Report |
În perimetrul cimitirului 1, am încheiat cercetarea suprafeţelor deschise în anul anterior: prelungirea spre sud (până la marginea drumului care limitează, pe această latură, terenul ocupat de rezervaţia arheologică din punctul Grindul Cremenea) a secţiunilor S II/91 (23 x 2 m), S V Sud (72 x 5 m), S VII Sud (66 x 2 m) şi am continuat cercetarea suprafeţei S V Nord (29 x 5 m). Au fost cercetate nouă gropi (una antică - Gr. 563, două medievale - Gr. 564 şi 565, şase mai recente - Gr. 567, 572, 573, 575, 577, 578) şi şapte morminte - M. 89, 95, 96, 97, 98, 99, 100. A fost localizat încă un mormânt - M. 101, în secţiunea S VII Sud, dar nu a putut fi cercetat din cauza înrăutăţirii vremii. Mormântul 99 aparţine cimitirului din perioada de tranziţie de la neolitic la epoca bronzului, iar celelalte, cimitirului Sântana de Mureş; mormântul 98 a avut groapă cu nişă laterală. Mormântul 99, înhumat, matur, orientat NE 800 ‰, chircit, în decubit stânga, scheletul bine conservat. Braţul stâng îndoit între genunchi şi bărbie, dreptul cu cotul în abdomen şi încheietura mâinii sub jumătatea braţului stâng, cu palma răsucită nefiresc spre genunchi. Picioarele pliate, genunchiul stâng mai în faţă, laba piciorului drept întinsă în echin (Pl. 1/2). Sub femurul drept, pe fundul gropii, se afla o cataramă din os rotundă, tronconică în secţiune; are două perforaţii - una centrală cu diametrul de 16 mm, alta laterală cu diametrul de 5 mm (Pl. 1/1).
Mormântul 89, înhumat, copil, orientat N 100 ‰. Decubit stânga, cu bărbia în piept şi privirea spre stânga; braţele îndoite, cu palmele faţă în faţă sub tâmpla stângă. Inventar: 1. urcior cu o toartă, roşu, la roată, gura trilobată; 2. borcan, negru, la roată; 3. borcan mic bitronconic, cenuşiu-închis, la roată; 4. căniţă cu o toartă, cenuşie, la roată, de veche tradiţie dacică; 5. pahar din lut, cenuşiu-închis, lustruit, la roată; 6. mărgică spiralată din sticlă cu praf de aur în pastă; 7. unealtă din silex, triunghiulară în secţiune. Mărgica şi silexul erau sub craniu, împreună cu un cărbune mic.
Mormântul 95, înhumat, matur, orientat V 452 ‰; decubit dorsal, braţele pe lângă corp, uşor flexat din coate, cu palmele peste bazin; picioarele întinse, apropiate. Groapa mare (2,07 x 0,78 m), cu colţurile rotunjite, mai largă la cap (spre vest). Inventar: 1. cercel din bronz cu veriga din sârmă subţire (fragm., la urechea dreaptă) (Pl. 1/6); 2. verigă din bronz, rectangulară în secţiune (peste coloană, în zona lombară) (Pl. 1/7); 3. mărgică plat-rotundă din chihlimbar maron-roşcat; 4. mărgică plat-rotundă din chihlimbar maron-roşcat (amândouă mărgelele erau împreună cu veriga de bronz) (Pl. 1/3, 4); 5. brăţară din bronz cu capetele libere, lăţite; ambele capete decorate cu crux decusata incizate (la încheierea mâinii drepte) (Pl. 1/5). Între falangele mâinii stângi şi osul iliac se afla un cărbune.
Mormântul 96, înhumat, matur, orientat NNV 583 ‰; deranjat din vechime; nederanjate oasele bazinului, ale picioarelor, antebraţului şi palmei stângi. Fragmente de vase sparte amestecate cu oasele scheletului., oase de animal şi alte obiecte. Groapa mare (2,70 x 1,20 m) are latura de nord arcuită, iar cea dinspre sud unghiulară. Obiectele depuse în zona de la bazin spre vârful picioarelor nu au fost deranjate. Inventar: 1. castron, cenuşiu, la roată; 2. fusaiolă bitronconică, cenuşie (în castron); 3. borcan, castaniu-negru, cu mâna; 4. borcan mic, galben-cărămiziu, cu mâna (toate lângă piciorul stâng); 5. borcan, cenuşiu, la roată; 6. cochilie de melc de mare (ghioc ?); 7. tub din os pentru ace (6 şi 7 sub genunchiul stâng); 8. vas, la roată, cu smalţ verde-oliv (fragmente împrăştiate în groapă); 9. urcior, roşu, la roată, corp globular (fragm.); s-au găsit oase de ovicaprină de la ofranda de carne. Craniul defunctului era mult alungit, probabil deformat.
Mormântul 97, înhumat, matur (?), orientat NE 520 ‰; deranjat din vechime; în poziţie iniţială oasele gambelor şi labelor picioarelor. Groapa mult mărită de către jefuitori; dimensiuni 2,35 x 1,02 m. Inventar: 1. urcior, cenuşiu, la roată, gât înalt, gura rotundă, corp bitronconic cu partea superioară faţetată; 2. borcan, cenuşiu, la roată (fragm.); 3. strachină, cenuşie, la roată; 5. cupă, cenuşie, la roată, ardere slabă (fragm.); 6. cupă, galben-cenuşie, la roată; 7. cuţit de toaletă din bronz (fragm.) (Pl. 1/9); 8. tub din os pentru ace (Pl. 1/10); 9. ac de bronz (înăuntru) (Pl. 1/11); 10. castron cu două toarte, buza orizontală cu nervură-bandă verticală pe mijloc, cenuşiu-închis, la roată; în interior: 11 obiecte din piele sau lemn, de forma unui vârf de corn de bovideu; în stare avansată de degradare, se descompune. Sub tibia piciorului stâng - coaja unui ou întreg spart pe loc.
Mormântul 98, cu nişă; înhumat, copil, orientat N 300 ‰. Groapa, de formă dreptunghiulară, cu colţurile dinspre sud rotunjite, a fost săpată până la adâncimea de 0,94 m (faţă de nivelul actual); în peretele de vest al gropii a fost săpată nişa, cu dimensiunile 1,50 x 0,58 m, înaltă de 0,30/0,36 m; fundul nişei se afla cu 0,12 m mai sus decât fundul gropii. În nişă a fost depus mai întâi defunctul, în decubit dreapta, cu privirea spre vest; parţial, oasele scheletului au fost dizolvate de aciditatea solului; se păstrează craniul, câteva vertebre, fragmente de coaste, un femur. Spre vest şi nord de craniu - ofrandă de carne: un craniu de ovicaprină, două oase de la membrele anterioare, oase mai mici. Peste craniul animalului era aşezat un cuţit de fier cu mâner şi teacă de lemn. Obiectele din inventar au fost depuse la spatele defunctului (Pl. 1/8). Inventar: 1. cuţit din fier cu mâner şi teacă din lemn; 2. pieptene de os din trei plăci, nituri de fier (fragm.); 3. vas amforoidal cu două toarte, cenuşiu-negru, la roată; 4. borcan mic, cenuşiu-negru, la roată; 5. borcan mic, castaniu-negru, cu mâna; 6. urcior cu o toartă, roşu, la roată; gura lipseşte; 7. borcan mic, galben-cărămiziu, cu mâna; 8. castronaş, cenuşiu, la roată; 9. urcior cu o toartă, gura trilobată, buza spartă, roşu, la roată; 10. pahar din lut ars, tronconic, cenuşiu, la roată; 11. strachină mică, cenuşie, la roată. În umplutura nişei - trei lame subţiri de silex, un obiect de formă triunghiulară neregulată, din piatră, oase de animal, pietre de râu rulate, fragmente ceramice cenuşii şi galben-cenuşii, la roată - unul dintr-o cană sau urcior cu toartă şi pereţii groşi. Sub craniul defunctului se aflau oasele din partea inferioară a patru picioare de ovicaprină.
Mormântul 100, înhumat, matur, orientat N 592 ‰, decubit dorsal. Prezintă un ritual aparte: pe fundul gropii au fost depuse nouă vase şi ofranda de carne - capul şi membrele posterioare ale unui animal de talie mijlocie, peste care a fost aşezat un cuţit din fier; acestea au fost acoperite cu un strat de pământ gros de 0,20 - 0,24 m; peste acest strat a fost depus corpul defunctului, apoi groapa a fost umplută cu pământ. Prin tasare, oasele scheletului au ajuns peste şi printre vasele din inventar (Pl. 1/12). Groapa, mare, de formă rectangulară (dim. 2,20 x 1,10 m), cu colţurile rotunjite, mai largă la cap (spre nord). Inventar: 1. strachină, cenuşie, la roată, umăr carenat, poligonal; 2. borcan bitronconic, negru, la roată; 3. strachină, cenuşie, la roată; 4. urcior cu o toartă, gura rotundă, cenuşiu, la roată; 5. cană cu o toartă, cenuşie, la roată (fragm.); 6. castron, cenuşiu, la roată (fragm.); 7. borcan globular, cenuşiu, la roată; 8. borcănel, cenuşiu, la roată; 9. strachină, cenuşie, la roată; 10. cuţit din fier cu lama scurtă triunghiulară la mâner, în teacă de lemn. Ofranda de carne provine de la un animal cornut. În umplutura gropii - câteva fragmente ceramice cenuşii, galbene şi cărămizii la roată.
Cercetările din 1995 au confirmat constatările anterioare privind extinderea cimitirului 1 spre sud, probabil şi dincolo de drumul dintre satele Cremenea şi Budişteni şi faptul că mormintele sunt dispuse grupat în diverse zone. Unul din mormintele cercetate M. 95, era orientat V-E, avea în inventar numai obiecte de podoabă - cercel, verigă şi brăţară de bronz, mărgele de chihlimbar; a aparţinut, probabil, unui creştin. Două morminte - M. 96 şi 97, au fost deranjate din vechime; ambele se aflau la mică distanţă de mormântul 95. Un mormânt a avut nişă - M. 98.
|