Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Urlaţi | County: Prahova | Site: La Câmp (La Islaz) | Excavation Year: 2005

Excavation Year   2005
Epoch
Neolithic;
Bronze Age;
Early Migrations Period (3rd - 6th cent.);
Late Medieval
Periods
Early Neolithic;
Middle Neolithic;
Early Eneolithic;
Middle Eneolithic;
Middle Bronze Age;
Late Medieval Period
Site Category
Domestic
Site Types
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Prahova
Locality   Urlaţi
Commune   or. Urlaţi
Site  La Câmp (La Islaz)
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Andreescu Radian-Romus Site director Muzeul Naţional de Istorie a României
Frînculeasa Alin Universitatea "Valahia", Târgovişte
Garvăn Daniel Universitatea "Valahia", Târgovişte
Nica Tiberiu Universitatea "Valahia", Târgovişte
National Arch. Record Site Code 131639.01
Report Situl arheologic este situat la aproximativ 150 m SV de Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă“, la S de lacul de la (fostul) CAP. A fost identificat prin cercetări de suprafaţă de A. Frînculeasa în anul 2002. Au fost recuperate de la suprafaţa solului materiale ceramice încadrate culturilor neo-eneolitice Starcevo-Criş şi Gumelniţa, epocii bronzului-cultura Tei, culturii Chilia-Militari (sec. II-III p.Hr.), materiale medievale târzii.
Cercetările arheologice au debutat în anul 2004 când au fost realizate mai multe sondaje. Ele se derulează în cadrul unui proiect ce vizează abordarea ariei de N a culturii Gumelniţa Un alt obiectiv al proiectului este înţelegerea dinamicii locuirii neo-eneolitice în această zonă, cu o preocupare pentru locuirea în zona de deal sau din imediata apropiere a acestora.
Având în vedere că această campanie a fost una de evaluare a sitului, obiectivele principale ale cercetării au avut strânsă legătură cu perspectiva trasării/fixării unei strategii de cercetare sistematică a acestui sit. Obiective: obţinerea unor informaţii suplimentare asupra stratigrafiei sitului arheologic; stabilirea densităţii de locuire a sitului; determinarea şi înţelegerea tipului de ocupare/locuire a acestei terase de către comunităţile umane;
Metodologia de cercetare a fost adaptată obiectivelor principale, dar şi fondurilor avute la dispoziţie. A fost stabilit iniţial un ax ce traversa aşezarea aproximativ de la N la S pe lăţimea maximă a sitului (130 m). Axul trasat în această campanie este aproximativ perpendicular pe cel din campania anului 2004. Pe lungimea lui au fost trasate şi cercetate mai multe sondaje, plasate din 10 în 10 m, începând cu metrul 20. Aceste sondaje au avut dimensiuni variabile de 2 x 1 m, 4 x 2 m, 6 x 2 m. Acestea au fost orientate cu lungimea pe direcţia N - S. Acest ax a suprapus şi sondajul 8/2004, trasat în campania 2004 în zona în care au apărut la suprafaţă materiale arheologice încadrate culturii Starcevo-Criş.
Stratigrafia sitului nu este unitară pe toată zona acoperită prin cercetări. Au fost descoperite materiale arheologice încadrate în culturile Starcevo-Criş şi Gumelniţa, epoca bronzului-cultura Tei, cultura Chilia-Militari (sec. II-III p.Chr.), epoca medievală. Precizăm că în toate sondajele, nivelul arheologic a fost surprins la adâncimea de 0,20 - 0,25 m faţă de nivelul actual de călcare, fiind suprapus direct de stratul arabil. Materiale arheologice au fost descoperite şi în poziţie stratigrafică secundară.
Remarcăm apariţia în strat a materialelor arheologice Gumelniţa descoperite/depuse pe două, dacă nu chiar trei nivele. Cel mai vechi „nivel” este marcat prin apariţia unor materiale imediat deasupra sterilului. Precizăm că aceste „nivele” sunt greu de separat stratigrafic, grosimea stratului gumelniţean este de 0,15 – 0,20 m. De asemenea nu am surprins complexe arheologice gumelniţene suprapuse. Stadiul incipient al prelucrării materialului arheologic descoperit şi al cercetării propriu-zise, nu permite momentan în cadrul acestui raport concluzii care să depăşească un caracter strict preliminar.
Au fost cercetate integral sau parţial mai multe complexe arheologice.
În primele trei sondaje cercetate plasate pe panta lină de N a sitului (sondajele 1, 2 şi caseta 1) au fost descoperite materiale arheologice aparţinând culturii Starcevo-Criş, epoca neolitică. Acestea constau în fragmente ceramice şi câteva unelte litice cioplite. A fost finalizat de cercetat complexul arheologic 3/2004 din caseta 8/2004. Restul materialului arheologic a fost descoperit în strat. Nivelul arheologic are 0,10 - 0,15 m grosime. Majoritatea fragmentelor ceramice au foarte multă pleavă în pastă, suprafeţele exterioare au culoarea roşiatică sau cărămizie, miezul având culoarea neagră. Câteva funduri de vase descoperite sunt profilate inelar. Remarcăm un picior de cupă, gol în interior, din pastă fină, culoarea roşiatică-cărămizie. În aceste casete au apărut sporadic şi fragmente ceramice aparţinând culturii Gumelniţa, dar şi epocii bronzului, cultura Tei.
În caseta 2 (4 x 2 m) au fost cercetate două complexe arheologice denumite convenţional cpl. 2/2005 şi cpl. 4/2005. Cpl. 2/2005 a fost surprins la adâncimea de 0,35 – 0,40 m. Este un bordei ce se adânceşte până la -0,90 –0,95 m. Are formă rectangulară, intră în profilele de E, V şi S ale casetei. Avea dimensiuni (cercetate) de 2,11 x 2 m. Umplutura are culoarea negricioasă. Pe latura de N a fost cercetat un cuptor ce aparţine bordeiului. Acesta a fost construit de la nivelul podelei bordeiului. Cuptorul avea lungimea de 0,80 m şi lăţimea cercetată 0,50 m. Avea cupolă şi pereţii groşi de 5 - 7 cm, care s-au prăbuşit în interiorul său. În gura cuptorului era amenajată o vatră făţuită (63 x 48 cm) pe care era scoasă probabil cenuşa. Această vatră avea trei refaceri constând în lipituri succesive groase de 2 - 4 cm. Podeaua era simplă din lut, avea culoarea cenuşie, pigmentată puternic cu lemn ars. Inventarul constă din ceramică fragmentară roşiatică, atât smălţuită cât şi nesmălţuită, piese din fier (cuie, o potcoavă de asin, un fragment de lamă de cuţit). Datare: epoca medievală, sec. XVII-XVIII.
Cpl. 4/2005 a fost descoperit la adâncimea de -0,90 – 0,95 m, fiind tăiat de cpl. 2/2005. Este o groapă circulară în plan cu diametrul de 0,84 m având formă de sac. Se adânceşte aproximativ 0,50 - 0,60 m. Umplutura este de culoare cenuşiu-negricioasă. Inventarul este foarte bogat, constă din foarte multă ceramică, inclusiv întregibilă, fragmente de linguri din lut, peste 50 de piese din silex, o râşniţă, unelte din os, un pandantiv din os, foarte mult material osteologic, pietre. Datare: epoca eneolitică, cultura Gumelniţa.
În caseta 3 a fost cercetat complexul 3/2005. Acesta este o groapă circulară în plan, în formă de clopot. Umplutura este negricioasă. Apare la adâncimea de 0,30 – 0,35 cm. Se adânceşte până la -1,70 - 1,75 m. Inventarul, nu foarte bogat, este alcătuit din ceramică fragmentară, unelte de silex, un cap de statuetă antropomorfă, oase, chirpici ars. Datare: epoca eneolitică, cultura Gumelniţa.
În celelalte sondaje sau casete au fost descoperite materiale arheologice specifice culturii Gumelniţa, sporadic materiale din epoca bronzului, cultura Chilia-Militari şi epoca medievală. În sondajele trasate în zona de S a terasei, ce are o uşoară pantă, a fost descoperit foarte puţin material arheologic.
Cel mai numeros material arheologic descoperit în această campanie este încadrat în cultura Gumelniţa. În această campanie a fost recuperată o cantitate importantă de ceramică, în general foarte fragmentată. A fost descoperită ceramică decorată prin incizii, canelură şi mici impresiuni circulare precum şi câteva fragmente ceramice pictate cu roşu crud sau ciocolatiu. Remarcăm un vas din ceramică fină, decorat cu o incizie în formă de spirală cu interiorul pictat cu ciocolatiu. Şi în această campanie a fost descoperită ceramică, în special din categoria celei fină, care atât ca forme, cât şi decor, are analogii în mediul cultural Stoicani-Aldeni. Ceramica grosieră este barbotinată. Alături de ceramică, au fost descoperite foarte multe piese litice cioplite (peste 200 de piese), dar şi unelte şlefuite. De asemenea au fost descoperite şi unelte din os. Tot din os am descoperit un mic pandantiv din os şlefuit, cu o formă rectangulară, plat în secţiune şi perforat central. Remarcăm o statuetă antropomorfă din lut şi o reprezentare zoomorfă. Au fost descoperite şi cozi de linguri şi polonice. Două fragmente de cozi, pictate cu roşu-ciocolaţiu, sunt „îndoite” la capăt în unghi de 90°, având analogii cu cele descoperite în cadrul aşezărilor Stoicani-Aldeni.
Ceramica de epoca bronzului este foarte fragmentară, are suprafaţa exterioară aspră, având ca degresant nisipul, are culoarea negricioasă, cenuşie sau cărămizie, foarte puţină este decorată. Două fragmente sunt decorate prin împunsături, un fragment de vas are un decor cu brâu alveolat sub buză, iar două fragmente ceramice fine, având culoarea cărămizie sunt decorate prin imprimare, cu motive şi tehnică specifice culturii Tei. Remarcăm şi un topor-ciocan fragmentar din piatră şlefuită, culoarea verzuie, cu gaură de fixare a cozii.
Materialele Chilia-Militari constau în fragmente de vase lucrate la roată, dar şi ceramică lucrată la mână grosieră, având în pastă nisip şi pietricele.
Materialul arheologic descoperit se află depozitat şi conservat la MJIA Prahova. Ceramica se află în curs de restaurare.
În campania următoare ne propunem trasarea unor suprafeţe în zona de SV a terasei pentru a identifica o eventuală locuire mai intensă a acesteia şi implicit descoperirea unor locuinţe gumelniţene. De asemenea, efectuarea unei săpături sistematice în zona în care au fost descoperite materiale aparţinând culturii Starcevo-Criş. Identificarea prin sondaje a aşezării aparţinând culturii Boian, câteva fragmente ceramice decorate specific au fost descoperite la suprafaţă în campania din anul 2004. Un alt obiectiv este continuarea cercetărilor de teren în jurul sitului, dar şi în bazinul râului Cricovului Sărat.
Abstract other lang.
Abstract   The site, discovered in 2002, is located on the lower terrace of the Cricovul Sărat River. Stratigraphy: Neolithic (Starcevo-Criş and Gumelniţa cultures), Bronze Age – Tei culture, Chilia-Militari culture (2nd - 3rd century AD), Late Middles Age. Considering that the site is currently evaluated, the objectives were to establish the occupation density of the site and to determine and understand the occupation type for the community living on the mentioned terrace. Several archaeological complexes were uncovered, such as pits. Most of the material found belongs to the Gumelniţa culture, consisting of sherds.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu