Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Gherghiţa | County: Prahova | Site: Velcovici | Excavation Year: 2005

Excavation Year   2005
Epoch
Late Medieval;
Restoration of Historic Monuments;
Modern
Periods
Medieval Age
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Church
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Prahova
Locality   Gherghiţa
Commune   Gherghiţa
Site  Velcovici
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Adamescu Adrian Ionuţ Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Grigore Nina Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Hoinărescu Călin SC Restitutio SRL Ploieşti
Olteanu Ştefan Site director Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Bucureşti
National Arch. Record Site Code 133438.01
Report Descoperirile arheologice din situl Gherghiţa, jud. Prahova, se află amplasat la aprox. 10 km de la confluenţa râurilor Prahova şi Teleajen şi la cca. 12 km de DN1 (Bucureşti Ploieşti) şi la 36 km SE de municipiul Ploieşti.
Cercetările au început în anul 1999 fiind investigate mai multe puncte de pe teritoriul actualei aşezări Gherghiţa. Cele mai timpurii urme de existenţă umană datează de la sfârşitul sec. XIV. Au fost descoperite mai multe locuinţe ale vechiului târg medieval Gherghiţa sec. XV-XVII1. Importanţa cercetărilor constă în evidenţierea pentru prima dată la Gherghiţa a culturii materiale urbane din sec. XIV-XVIII.
După cum s-a amintit în rapoartele anterioare 2003-2004, au fost cercetate ruinele unei biserici de rit ortodox, triconic, construită la sfârşitul sec. XV şi începutul sec. XVI. După un incendiu suferit la mijlocul sec. XVI, biserica este refăcută şi funcţionează până la mijlocul sec. XVII, apoi locul ei fiind luat de necropola medievală a aşezării. În campania din 2005 s-a urmărit cercetarea pridvorului bisericii şi a complexelor aflate în interiorul lui.
Dintre rezultatele cele mai importante amintim descoperirea mormântului ctitorului bisericii, înhumat în pridvor la mijlocul sec. XVI, în cavou.
Scurtă descriere a descoperirilor, cu menţionarea locului unde sunt depuse:
Din campania anului 2005, amintim că au fost descoperite o serie de obiecte de podoabă (vestimentară), aparţinând ctitorului bisericii, care se compun din: rozetă filigranată (diametrul: 7 cm, tija 7,2 cm) cu motive florale, bumbi din argint aurit amplasaţi pe o platcă în jurul gâtului şi piept, un inel din aur cu gemă din cornalină, fire de mătase din argint aurit. Din două morminte adiacente pridvorului s-au descoperit inele din metal comun cu sticlă roşie şi albă, paiete, ace de păr. Toate aceste piese sunt nerestaurate şi se află în patrimoniul MJIA Prahova.
În ceea ce priveşte tehnicile de cercetare, pentru aflarea cât mai exactă a realizării celor prezentate, sunt în curs de executare analize de curăţare, restaurare, analize fizico-chimice pentru determinarea tehnicii de prelucrarea lor şi apoi încadrarea lor cronologică cât mai exactă.
Pentru viitor se propune deschiderea de secţiuni pentru elucidarea caracterului monumentului: biserică sau mănăstire şi eventual cercetarea înhumaţilor din necropola existentă.
Conservarea materialelor descoperite, protejarea lor conform regulilor referitoare la obiectele de patrimoniu şi expunerea pieselor în expoziţia permanentă a MJIA Prahova (secţia medievală).
În campania arheologică din toamna anului 2005 s-a descoperit fundaţia pridvorului bisericii (cercetată 2003-2004) cu următoarele dimensiuni: 5 m pe 6,25 m. S-a trasat secţiunea 9 şi o casetă pe latura de N (a bisericii).
Fundaţia a fost distrusă în sec. XVIII-XIX, aproape în întregime pe anumite porţiuni; s-a putut delimita şanţul de fundaţie a pridvorului care se leagă organic de fundaţiile propriu-zise ale bisericii şi mormintele interceptate pe spaţiul bisericii cercetate. Pe latura nordică a pridvorului a fost amenajat un cavou. În acest cavou au fost descoperiţi doi înhumaţi. Primul la -0,90 m şi probabil aparţine ctitorului, datat mijlocul sec. XVI, cu numeroase podoabe vestimentare, cu un inel din aur cu diametrul de 1,8 cm, 11,03 g, 14 k decor floral pe verigă, o rozetă (broşă) probabil din argint foarte mult corodată, diametrul 7 cm, bumbi din argint aurit cu urechiuşe de prindere amplasaţi pe o platcă în jurul gâtului şi pe bust, fire de mătase. Scheletul era complet dezintegrat.
Ulterior în acelaşi cavou, suprapunându-l pe primul decedat, s-a descoperit un mormânt de femeie cu ace de păr şi un inel din metal comun. Detalii privind construirea cavoului vor fi date la întocmirea raportului ştiinţific final.
Pe latura vestică (exterioară) a pridvorului au fost înhumaţi; c. 4-6, în timpul funcţionării bisericii două morminte (bărbat, femeie) la –0,70 m, în poziţie NE, cu mâinile pe piept (poziţie creştină), cu inele din metal comun, ace de păr, fire de argint-aurit, fragmente fine de mătase, paiete.
Din punct de vedere stratigrafic aceşti doi înhumaţi, au fost înmormântaţi la cca. 0,40 m faţă de zidul vestic al pridvorului, ceea ce constituie dovada că accesul în pridvor se făcea pe latura sudică.
Atât pe latura sudică a pridvorului cât şi pe latura nordică s-au descoperit morminte din etapele ulterioare funcţionării bisericii (aceste morminte distrug fundaţiile bisericii).
Detalii privind descoperirile mai sus amintite vor fi făcute în urma analizelor metalografice şi fizico-chimice a unor materiale descoperite.
Cercetarea s-a efectuat într-o perioadă (octombrie-noiembrie) cu numeroase ploi, vreme nefavorabilă, deoarece proprietarul a solicitat pentru acces la investigaţie o sumă foarte mare (cca. 6-7 milioane) când toată suma era de numai 15.000.000. lei.
Abstract other lang.
Abstract   In 2005 we discovered the entranceway to the church with the founder’s tomb (middle of 16th century).
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu