Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Capidava | Commune: Topalu | County: Constanţa | Site: La Bursuci | Excavation Year: 2004

Excavation Year   2004
Epoch
Hallstatt;
Early Medieval
Periods
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Capidava
Commune   Topalu
Site  La Bursuci
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Cărpuş Leonid Laboratorul Medstar 2000
Dobrinescu Ionuţ Cătălin Site director Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanţa
Voinea Valentina-Mihaela Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanţa
National Arch. Record Site Code 63063.04
Report Cercetările arheologice desfăşurate din punctul La Bursuci au continuat şi în campania 2004 (21 iunie–23 iulie), cu participarea studenţilor de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În punctul respectiv, situat la aprox. 4 km în aval de Capidava, în dreptul Braţului Balaban, fuseseră identificate în cursul cercetărilor din anii precedenţi o locuire medievală (sec. X p. Chr) pe malul Dunării, cât şi un nucleu de locuire hallstattiană (sec. X-IX a. Chr.).
Campania din anul 2004 a vizat atingerea următoarelor obiective:
- degajarea în suprafaţă a complexului C1, identificat în secţiunea SIV, prin extinderea suprafeţei cercetate – 6x6 m;
- cercetarea malului abrupt pentru delimitarea zonei locuite în perioadă hallstattiană şi pentru stabilirea stratigrafiei;
- cercetarea mormântului observat în malul rupt prin deschiderea secţiunii SV, de 2x2 m;
- continuarea cercetărilor de teren în microregiunea Ghindăreşti–Stânca Topalu–Capidava.
Complexul C1
În secţiunea SIV (6x6 m), orientată pe direcţia N-S a fost degajat în suprafaţă un cuptor, cu deschiderea spre SV, păstrat în elevaţie până la 1,5 m. În nivelul de distrugere – US.4011 pietre şi US.4012 leoss nisipos ars – s-au descoperit fragmente ceramice hallstattiene de dimensiuni mici, majoritatea cu angobă neagră. Stratul de pietre (calcar) din interiorul cuptorului depăşea 1,5 m.
După demontarea nivelului de distrugere s-au conturat clar pereţii cuptorului de formă circulară, cu diametrul de aprox. 3,5 m – şi camera de ardere, de forma unei potcoave, cu deschiderea spre SV; la baza camerei de ardere, direct pe stâncă s-au găsit urme de arsură, fără resturi de combustie şi var – blocuri de calcar puternic arse. Pe suprafaţa interioară a pereţilor, urme de var au apărut doar în apropierea camerei de ardere.
În nivelul de călcare exterior cuptorului US.1016 strat foarte bine tasat cu pietriş şi fragmente ceramice foarte mici cu angobă neagră (hallstattiene) - s-a descoperit o cană arsă secundar până la vitrifiere, între profilul de S şi peretele cuptorului. După demontarea nivelului ocupaţional corespunzător cuptorului s-a ajuns pe un strat de leoss US.4007 – cu material hallstattian (un disc de ceramică, perforat – rotiţă de car miniatural ?), ars gradat în apropierea peretelui. Acest strat acoperă pietrele din structura cuptorului, fiind ars numai în apropierea peretelui.
Pe profilul de E a fost surprinsă o amenajare hallstattiană (bordei?), posterioară stratului exterior cuptorului (US.4007 tăiat de groapa de amenajare C3/US.4008), prin urmare posterioară şi cuptorului C1. De aceea, credem că în secţiunea S.IV pot fi surprinse două secvenţe de locuire hallstattiană: prima corespunzând cuptorului, iar cea de-a doua bordeiului (?). Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei stratigrafice, în viitor, se impune extinderea suprafeţei S. IV pe latura de est, respectiv degajarea în suprafaţă a complexului C3.
După demontarea pereţilor şi secţionarea camerei de ardere a fost cercetat primul nivel de locuire US 1017 strat bej, argilos, amestecat cu pietre, fragmente ceramice – hallstattiene şi foarte puţine cu scoică în pastă, atipice (Cernavodă I?) – fragmente de lame, un burin de silex, deşeuri de prelucrare, scoici, melci.
Mormântul M1
În malul abrupt, la S de secţiunea S.III (în amonte spre Capidava, la aprox. 500 m S de secţiunea S.IV) a fost observată o calotă craniană, situată la adâncimea de 0,80 m faţă de nivelul actual de călcare. Pentru cercetarea mormântului a fost deschisă secţiunea SV de 2x2 m, perpendiculară pe malul abrupt. Sub nivelul vegetal US.4000, a apărut un strat cafeniu cu fragmente ceramice medievale (între 0,3–0,6 m). În nivelul hallstattian (0,65-0,85 m) – strat argilos US.4019 au apărut fragmente ceramice decorate cu rotiţa, dar şi incizate, acoperite cu angobă neagră.
Groapa mormântului nu a putut fi delimitată – stratul hallstattian fiind amestecat cu foarte puţine fragmente ceramice, la fel şi umplutura mormântului. Scheletul era orientat pe direcţia SSE–NNV, în poziţie decubitus dorsal, nederanjat de gropi posterioare, dar cu oase lipsă; s-au identificat doar cutia craniană, întoarsă spre dreapta defunctului, membrele superioare fără falange, 11 vertebre, patru coaste (un fragment de coastă într-o poziţie neobişnuită, în orbita stângă), o tibie. Oasele păstrate sunt majoritatea în conexiune anatomică ceea ce exclude posibilitatea unei reînhumări sau a unui bulversări stratigrafice. În apropierea tibiei stângi s-a descoperit o ceaşcă hallstattiană cu toarta spartă din vechime, iar în umplutură fragmente ceramice cu angobă neagră, tot hallstattiene.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography Cătălin Dobrinescu, Aspecte ale cercetării perioadei de sfârşit a epocii bronzului şi de început a epocii fierului în sectorul inferior al Dunării de Jos, vol. Studii istorice dobrogene, Ovidius University Press, Constanţa, 2003, p. 30–36.
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu