Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Brăneşti | County: Ilfov | Site: La Şanţuri, str. Oltului f.n. | Excavation Year: 2007

Excavation Year   2007
Epoch
Early Medieval;
Late Medieval
Periods
Middle Medieval Period;
Early Medieval Period
Site Category
Domestic
Site Types
Open settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Ilfov
Locality   Brăneşti
Commune   Brăneşti
Site  La Şanţuri, str. Oltului f.n.
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Ciocănel Camelia Mirela Muzeul Municipiului Bucureşti
Mănucu-Adameşteanu Gheorghe Muzeul Municipiului Bucureşti
National Arch. Record Site Code 101305.02
Report Staţiunea a fost descoperită cu ocazia unor cercetări de suprafaţă întreprinse în anul 1999, când au fost găsite fragmente ceramice din sec. IX-XI1. Odată cu extinderea comunei în această zonă, în anul 2001 a fost efectuată o săpătură de salvare în cadrul căreia au fost descoperite fragmente ceramice din sec. III-IV şi XIII-XIV şi un cuptor menajer din sec. X-XI2.
Obiectivul cercetării din anul 2007 l-a constituit eliberarea de sarcină arheologică în vederea construirii unei locuinţe proprietate personală. Acest punct este situat pe platoul terasei înalte a malului stâng al pârâului Pasărea, la SV de cartierul Pietrosu, pe un teren în pantă. Toată suprafaţa terenului era acoperită cu viţă-de-vie, ale cărei rădăcini au afectat descoperirile din zonă, până la adâncimea de cca. 1 m.
Au fost trasate trei secţiuni, în zona edificabilă, amplasate în jumătatea nordică a proprietăţii, perpendiculare pe malul apei, cu un martor de 2 m între ele: SI - 14 x 2 m, SII = 15,50 x 2 m, SIII = 14 x 2 m. În funcţie de complexele descoperite, au mai fost amplasate trei casete: Cas.1 = 4 x 2,50 m, Cas.2 = 3 x 2 m, Cas.3 = 4 x 2 m.
Stratigrafia generală este următoarea:
- stratul vegetal, cu o grosime ce variază între 0 – 0,10 m;
- stratul de pământ brun închis, cu o grosime de 0,50-0,65 m, în care au fost descoperite fragmente ceramice şi două cute din sec. X şi o oală borcan, jumătatea inferioară, din sec. XIV-XV.
- stratul de pământ galben lutos, solul viu, steril din punct de vedere arheologic, cu o grosime de 0,20-0,25 m.
Adâncimea maximă de săpare atinsă a fost de 1 m.
Pe acest teren au fost surprinse două locuinţe din sec. al X-lea.
L1, SIII, Cas.3:
În partea sudică a secţiunii, în C.1-3, de la adâncimea de 0,20 - 0,30 m, faţă de nivelul actual de călcare, s-a conturat o pată de pământ negru care delimitează o locuinţă. Între -0,40 -0,60 m, au apărut foarte multe fragmente ceramice. Pentru cercetarea acestei locuinţe, după cum apărea pe profilul de E s-a trasat Cas.3, de 4 x 2 m, desfiinţându-se astfel martorul dintre SI şi SIII, în dreptul C2-3. Săpătura din această casetă a scos la iveală un pământ negru cu multe urme de incendiu, care indică sfârşitul violent al acestei locuinţe. Atât în casetă cât şi în secţiune nu s-au putut determina clar limitele locuinţei, suprafaţa acesteia fiind sugerată numai pe baza umpluturii de pământ negru şi pigment de cărbune; ea prezintă următoarele dimensiuni: 3,80 m pe latura NS şi 2,80 m pe latura EV. Nu a fost surprinsă nici o instalaţie de foc
Inventarul locuinţei: datorită sfârşitului violent şi inventarul este foarte numeros: spre partea inferioară a umpluturii, deasupra „podelei” s-a descoperit un vas întreg, din pastă cenuşie, spart în vechime, depus pe o parte. Predomină ceramica din pastă nisipoasă - fragmente de buze, funduri şi pereţi de vase (130 ex.), dar este destul de bine reprezentată şi categoria ceramicii din pastă fină, de culoare cenuşie - un vas întreg şi cinci fragmente. Ceramica nisipoasă este decorată cu unul sau mai multe fascicole de linii în val, amplasate pe umăr şi cu linii orizontale care acoperă tot corpul vasului. Pe unul din puţinele fragmente de funduri descoperite, se află o marcă de olar reprezentată de două cercuri concentrice. La aceste materiale putem adăuga şi o cute fragmentară.
Pe baza inventarului ceramic se poate data această locuinţă în sec. X.
L2, SII, Cas.1 şi 2
În partea sudică a secţiunii, în C.1-2, de la adâncimea de -0,40 m, faţă de nivelul actual de călcare, a apărut o pată de pământ negru, cu fragmente ceramice de tip Dridu care sugerau existenţa unei locuinţe. Pentru cercetarea acesteia a fost prelungită S2 cu 1,50 m spre S şi s-au practicat două casete: Cas.1 = 4,50 x 2 m (pe latura de V) şi Cas.2 = 3 x 2 m (pe latura de E), desfiinţându-se şi martorul dintre SII şi SIII, pe lungimea c.1 şi 2.
Pe suprafaţa cele două casete şi în secţiune s-a conturat o locuinţă cu următoarele dimensiuni: 2,50 m pe latura de NE şi 2,80 m pe latura SE. Nu a fost surprinsă nici o urmă de amenajare a podelei, suprafaţa locuinţei fiind apreciată după umplutura de pământ negru. Fundul locuinţei se afla la -0,80 m faţă de nivelul actual de călcare. Nivelul de săpare al locuinţei pleacă imediat de sub vegetal, de la -0,20 –0,25 m, dintr-un strat de pământ brun închis. Nu a fost găsită nici o instalaţie de încălzire.
Inventarul L2
S-au descoperit numai cinci fragmente ceramice - panse borcan de ceramică nisipoasă (4 ex.) şi ceramică portocalie (1 ex.), care aparţin culturii Dridu. Pe baza decorului se poate aprecia că această locuinţă se poate data în sec. X.
În partea inferioară a locuinţei, la -0,80 m, antrenată, s-a găsit jumătatea inferioară a unei oale borcan databilă în sec. XIV-XV. Aceasta rămâne o descoperire singulară pe acest lot pentru evul mediu3, restul materialelor arheologice – din locuinţe şi strat – fiind din sec. al X-lea.
Materialul ceramic şi documentaţia de şantier se află la MMB, Secţia de Arheologie, la responsabilul de şantier.
Abstract other lang. The aim of the investigations in 2007 was to issue archaeological clearance in order to build a personal house. This site is located on the plateau of a high terrace of Pasărea stream, to the Southwest of Pietrosu district, on a sloping ground. We found two houses from the 10th century, as well as just five sherds belonging to the Dridu culture. A singular find is a sherd from a pot dating to the 14th - 15th centuries.
Abstract   The archaeological site was detected during surveys in 1999. During this research some Dridu type pottery shreds were found.
In this location two 10th century dwellings were discovered. No hearth was discovered.
The inventory found in this house was rich because the dwelling was destroyed violently. The sandy fabric ware prevails – fragments of rims, bases and walls (130 pieces), but fine grey fabric ware is well enough represented (one whole pot and 5 fragments). The floor is as deep as -0.80 m. below the present occupation level. No hearth was discovered.
The inventory includes five jar wall fragments that belong to the Dridu culture; they are made of sandy (4 pieces) and orange fabric (1 piece).
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu