Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Românaşi | County: Sălaj | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Hallstatt
Periods
Site Category
Domestic
Site Types
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Sălaj
Locality   Românaşi
Commune   Românaşi
Site  
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bejinariu Ioan Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
National Arch. Record Site Code 142435.01
Report În perioada 2-7 noiembrie 1998 a fost executată o săpătură de salvare pe traseul D.N. Cluj-Napoca-Satu Mare care urmează să fie modernizat, executându-se lucrări pentru lărgirea carosabilului. Locul ales pentru săpătură se află vis-a-vis de staţia Peco Comeso S.A. Cu ocazia construirii staţiei respective, în 1996, în acest loc au fost descoperite şi materiale ceramice din bronzul târziu şi din perioada romană.
A fost trasată o secţiune S1/1998 amplasată pe marginea şoselei. Secţiunea avea dimensiunile de 40 x 2 m. Stratigrafia este următoarea: între 0,00-0,15/0,20 m adâncime este stratul afectat de arături, sub care apare un strat negru-lutos gros de 0,20-0,25 m în care au apărut fragmente ceramice moderne (sec. XVIII-XIX) şi două monede austriece din 1800 şi 1860. Sub acest strat apare un altul galben-lutos aluvionar gros de 0,10-0,20 m în care au apărut puţine cioburi moderne, între m 3,40-22,50 ai secţiunii, sub stratul descris anterior apare un alt strat cenuşiu-gălbui tot cu aspect aluvionar în care a apărut ceramică caracteristică primei vârste a fierului. Grosimea acestui strat este de cca. 0,10-0,15 m. Sterilul apare la adâncimea de 0,55-0,65 m. Având în vedere existenţa straturilor aluvionare succesive cu materiale s-a mers pentru control la o adâncime mai mare, până la 1 m.
În acesta zonă nu au fost descoperite urmele unor locuinţe moderne, iar singura piesă care ar putea fi atribuită perioadei romane este o bilă de praştie din lut. Ceramica hallstattiană descoperită în acesta secţiune este în mare parte atipică şi foarte fragmentară. Probabil a ajuns în această zonă în urma unei inundaţii dintr-o aşezare situată în apropierea văii Agrijului.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu