Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Ciulpăz | Commune: Peştişu Mic | County: Hunedoara | Site: Peştera Bulgărelu | Excavation Year: 2002

Excavation Year   2002
Epoch
Neolithic;
Bronze Age
Periods
Neolithic;
Bronze Age
Site Category
Domestic
Site Types
Cave habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Hunedoara
Locality   Ciulpăz
Commune   Peştişu Mic
Site  Peştera Bulgărelu
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Diaconescu Dragoş Muzeul Castelul Corvineştilor, Hunedoara
Luca Sabin Adrian Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Roman Cristian Constantin Site director Muzeul Castelul Corvineştilor, Hunedoara
Suciu Cosmin Ioan Liceul Pedagogic Sibiu
National Arch. Record Site Code 90468.01
Report Această peşteră este plasată în versantul stâng al văii Zlaştiului, în partea de est a satului Ciulpăz (com. Peştişu Mic, jud. Hunedoara), cercetările efectuate în perioada 23.07-14.08.2002, fiind finalizate în intervalul 15.11 - 21.11.2002, în colaborare cu Clubul Speologilor "Proteus" Hunedoara.
Cercetările s-au limitat la cercetarea unei casete de 4 x 2 m, suprafaţă din care doar pe 4 m2, a fost surprinsă o succesiune stratigrafică, ce debutează, la acest moment, cu un nivel brun roşcat, prăfos, bine conturat înspre ieşirea din peşteră (cu materiale Petreşti) (ce suprapune bolovani de incaziune), acest nivel fiind suprapus de un altul brun-cenuşiu, prăfos, în cuprinsul căruia au putut fi identificate două alveolări, ce conţineau materiale Coţofeni. Urmează un alt nivel aparţinând aceleiaşi perioade, de culoare brun, granulos, cu două subniveluri: la adâncimea de -1,50 -1,60 m a fost identificat un nivel de călcare, compact, bătătorit, care "cade" spre interiorul peşterii, iar sub acesta o vatră (V 1/2002), nivel suprapus de un altul, subţire, de culoare brun-roşcat, cu material clastic în componenţă.
Materialul specific culturii Wietenberg este repartizat în cuprinsul a două niveluri, primul dintre acestea, de culoare gălbuie, fiind demarcat de următorul de o vatră de foc, neamenajată, surprinsă pe cca. 1,20 m, sub care se afla o lentilă subţire, de culoare roşcată, de cca. 0,06 m grosime. Al doilea nivel Wietenberg, compact, are o culoare brun-cenuşie, şi are la partea superioară o lentilă de cenuşă cu puţin cărbune.
Ultimul nivel de depuneri arheologice, gros de 0,85-1 m, conţine relativ mult material clastic, fiind puternic deranjat, uneori până sub adâncimea de -0,80 m, de intervenţii moderne, neautorizate precum şi de numeroase galerii ale animalelor sălbatice. Coloana stratigrafică din acest sector al peşterii are la partea superioară un nivel de culoare brun închis, cu resturi vegetale şi pământ rezultat din intervenţiile mai sus amintite.
Materialele arheologice sunt înregistrate şi depozitate în cadrul Muzeului Castelul Corvineştilor Hunedoara.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu