Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Stupini | Commune: Sânmihaiu de Câmpie | County: Bistriţa-Năsăud | Site: Vătaşniţa | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Bistriţa-Năsăud
Locality   Stupini
Commune   Sânmihaiu de Câmpie
Site  Vătaşniţa
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Gaiu Corneliu Site director Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
National Arch. Record Site Code 34529.02
Report


În partea de nord-vest a localităţii, pe locul numit "Vatasnita", pe terasele din stânga pârâului Borleasa se succed aşezări din bronzul târziu (cultura Wietenberg), Hallstatt-ul timpuriu, secolele V - VI şi sec. VII - VIII. Cercetările din anul 1995 s-au concentrat pe terasa din partea vestică a staţiunii, unde a fost săpată o suprafaţă de cca. 1100 m.p. fiind dezvelite douăsprezece locuinţe şi cinci gropi de provizii din sec. V - VI şi alte trei locuinţe din sec. VII - VIII. Stratul de cultură constă într-un nivel de depunere arheologică, gros de 25-40 cm, aparţinând locuirii din sec. V - VI, care suprapune un strat cu rare urme hallstattiene. Nivelul din sec. V - VI cuprinde locuinţe semiadâncite, cu podina situată la 60-80 cm de la actualul nivel de calcare şi bordeie care se adâncesc la 140 -170 cm. O parte din locuinţe aveau vetre de foc amenajate pe latura opusă intrării sau în zona centrală a locuinţelor, altele erau lipsite de instalaţie de foc. În spaţiul din apropierea locuinţelor au fost săpate gropi circulare cu pereţii tronconici sau în formă de căldare, fără urme de ardere sau lustruire.


Inventarul locuinţelor cuprinde fragmente de oale din pastă cenuşie, negricioasă sau cărămizie, lucrate la roată. Predomină olăria din pastă zgrunţuroasă sau cu pietricele în pastă, dar se întâlnesc şi vase din pastă fină cenuşiu-negricioasă, uneori decorată cu motive lustruite. Un singur fragment aparţine categoriei ceramicii ştampilate. Formele consemnate sunt oala fără toartă, văscioare bitronconice sau cu corpul globular, cana, chiupul şi, mai rar, strachina. Inventarul locuinţelor permite separarea unei etape de locuire din a doua jumătate a secolului al V-lea şi o alta care aparţine cu preponderenţă secolului al VI-lea. Nivelul de locuire din sec. VII - VIII nu este marcat printr-o depunere arheologică continuă, materialele aparţinând acestei faze de locuire descoperindu-se numai în gropile locuinţelor care taie nivelul de sec. V - VI. Locuinţele de tip semibordei cu vetre pietrar cuprind ceramica lucrată la roată rapidă şi înceată, dar şi ceramica lucrată cu mâna (borcane, vetre portative).

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu