Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Rapoltu Mare | County: Hunedoara | Site: Măgura Uroiului | Excavation Year: 2004

Excavation Year   2004
Epoch
Bronze Age;
Hallstatt
Periods
Bronze Age;
Hallstatt
Site Category
Domestic
Site Types
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Hunedoara
Locality   Rapoltu Mare
Commune   Rapoltu Mare
Site  Măgura Uroiului
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Andrei Ştefan Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Ardeu Adriana Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Bălos Angelica Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Bărbat Ioan Alexandru Universitatea "1 Decembrie 1918", Alba Iulia
Nicolicea Raluca Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Papp Viorel Universitatea "1 Decembrie 1918", Alba Iulia
Pescaru Adriana Site director Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Stăncescu Roxana Elena Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
National Arch. Record Site Code 90672.01
Report Situl arheologic de la Măgura Uroiului este situat la confluenţa râului Strei cu Mureşul, zonă cu foarte bună vizibilitate asupra celor două cursuri de apă. La baza dealului Măgura Uroiului a fost descoperită, în anul 2001, o aşezare fortificată, pe două terase. Din cercetările anterioare au fost identificate complexe aparţinând culturii Coţofeni, culturii Wietenberg şi începutului primei epoci a fierului. Pe înălţimea Măgurii Uroiului este vizibilă o fortificaţie cu val dublu, de tip promontoriu barat, ce nu a fost încă cercetată. Datorită locului foarte bun (cale de comunicaţie, pământ fertil în jur – lunca Mureşului, păduri, carieră de andezit-augit), aşezarea a fost populată în mai multe epoci şi probabil, pe termen lung. Până în acest moment cercetările desfăşurate nu au putut determina fazele ocupaţionale şi relaţiile dintre acestea..
Campania arheologică din acest an s-a desfăşurat în perioada 9 august – 11 septembrie, având ca obiectiv cercetarea locuinţei descoperite în campania 2003, aflată sub val şi a posibilului şanţ din faţa valului.
Campania a debutat cu trasarea a două secţiuni, S2/2004 (4,5 x 3 m) şi S3/2004 (6 x 2 m). Prima secţiune a fost trasată paralel cu S1/2001, cu martor de 1 m şi începând de la m. 9 al secţiunii vechi. La partea superioară a fost descoperită structura de piatră a fortificaţiei sub care se afla o lentilă de lut cu o structură dură. Materialul descoperit aparţine începutului primei epoci a fierului şi constă în fragmente ceramice, oase, obiecte de bronz şi de os. Din locuinţa aparţinând primei epoci a fierului au fost recuperate materiale specifice, iar pe profil şi în plan au fost identificaţi stâlpi de lemn ce au făcut parte din structura locuinţei. De asemenea au fost înregistrate şi două gropi cu material de aceeaşi factură.
S3/2004 a fost trasată în prelungirea secţiunii S1/2001, cu un martor de 2 m, în exteriorul fortificaţiei, pentru a surprinde un eventual şanţ. În partea estică a secţiunii a fost descoperit un perete de chirpic şi lângă, fragmente de la câteva vase ce au fost sparte pe loc, indicând o locuinţă pe care am notat-o L1/2004. În colţul sud-vestic a apărut o aglomerare de pietre căzute din fortificaţie, la nivelul superior al stratului de cultură. Materialul arheologic este compus din fragmente ceramice, resturi osteologice, scoici, majoritatea foarte arse, ceea ce indică o distrugere violentă a locuinţei L1. Complexul, cu vase sparte pe loc, aparţine epocii dacice. Au fost descoperite vase lucrate cu mâna, din pastă grosieră şi vase lucrate la roată, din pastă fină. În exteriorul locuinţei a fost descoperită o vatră cu grosimea crustei de 0,14 m şi cu un strat de cărbune şi cenuşă gros de 0,2 m.
Complexele descoperite au fost înregistrate prin desen plan, profil şi fotografiere digitală. Materialele descoperite au fost depozitate la MCDR Deva.
Urmează să se continue analiza statistică pe materialul din prima epocă a fierului, începută în anul 2003, iar vasele din locuinţa dacică, după restaurare, vor fi analizate din punct de vedere tipologic.
În campania 2004 ne-am propus şi s-au efectuat, în scopul sporirii cantităţii de informaţie, prospecţii magnetometrice cu monitorizare a variaţiilor ambientale în valorile de câmp magnetic pe Terasa I, pe o suprafaţă de 1,5 ha, ceea ce reprezintă o mare parte din aceasta (Mag1). Prospecţiile au fost făcute de către specialiştii Laboratorului Mobil de Prospecţii Arheofizice al Univ. Alba Iulia - IAS. Au fost identificate anomalii şi asocieri de anomalii ce indică prezenţa unor complexe de interes arheologic în unităţile cercetate (Mag2). Urmează ca în campaniile viitoare să verificăm datele obţinute.
Tot în campaniile viitoare trebuie să cercetăm toată locuinţa dacică ce a oferit un material bogat şi interesant (vase lucrate cu mâna şi la roată) şi fortificaţia de pe dealul Măgura Uroiului
Abstract other lang. The campaign from the summer of 2004 continued the research started in 2001 and 2003, with the goal of uncovering the house dating from the beginning of Iron Age, which was already discovered.
In order to verify the area in front of the earthwork wall, a section was made (S3/2004), showing the presence of a house from the Dacian Age as well as a fireplace outside it. The recovered material consists mostly in coarse, hand made ceramics, but also in fine, wheel processed one.
In this campaign, the specialists from the Systemic Archaeology Institute from Alba Iulia made magnetometrical prospecting on the first terrace. By this investigation, some magnetic anomalies were detected, possibly suggesting archaeological complexes. Further campaigns will verify this.
Abstract   The campaign from the summer of 2004 continued the research started in 2001 and 2003, with the goal of uncovering the house dating to the beginning of the Iron Age, which was already discovered. In order to verify the area in front of the earthwork wall, a section was excavated (S3/2004). A house from the Dacian Age as well as a fireplace outside it were uncovered. The recovered material includes coarsewares, but also fine, wheel processed pottery. In this campaign, the specialists from the Systemic Archaeology Institute in Alba Iulia conducted magnetometrical prospecting on the first terrace. By this investigation, some magnetic anomalies were detected, possibly suggesting archaeological complexes. Further campaigns will verify this.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu