Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Galaţi | Site: Tirighina (Barboşi) | Excavation Year: 1995

Excavation Year   1995
Epoch
Latene;
Early Roman (1st - 3rd cent.)
Periods
Site Category
Defence;
Domestic
Site Types
Open settlement;
Camp
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Galaţi
Locality   Galaţi
Commune   mun. Galaţi
Site  Tirighina (Barboşi)
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Cojocaru Victor Institutul de Arheologie Iași
Sanie Silviu Site director Institutul de Arheologie Iași
National Arch. Record Site Code 75105.04
Report


Săpăturile arheologice s-au desfăşurat, ca şi în anul 1994, la sud de castellum, la aproximativ 50 m de calea ferată, în grădina locuitorului F.Georgescu. Secţiunea I-95, orientată nord-sud, a avut în final dimensiunile 20 x 2 m.


Continuarea spre sud a explorărilor a adus câteva rezultate utile reconstituirii sistemului de apărare pe latura sudică, care vor putea fi admise ca sigure doar după săpături de verificare la vest de S I-95.


Pe direcţia M - 6,5 începe un perete rectangular din pământ bătut, lat de 0,80 m, pe care pot fi observate gropile unor stâlpi. La 0,5 m de acest murus, pe traseul secţiunii, a fost surprinsă o parte (2,5 m) dintr-o locuinţă (turn?) parţial distrusă de lucrările agricole care va putea fi delimitată după deschiderea unei casete pe latura vestică.


La 1,5 m la sud de acest complex, în nivelul I, începe un şanţ cu deschidere maximă de 3,5 m (M - 12,5 M - 16). La 1,5 m de marginea sudică a şanţului care coboară unghiular până la - 2,35 m poate fi consemnată prezenţa unei alte amenajări care rămâne a fi studiată în campania următoare, după prelungirea spre sud a secţiunii.


Nivelul II roman, aflat la -0,30 - 0,40 m de la nivelul actual de călcare, este distrus de lucrările agricole pe o mare parte a suprafeţei cercetate. La -0,80 m apar refacerile din nivelul I roman. Săpăturile în aşezarea getică nu sunt posibile din pricina nivelului pânzei de apă freatică în zonă (-1,80 -2 m).


Materiale recoltate. Ceramica romană din foarte multe tipuri de vase şi categorii este foarte fragmentată şi vor fi cu probabilitate doar trei vase întregibile. Amforele, cele mai multe de dimensiuni medii, sunt tipice pentru sec. I - III. Au mai fost găsite două monede în stare proastă de conservare, câte una în fiecare nivel şi zgură de fier.


Materialele sunt în curs de restaurare. Se impune continuarea cercetării în zona sud-vestică pentru corecta completare a hărţii arheologice a localităţii şi adăugarea unor importante date asupra castrului şi aşezării civile.

Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu