Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Mangalia | County: Constanţa | Site: str. Ştefan cel Mare | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Greek and Hellenistic;
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Defence;
Civil;
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Mangalia
Commune   mun. Mangalia
Site  str. Ştefan cel Mare
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Georgescu Valeriu Site director Muzeul de Arheologie "Callatis", Mangalia
Ionescu Mihai Muzeul de Arheologie "Callatis", Mangalia
National Arch. Record Site Code 60491.03
Report


Cercetarea arheologică cu caracter de salvare a continuat investigaţiile începute în 1990, în vederea clarificării situaţiei stratigrafice şi a obţinerii de date privind cunoaşterea organizării urbanistice a cetăţii în antichitate, obţinerea unei stratigrafii complete extramuros - epoca elenistică epoca romană.


Au fost trasate cinci secţiuni notate de la sud la nord, S1 - S5, cu orientare E-V, după cum urmează: S1 = 19 x 2 m, S2 = 18 x 2 m, S3 = 18 x 5 m, S4 = 12,50 x 2 m, S5 = 12,50 x 2 m. În S1, în carourile 3-5, la -2,75 m faţă de nivelul actual de călcare, a fost evidenţiat parţial edificiul "A" plasat cronologic, atât prin tehnica de construcţie, cât şi prin materialul ceramic descoperit (toarte ştampilate de amforă de Thassos şi Heraclea Pontica, câte 1 exemplar, boluri, fish-plates, amfore fragmentare) la limita dintre sec. IV - III a.Chr.


În aceeaşi secţiune, în carourile 6-9, la -2,50/-2,75 m, au fost identificate zidurile de S-E şi de S-V ale edificiului "B", a cărui funcţionalitate a fost clarificată prin definitivarea sondajelor din S2 şi S3. Grosimea celor două ziduri, realizate din blochete de calcar legate cu pământ, este de 0,75 m cu menţiunea că, zidul de S-V se lărgeşte la 0,90 m printr-o crepida.


Edificiul are trei încăperi, din care încăperea centrală a fost dezvelită complet şi are dimensiunile de 5,50 x 6 m. Încăperea de la est, care a apărut în S2 şi S3, a clarificat funcţionalitatea edificiului. Cele trei reliefuri de marmură descoperite, din care două reprezintă zeiţa Iustitia, iar unul pe zeul Dionysos, alături de altarul cu dimensiunea de 1 x 1 m, adosat zidului nordic, îndreptăţesc presupunerea existenţei aici a unui templu, cel puţin în faza finală a edificiului, înainte de 170 p.Chr. când a fost datat nivelul masiv de dărâmătură ce acoperă edificiul. De menţionat, că pereţii acestei camere au fost lipiţi cu pământ galben peste care s-a aplicat un strat subţire de mortar realizat din var şi nisip. În carourile 7-8 din S3, la cca. -1,80 m de la nivelul excavaţiei, a fost descoperit un pavaj din plăci de calcar denivelate care a fost datat printr-o ştampilă rhodiană, fishplates, lagynos, unguentarii fragmentare în sec. III a.Chr. În S4, în caroul 1 a fost descoperită continuarea zidului nordic al edificiului "B", iar în S4 şi S5 a fost evidenţiată strada cu o lăţime de 4,30 m ce despărţea edificiul "B" de edificiul "C", descoperit în carourile 3-6 din S5. Strada a avut mai multe faze din care sunt clare faza de sec. II p.Chr., justificată de o fântână colectoare şi de materialul ceramic descoperit în carourile 1-2 din S5, precum şi faza de sec. IV p.Chr. datată printr-o monedă constantiniană. Edificiul "C" are două încăperi, prima lată de 1,85 m, iar a doua de 2,55 m, este prevăzută cu un dolium şi a fost datată prin monedele descoperite în sec. II p.Chr. În caroul 6 au fost descoperite, atât intrarea în edificiu, cât şi un tambur de coloană cu funcţionalitate neclară. Edificiul "C" a fost construit prin demantelarea altuia mai vechi din care au fost descoperiţi doi pinteni de zid în caroul 3 şi respectiv caroul 5. Zidurile edificiului "C" sunt realizate din blochete de calcar legate cu pământ, iar nivelul de dărâmătură a evidenţiat faptul că pereţii au fost tencuiţi cu tencuială policromă. Considerăm că această cercetare aduce o contribuţie importantă la cunoaşterea urbanisticii callatiene extramuros, precum şi la clarificarea situaţiei stratigrafice.

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu