Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Săbăoani | County: Neamţ | Site: La Izvoare | Excavation Year: 1998

Excavation Year   1998
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Neamţ
Locality   Săbăoani
Commune   Săbăoani
Site  La Izvoare
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Hordilă Domniţa Muzeul de Istorie Roman
National Arch. Record Site Code 124215.01
Report Campania arheologică din punctul "La Izvoare" şi-a propus, în limitele unor fonduri modeste, să pună în lumină noi elemente privind satul medieval Berindeşti.
În acest scop, au fost trasate secţiunile: SXI cu dimensiunile de 19 m/3 m plasată în partea de sud a investigaţiilor anterioare şi SXII ce urmărea marginea pantei pe o lungime de 17 m de la capătul atelierului meşterului fierar, descoperit în campania anterioară, până în capătul secţiunii SX. Lăţimea secţiunii varia de la 3,60 în capătul de vest la 2 m în capătul de est. Din punct de vedere stratigrafie, nu au intervenit noutăţi faţă de constatările campaniilor anterioare descoperindu-se materiale din perioada Hallstatt, sec. II-III şi secolele XIV-VXII.
În SXI, în dreptul careurilor 3-5, a fost deschisă o casetă cu dimensiunile de 4,50 x 1,50 m pentru a dezveli integral locuinţa surprinsă în secţiune. Locuinţa L14 de tip uşor adâncit faţă de nivelul feudal de călcare avea forma rectangulară cu dimensiunile de 3,50 x 3,25 m. Observaţiile din teren ne oferă puţine date referitoare la arhitectura construcţiei: urmele celor patru stâlpi de la colţuri şi urma unei tălpi interioare pe latura de sud. în interior, locuinţa era prevăzută cu cuptor - păstrat parţial. Pe podeaua bine bătătorită, fără lutuială au fost descoperite fragmente de ceramică arsă la cenuşiu sau roşu, caracteristice sfârşitului sec. XIV şi începutului veacului următor, o monedă cu valoarea de jumătate de gros emisă de Alexandru cel Bun, o potcoavă de la încălţări şi o unealtă - străpungător şi un fragment de tipar de bijuterie.
În SXII s-a cercetat o groapă menajeră G.6 în umplutura căreia s-au găsit fragmente ceramice şi o monedă datată în 1599.
Importanţa descoperirilor privind satul medieval românesc impun continuarea cercetărilor în vatra veche a satului Berindeşti.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu