Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Sighişoara | County: Mureş | Site: Biserica din Deal | Excavation Year: 2001

Excavation Year   2001
Epoch
Early Medieval;
Late Medieval
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Church;
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Mureş
Locality   Sighişoara
Commune   mun. Sighişoara
Site  Biserica din Deal
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Marcu-Istrate Daniela Veronica Site director SC Damasus SRL Braşov
Pascu Ioan Feodor SC Damasus SRL Braşov
National Arch. Record Site Code 114523.06
Report Ultima campanie de cercetare arheologică la Biserica din Deal s-a desfăşurat în perioada 1-20 iunie 2001 şi a avut drept scop verificarea unor informaţii pe partea de N a clădirii. Au fost deschise trei suprafeţe:

S. 40 deschisă pe latura de V lângă contrafortul din colţul de NV, cu scopul de a verifica relaţia dintre fundaţia actualului perete vestic şi contrafort şi de a încerca să identificăm ruina bazilicii. S-a putut observa structura fundaţiilor bisericii hală şi faptul că peretele şi contrafortul sunt ţesute. De asemenea au apărut mai multe morminte încadrabile orizonturilor de înmormântare cunoscute din campaniile anterioare.

S. 42 a fost trasată cu scopul de a investiga un mormânt cu cai din epoca migraţiilor, mormânt ce a fost identificat parţial în S. 41/2000. Deşi secţiunea a avut dimensiuni mari (5x5 m), ea nu a reuşit să surprindă în întregime mormântul, ci doar cinci schelete de cai cu capetele aşezate radial spre exterior, aparţinând după toate indiciile perioadei sfârşitului sec. VI. Din păcate datorită structurii terenului actual, cu umpluturi masive realizate în epoca medievală, mormântul se află la adâncimea de -5,5 m şi este amplasat în imediata apropiere a monumentului medieval, situaţie care face imposibilă extinderea cercetării. În zona înmormântării au fost descoperite puternice urme feruginoase, fără a se putea însă recupera piese definibile.

S. 43 a fost deschisă lângă porticul de N având ca principal scop cercetarea unui zid perpendicular pe biserica actuală şi anterior acesteia, identificat în S 21-22/2000. În urma săpăturii s-a ajuns la concluzia că zidul în discuţie aparţine unei etape care nu a mai fost finalizată.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu