Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Cigmău | Commune: Geoagiu | County: Hunedoara | Site: Cetatea Urieşilor | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Defence
Site Types
Camp
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Hunedoara
Locality   Cigmău
Commune   Geoagiu
Site  Cetatea Urieşilor
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Scurtu Florin SC GEI PROSECO SRL, Bucureşti
National Arch. Record Site Code 89614.01
Report În toamna anului 1998 au fost efectuate (pentru Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva), în zona castrului Cigmău situat la sud vest de Germisara, cercetări geofizice cu mai multe metode suprapuse, pe o suprafaţă de circa 30 ari. Acestea au condus la obţinerea a trei imagini, reprezentând reflectarea rezistivimetrică şi magnetometrică a vechilor construcţii, actualmente îngropate sub un strat gros de sol.
În datele rezistivimetrice (vezi figura) apar foarte elocvent două ziduri groase (probabil, peste 2 m grosime), unul orientat vest-est situat pe buza râpei ce mărgineşte spre nord platoul şi altul perpendicular pe acesta, orientat deci nord-sud. Intersecţia lor nord-estică este cuprinsă în cadrul hărţii, cele două ziduri continuând însă spre vest şi spre sud în afara perimetrului cercetat de noi. Zidul nordic prezintă o îngroşare puternică, reprezentând probabil un turn, la circa 35 m vest de intersecţia cu zidul orientat nord-sud.
Datele rezistivimetrice indică de asemenea şi o posibilă structură circulară în partea de sud-vest a perimetrului, cu diametrul de peste 30 m dar şi cu alte compartimentări în interior.
Datele magnetometrice completează informaţiile obţinute din hărţile de rezistivităţi aparente, indicând posibile zone de îmbogăţire în fragmente de ţigle şi cărămizi (eventual chiar un pavaj realizat din aceste materiale), precum şi probabile zone în care zidurile sunt construite din cărămidă.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu