Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Brădiceşti | Commune: Doineşti | County: Iaşi | Site: Odaie | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Hallstatt;
Latene
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Iaşi
Locality   Brădiceşti
Commune   Doineşti
Site  Odaie
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Iconomu Constantin Institutul de Arheologie Iași
National Arch. Record Site Code 96922.01
Report În vara şi toamna anului 1998 au fost reluate cercetările arheologice în satul Brădiceşti, punctul "Odaie", în scopul obţinerii unor date suplimentare privind cunoaşterea primei epoci a fierului. Menţionăm că săpături arheologice au fost întreprinse, şi între anii 1977 şi 1980, cu care prilej, au fost documentate materiale din epoca fierului aparţinând culturilor Corlăteni-Chişinău, Cozia, hallstattului târziu şi Latene-ului. întrucât, existau o serie de descoperiri care corespundeau culturii Babadag III şi Basarabi dar care nu s-au aflat în poziţie stratigrafică sigură s-a impus reluarea investigaţiilor noastre în punctul "Odaie". Din păcate, din sondajele întreprinse anterior nu a fost pus în evidenţă material hallstattian ci doar din epoci mai târzii. Enumerăm astfel următoarele descoperiri: La intrarea în gospodăria locuitorului Simion Terchea, lângă o aglomerare de pietre ce ieşeau la suprafaţa solului, au apărut resturile unei locuinţe getice din a doua epocă a fierului. Pe lotul agricol a lui Vasile Terchea au fost executate două secţiuni; în prima s-au găsit câteva fragmente ale culturii Răducăneni şi în al doilea ceramică lucrată la roată dintr-o locuinţă de suprafaţă din secolele II-IV. Tot aici s-a descoperit o fibulă de bronz şi o oglindă sarmatică fragmentară cu tamga.
Cele mai bune rezultate au fost obţinute la limita de sud-vest a Odăii, sub culmea dealului Coasta Beschiei, unde a ieşit la iveală un bordei getic cu numeroase fragmente de chirpici arşi, proveniţi de la pereţi şi căzuţi în groapă după incendiere. Fără să fie prevăzut cu podea lutuită, notăm printre amenajările interioare ale bordeiului, existenţa unei vetre spartă mozaicat. Cel mai numeros material este reprezentat de ceramica getică lucrată cu mâna, din care se disting vase mari cu apucători în formă de limbă, străchini, căniţe şi vase mici de forme diferite, în lotul ceramic se înregistrează şi câteva fragmente de vase lucrate la roată, din pastă gri-cenuşie, aparţinând unor cănite şi străchini cu buza răsfrântă în interior. De asemenea, au apărut şi două bucăţi de amforă grecească, din nefericire atipice şi greu de determinat. Locuinţa, pe baza materialului arheologic, poate fi datată în principal în secolul al IV-lea a.Chr. Câteva fragmente bastarnice sugerează faptul că incendierea bordeiului şi încetarea locuirii de aici au avut loc în prima jumătate a secolului al lll-lea a.Chr.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu