Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Jurilovca | County: Tulcea | Site: Necropola tumulară | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Greek and Hellenistic
Periods
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Tulcea
Locality   Jurilovca
Commune   Jurilovca
Site  Necropola tumulară
Site Sector Necropola Tumulara
Site name   Orgame
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Lungu Vasilica Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
Mănucu-Adameşteanu Mihaela Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
National Arch. Record Site Code 160653.04
Report Lucrările s-au concentrat în aria monumentului funerar TA95 pentru a epuiza cercetarea şanţului de ofrande. Aici au fost cercetaţii jumătate dintre martorii (L: 10-14 x 0,75 m) păstraţi între cele 32 de secţiuni deschise în anii trecuţi. Materialul arheologic rezultat completează din abundenţă inventarul funerar al mormântului. Subliniem, ca observaţie generală, concentrarea unui bogat material amforic, specific pentru a doua jumătate a secolului IV – începutul secolului III a. Chr., în şanţul de ofrande, ţigle colorate cu vopsea brună sau roşcată, resturi osteologice incinerate. Cele mai bine reprezentate sunt centrele Thasos, Chios, Mende şi Sinope. Mult mai rar apar alte tipuri ceramice: veselă de turnat sau de consum pentru lichide: oinochoai, cratere sau cantharoi.
În afară de cercetarea arheologică propriu-zisă a tumulului TA95, ne propusesem pentru anul 1998 si demararea unor lucrări de restaurare şi conservare a acestuia. Lipsa fondurilor necesare a dus la amânarea acestui proiect pentru anul 1999.
Un alt obiectiv a fost şi continuarea investigaţiei în aria tumulului TD97. In partea sud-estică a acestuia, constatasem din anii trecuţi prezenţa unei amenajări din pietre, deranjate şi ameninţate cu dispariţia, datorită amplasării sale în pantă şi foarte aproape de suprafaţa actuală de călcare. Aici au fost deschise 4 casete cu laturile 4 x 4 m, unde s-a săpat până la adâncimea maximă de 0,50 m, cotă la care se află stânca naturală. S-a recuperat astfel traseul ringului de piatră al unui mormânt databil în prima jumătate a secolului III a.Chr. Conţinutul acestuia a dispărut în timp, fiind recuperate doar câteva fragmente de la o oinochoe cu corp canelat, acoperită cu firnis negru, un fragment dintr-o cană de ceramică cenuşie lucrată la roată şi câteva fragmente atipice de amfore greceşti.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu