Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Halmeu | County: Satu Mare | Site: Király Domb II | Excavation Year: 2002

Excavation Year   2002
Epoch
Neolithic;
Bronze Age;
Late Medieval
Periods
Neolithic;
Bronze Age;
Middle Medieval Period
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Satu Mare
Locality   Halmeu
Commune   Halmeu
Site  Király Domb II
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Marta Liviu Site director Muzeul Judeţean Satu Mare
Virag Cristian Sector director Muzeul Judeţean Satu Mare
National Arch. Record Site Code 137773.02
Report Scurtă prezentare a sitului: punctul "Király Domb" este situat în nordul comunei Halmeu (jud. Satu Mare), pe frontiera româno-ucrainiană, la cca. 500 m est de punctul Halmeu – "Vamă". Este compus din două grinduri ("Király Domb I şi II"), de dimensiuni aproximativ egale, cu suprafeţe ovale, Király Domb I cu diametrul maxim de 76,40 x 55 m, iar Király Domb II cu diametrul maxim de 74 x 60 m, fără a lua în calcul şanţul înconjurător. Pe suprafaţa grindului II, punctul în care au fost efectuate săpăturile din anul în curs se pot observa diverse denivelări de natură antropică, foarte probabil de epocă medievală. Movilele sunt înconjurate de şanţuri săpate probabil pentru a drena apa de la marginea lunci, dar având în vedere că ele corespund perfect cu perimetrul movilelor nu este exclus ca ele să fie săpate pe ductul unor şanţuri mai vechi. Observaţiile efectuate în timpul cercetării arheologice vin în sprijinul acestei ipoteze. Punctul a fost descoperit prin periegheza efectuată de către Liviu Marta şi Ciprian Astaloş cu ocazia săpăturilor de salvare de la Halmeu – Vamă, din toamna anului 2000. Între cele două puncte ("Vamă" şi "Király Domb") se poate constata prezenţa în arătură a cioburilor neolitice şi de epoca bronzului.
Obiectivele cercetării: secţionarea grindului Király Domb II
Rezultatele cercetării şi interpretarea lor: S-a dorit cercetarea părţii centrale a grindului dar din motive obiective (acesta este cultivat cu căpşuni) nu s-a putut realiza decât deschiderea unei secţiuni S IV de 23,70 x 3 m.
Stratigrafie:
0 –0,20 m strat vegetal cu material bulversat, provenind din diferite epoci;
-0,20 –0,45 m strat de cultură de epocă medievală;
-0,45 –0,95 m strat de cultură de epoca bronzului;
-0,95 –1,50 m strat de cultură de epoca neolitică.
Complexele:
C 8 – complex de epocă medievală, ce coboară în trepte; adâncimea max. este de 2,6 m iar lăţimea maximă este de 2 m Compoziţia umpluturii şanţului este diferită, motiv pentru care partea superioară a şanţului – pământ negru, puternic pigmentat – a fost denumită C 8A iar partea inferioară a şanţului – pământ galben, nisipos, cu limonit – a fost denumit C 8B. Nu se poate preciza cu exactitate relaţia cronologică dintre cele două complexe până la o prelucrare detaliată a materialului, ambele încadrabile însă în secolele XV – XVI;
C 9 – complex de epocă medievală, secolele XV – XVI;
C 10 – complex de epoca bronzului, surprins parţial în caroul 1, pe profilul sud-vestic;
C 11 – două lentile de steril de formă rectangulară, fără material ceramic. Stratigrafic pot fi puse în corelare cu C 9;
C 12A – complex de epocă neolitică, uşor albiat şi cu numeroase materiale ceramice;
C 12B – complex de epocă neolitică, cu adâncimea maximă de -2,40 m.
Atât în C 12A şi C 12B au fost descoperite materiale ceramice neolitice pictate cu substanţă neagră bituminoasă sau pictură de culoare roşie.
G 10; 11; 12; 13; 14 – gropi de epoca neolitică
Încadrare cronologică şi culturală:
Grindul de la Halmeu – "Király Domb I" a fost locuit în timpul a cel puţin trei epoci: neolitic, epoca bronzului, şi perioada medievală.
Neoliticul - Locuirea aparţine neoliticului dezvoltat, grupul cultural Pişcolt, sfârşitul fazei a II-a şi începutul fazei finale de dezvoltare (III A). Apare ceramica pictată cu negru (bitum), dar şi pictura cu roşu, de tradiţie Esztár. Majoritatea fragmentelor ceramice sunt nepictate sau nu s-a păstrat pictura. Materialul de la Halmeu – "Király Domb I" prezintă bune analogi cu grupul Diakovo din Ucraina.
Epoca bronzului - Materialele nu au fost descoperite în complexe care să aparţină clar acestei perioade, ci doar în stratul de cultură sau, în poziţie secundară, în complexele medievale. Pe baza materialului ceramic, acestea se încadreaza in cultura Suciu de Sus.
Perioada medievală - Perioadei medievale îi aparţin cele doua complexe - C 8 şi C 9 – ambele încadrate în secolele XV – XVI
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu