Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Ostrov | County: Constanţa | Site: Thermae | Excavation Year: 2003

Excavation Year   2003
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Roman Period
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Urban settlement;
Isolated grave
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Ostrov
Commune   Ostrov
Site  Thermae
Site Sector Sectorul 1 - Thermae
Site name   Durostorum
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Apostol Virgil Muzeul Naţional de Istorie a României
Bâltâc Adela Muzeul Naţional de Istorie a României
Damian Paul Muzeul Naţional de Istorie a României
Elefterescu Dan Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi
Nedelcu Nicoleta Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie
Niculescu Vlad Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie
National Arch. Record Site Code 62547.01
Report Sectorul 1 - Thermae
În ciuda situaţiei dificile întâmpinate în această campanie1 au fost continuate investigaţiile arheologice doar în sectorul 1, unde cercetările arheologice din ultimii ani au pus în evidenţă un edificiu termal datat în epocă romană (sec. II-IV)2. Edificiul, orientat SSE - NNV, cu o suprafaţă estimată la 450 m2, compartimentat în şase încăperi centrale, se găseşte într-o stare precară, acesta fiind distrus atât în antichitate, cât şi în epoca contemporană. Astfel, zidurile sunt uneori demantelate până la ultima asiză a fundaţiei, adesea acestea fiind surprinse doar de amprentele lăsate (aşa numitele urme în "negativ"). Toate acestea ne îngreunează misiunea de a identifica un plan complet al fazelor de funcţionare, precum şi în încercarea de a susţine, chiar şi provizoriu, funcţionalitatea fiecărei încăperi.
Obiectivele acestei campanii au constat în surprinderea limitelor de S şi V ale edificiului, prin continuarea investigaţiei în suprafeţele deschise în campaniile anterioare – C 6, C 12 şi C 133 (în prezent având dimensiuni de 30 x 3,50 m), precum şi clarificarea unor probleme de ordin stratigrafic.
Limita de S a edificiului este reprezentată de un zid absidat, surprins spre E la nivelul fundaţiei, încă din campania anterioară4. Acesta este demantelat (ca de altfel întreg perimetrul de E al edificiului) încă din antichitate, spre V absida fiind surprinsă doar prin urmele lăsate (dimensiuni arc la exterior = 5 m, la interior = 3,10 m, l = 0,60 m şi 0,20 m în "negativ"). Tot în zona de S a edificiului, în suprafaţa C 6, a fost cercetată o încăpere care îşi modifică dimensiunile în trei etape diferite5, aici fiind surprinse foarte clar trei momente constructive. În campaniile anterioare doar două dintre aceste faze erau bine puse în evidenţă prin existenţa celor două tipuri de podea ale subsolului tehnic, precum şi suspensurae-le sistemului de hypocaust surprinse în trei dintre încăperile centrale6.

În suprafaţa de la V, C 13, în campania precedentă a fost surprinsă o porţiune dintr-un pavaj. Acesta se întinde spre sud şi are, în stadiul actual de cercetare, dimensiunile L = 11,20 m, l = 3,20 m. Este construit pe un pat (şapă) format din pietre de mici dimensiuni, fragmente tegulare pisate şi legate cu mortar de var în care sunt fixate, cu mortar hidrofug, cărămizi, multe dintre ele scoase, dar păstrându-se amprenta lor în mortar (dimensiuni 0,30 x 0,30 m). Delimitat la nord de un zid, pavajul este distrus în mai multe locuri printr-o serie de intervenţii ulterioare. Este vorba de groapa mormântului M 2, descris mai jos, şi de locuirea din secolele X-XI7, ambele ducând la distrugerea limitei de sud şi est a acestui pavaj.

În prelungirea de N a C 13 au fost surprinse porţiuni din traseele a două ziduri orientate VE (Zid b: L = 1,80 m, l = 0,78 m; zid c: L = 3,30 m, l = 0,78 m) şi a unuia orientat NS (zid d: L = 7 m, l = 0,70 m), care împreună cu zidul descoperit anul trecut (zid a: L = 3,30 m, l = 0, 74 m) formează trei încăperi surprinse, evident, parţial. Zidurile sunt construite, în tehnica opus caementicium (totuşi zidul b păstrează o cărămidă in situ care poartă ştampila Legiunii XI Claudia). În încăperea de la est se păstrează in situ un fragment dintr-o podea de mortar (cel mai probabil patul unui pavaj), în timp ce într-una dintre încăperi (cea vestică) a fost surprins şi cercetat parţial un nou mormânt de inhumaţie.

În această campanie au fost cercetate două morminte de inhumaţie (M 2 şi M 38).

M2 - orientat V - E, depus într-o groapă de formă dreptunghiulară, dimensiuni groapă: L = 2,10 m, l = 0,65 m. Fără inventar. Prezenţa piroanelor la cap, umeri, bazin şi picioare ne face să credem că defunctul a fost depus în coşciug.

M3 - orientare probabil V - E, groapa mormântului întră în cea mai mare parte în profilul de vest, fiind surprinse o parte din membrele inferioare.

În această campanie împreună cu o echipă de studenţi de la UAIM Bucureşti, am realizat un experiment care a folosit mijloacele arheologiei experimentale şi a urmărit în special testarea unor mijloace de protecţie şi conservare. Aceasta a constat în ridicarea unui zid şi aplicarea unor metode de protecţie a acestuia. La aceasta se adaugă construirea unei structuri de protecţie folosind mijloace pe care le-am putut procura din imediata vecinătate a sitului.
Abstract other lang.
Abstract   We continued the archaeological investigations only in sector 1, Thermae, where excavations of recent years emphasized a bath building dated to the Roman period (2nd – 4th centuries). The objectives of this campaign consisted in finding out the south and west limits of the building, by continuing the investigations in the areas opened during the previous campaigns. During this campaign we also investigated two inhumation graves, with no grave goods.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu