de 10 x 2 m şi orientarea N-S, a fost trasată la distanţa de 27 m E de S. 2/2001, paralelă cu aceasta. În această secţiune la adâncimea de -0,2 m faţă de nivelul actual de călcare au fost surprinse mai multe complexe: gropile G 1, G 3, G 4, G 5, G 6 şi G 7 - gropi neolitice şi G 2 - groapă sec. II p. Chr.

Gropile G 1, G 5, G 6 şi G 7, s-au conturat la adâncimea de -0,2 m, sunt de formă ovală, adâncindu-se în sterilul arheologic cu 0,2/0,3 m. Gropile conţineau foarte puţin material arheologic (2-3 fragmente ceramice foarte mici).

Groapa G 2 - groapă datată în sec. II p. Chr., conturată la adâncimea de -0,2 m, este de formă circulară. Fundul complexului a fost atins la adâncimea de -0,85 m.

Groapa G 3 groapă neolitică, de formă oval-alungită, conturată la adâncimea de -0,2 m. Fundul gropii a fost sesizat la adâncimea de -0,45 m.

Groapa G 4-groapă neolitică de formă ovală, conturată la adâncimea de -0,2 m. Fundul complexului a fost atins la adâncimea de -0,5 m.

Materialul arheologic descoperit în complexele neolitice constă în: ceramică (diferite forme: farfurii, capace, boluri mici, străchini şi vase mari pentru provizii), lame de silex şi de obsidian, unelte din piatră (dălţi şi topoare). Acest material arheologic prezintă analogii în descoperirile de la Suplacu de Barcău.

Materialul arheologic descoperit în gropile datate în sec. II p. Chr. constă în câteva fragmente ceramice dacice cu un conţinut foarte mare de mică în pastă, fragmente ce provin de la vase mari lucrate cu mâna, ornamentate cu brâuri crestate şi cu linii incizate reprezentând motivul "brăduţului".

Materialul arheologic descoperit în secţiunile S. 1, S. 2 şi S. 3, în cadrul campaniei de cercetări desfăşurate în anul 2001, in situl de la Pericei "Keller Tag", se află păstrat în depozitele Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography 1. Cronica cercetarilor arheologice din România. Campania 1999, p. 73-74.

2. Cronica cercetarilor arheologice din România. Campania 2000, p. 148.
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu