Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Siret | County: Suceava | Site: Dealul Ruina | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Hallstatt
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Suceava
Locality   Siret
Commune   or. Siret
Site  Dealul Ruina
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
László Attila Facultatea de Istorie, Universitatea Al. I. Cuza, Iași
Mareș Ioan Muzeul Național al Bucovinei, Suceava
Niculică Bogdan Petru Muzeul Național al Bucovinei, Suceava
National Arch. Record Site Code 146664.02
Report Săpăturile arheologice desfăşurate în cursul lunilor august şi septembrie 1998, prin colaborarea Muzeului Naţional al Bucovinei cu Universitatea din laşi, sunt o continuare a campaniilor arheologice din anii 1992, 1994 si 1995. Scopul principal al căutării l-a constituit stabilirea mai precisă a stratigrafiei, a sistemului de fortificaţie şi a succesiunii celor două niveluri de locuire (identificare în 1995), care aparţin unei aşezări de la începutul epocii fierului, din perioada Hallsttat-ului timpuriu (cultura Gava-Holihrady, de tip Grănicesti-Volovăţ-Mahala III).
Cercetările din 1998, condiţionate de existenţa unor împrejurări nefavorabile, (loturile particulare în care este fărâmiţată suprafaţa platoului) au cuprins doar o suprafaţă de 154 m3. Au fost trasate două secţiuni (S V şi S VI/1998), orientate pe direcţia ESE-VNV, prima (1,5 x 60 m) amplasată la 24 m distanţă de S IV/1995 şi paralelă cu aceasta, având ca scop cercetarea stratigrafiei şi a complexelor de locuire, cea de a doua (1,5 x 20 m), situată la 2 m de S IV/1995, urmărind cercetarea sistemului de fortificaţie (secţiunea a fost trasată în zona împădurită a platoului).
Sistemul de fortificaţie a fost mai bine lămurit în cadrul acestor investigaţii. Astfel, s-a constata că au fost săpate două şanţuri de apărare, apropiate, cu o distanţă între ele 1 m. Lăţimea primului şanţ de apărare este, la gură, de 5,20 m iar adâncimea de 0,50 m. Al doilea şanţ are o deschidere de 4,20 m si adâncimea de 0,75 m.
S-a constat că primul şanţ a fost săpat în prima fază de locuire hallstattiană. Acesta a fost abandonat şi s-a săpat, ulterior, un al doilea şanţ de apărare, pământul din acesta fiind utilizat pentru ridicarea valului. O porţiune de teren de circa 2,50 m din zona valului nu a putut fi cercetată, pe ea inserându-se un drum de ţară.
Materialul ceramic descoperit în ambele şanţuri de apărare atestă apartenenţa lor la aşezarea hallstattiană timpurie. Faptul că al doilea nivel de locuire (mai recent) s-a extins şi pe o porţiune a valului, poate fi un element care să precizeze posibilitatea ca al doilea şanţ de apărare şi valul să fi fost ridicate încă din prima etapă de locuire.
Structura valului de apărare a fost mai bine lămurită în această campanie. S-a constatat că la baza valului a existat o alveolare naturală de teren, cu lungimea de 7,20 m si adâncimea de 0,20 m, umplutură cu pământul scos din şanţ. Valul de apărare are o lăţime de circa 22 m iar înălţimea maximă de 1,10 m.
Primul nivel de locuire (cel mai vechi) din perioada timpurie a Hallstatt-ului, are o grosime de circa 0,20 m - 0,40 m fiind marcat printr-un strat de pământ negru-cenuşiu, cu depuneri arheologice, în acest nivel au fost surprinse câteva aglomerări formate din bucăţi de chirpic ars, pietre (din care unele cu urme de arsură), cărbuni, oase, fragmente ceramice, fără a se determina un complex de locuire, în acest strat de cultură s-au descoperit numeroase fragmente ceramice, câteva statuete zoomorfe fragmentare şi greutăţi de lut ars. Primul nivel de locuire hallstattian este cel mai consistent, precizând o locuire intensă, aşa cum o documentează bogatul material arheologic.
Al doilea nivel de locuire (mai nou), aparţine aceleiaşi perioade hallstattiene timpurii (o secvenţă cronologică mică între cele două depuneri arheologice) şi are o grosime de circa 0,15-0,25 m, fiind marcat printr-un orizont de sol cenuşiu-deschis. Acest strat se extinde până pe valul de apărare al aşezării (circa 10 m pe val).
Descoperirile din acest nivel de locuire constau dintr-un complex format dintr-o vatră circulară, bucăţi de chirpic ars, cărbune fragmente ceramice, în legătură cu o locuinţă (L 1/1998), surprinsă parţial. Vatra, deranjată în cea mai mare parte, a fost construită prin aplicarea unei lutuieli direct pe pământul cenuşiu-negricios, de la limita superioară a stratului de cultură. Diametrul vetrei este de circa 0,60 m, chirpicul ars puternic denotând o utilizare îndelungată.
În acest strat a fost de asemenea, cercetată o groapă ovală, cu diametrul de 3,40 x 2,40 m si adâncimea de 1,30 m. Din umplutura ei s-a recoltat puţin material arheologic: bucăţi de chirpic ars, cărbune, fragmente ceramice şi greutăţi fragmentare din lut ars. Pe latura de S a gropii s-a dezvelit o prispă de lut galben (argilă), scos de la fundul gropii, cu dimensiunile de: 2,40 x 0,60 m, înaltă de 0,40 m. Lângă prispă, s-a identificat şi cercetat parţial, o vatră deranjată din vechime, în apropierea vetrei s-au descoperit fragmente de greutăţi din lut ars. Stabilirea relaţiei dintre groapă, prispă, vatră şi o eventuală locuinţă, se va face prin cercetările viitoare. Şi în acest nivel de locuire s-au găsit fragmente de statuete zoomorfe. Menţionăm şi descoperirea, în umplutura şanţului de apărare, a unei roţi de car, miniaturale, din lut ars.
Materialul ceramic descoperit în această campanie, deşi fragmentar, indică o varietate de forme de vase (cu decor striat, canelat, incizat, lipsa brâielor alveolate), care demonstrează că ambele niveluri aparţin Hallstatt-ului timpuriu (complexul Gâva-Holihrady, aspectul Grănicesti).
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu