Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Suceava | Site: Câmpul Şanţurilor (Strada Parcului), nr. cadastral 1261/1265 (proprietatea Maidaniuc George) | Excavation Year: 2007

Excavation Year   2007
Epoch
Bronze Age;
Late Medieval
Periods
Middle Bronze Age;
Middle Medieval Period
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Civil habitation;
Funerary find
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Suceava
Locality   Suceava
Commune   mun. Suceava
Site  Câmpul Şanţurilor (Strada Parcului), nr. cadastral 1261/1265 (proprietatea Maidaniuc George)
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bedreagă Sânziana Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava
Ciurari Paul Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava
Dolenschi Ticu Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava
Mareş Ion Site director Complexul Muzeal Bucovina - Suceava
Niculică Bogdan Petru Complexul Muzeal Bucovina - Suceava
Ungureanu Cătălina Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava
National Arch. Record Site Code 146272.10
Report În perioada 5.05-15.05 2007 a fost efectuată supravegherea arheologică pe parcela cadastrală nr. 1261/265 a cetăţeanului George Maidaniuc, situată pe Str. Parcului FN, la capătul de E a perimetrului sitului arheologic Câmpul Şanţurilor, în timpul lucrărilor de săpături pentru fundaţia locuinţei acestuia.
În marginea de V a taluzului fundaţiei locuinţei, a fost identificat şi cercetat arheologic un mormânt de inhumaţie în construcţie de piatră, datând din perioada mijlocie a epocii bronzului, cultura Komariv (cca. 2200/2000 - 1600/1500 a.Chr.)
Pentru cercetarea mormântului a fost deschisă o casetă (Cas. 1/2007), cu dimensiunile 3,40 x 3,20 m, amplasată la marginea de V a perimetrului construibil.
La 0,30-0,35 m adâncime, pe aproape toată suprafaţa casetei, a fost dezvelită o construcţie masivă de piatră aparţinând unui mormânt. Pe latura de E a construcţiei funerare, la -0,40-0,45 m, au fost găsite câteva fragmente ceramice din epoca bronzului, aparţinând culturii Komariv, având ca ingredient silex şi silicolit pisat.
Descrierea mormântului: construcţia funerară - cutie de piatră sau cistă, este orientată NE-SV, fiind de formă dreptunghiulară şi având capetele rotunjite. Construcţia a fost ridicată din lespezi masive de gresie sarmaţiană, clădite pe orizontală şi pe verticală, dreptunghiular. Capătul de NE al construcţiei este rotunjit, iar celălalt este deschis şi prevăzut cu trei trepte de piatră.
Meşterii care au clădit monumentul funerar au ridicat, mai întâi, din pietre lipite cu lut, aşezate pe orizontală şi pe cant, cutia mormântului. Lăţimea zidului cutiei de piatră, pe latura de E este de 0,70 m, iar pe latura de V de 0,30 m. În interiorul mormântului, lângă zid, au fost găsite lespezi aşezate oblic, menite a susţine pietrele „capacului”. Înainte, cât şi după demontarea lespezilor de deasupra, s-a observat că parte dintre pietre erau căzute spre interiorul mormântului, ceea ce presupune că suportul, pe care erau sprijinite a dispărut în timp. Este posibil ca structura de susţinere a pietrelor capacului cutiei de piatră (cistă) să fi fost din lemn. Sub lespezile de deasupra, lipite de marginile interioare ale structurii de piatră erau lespezi dispuse oblic sau pe cant, cu scopul susţinerii pietrelor „capacului” Interiorul cutiei de piatră era umplut cu pământ bătătorit. Spaţiul de la baza construcţiei de piatră, în interior, are L de 2,40 m şi l de 0,55-0,60 m.
În interiorul construcţiei de piatră, la -0,48 m de la marginea de sus a zidului de piatră (la -0,98 m de la nivelul actual de călcare), aşezat pe solul galben, a fost descoperit un schelet uman, chircit pe latura dreaptă, orientat NE-SV, cu privirea spre E, cu mâna stângă îndoită de la cot şi aşezată pe trunchi, mâna dreaptă fiind întinsă pe lângă corp. La 0,10 m, în faţa craniului, a fost găsit un fragment de topor de piatră, perforat, confecţionat dintr-o rocă de culoare cenuşiu-verzuie. Toporul a fost spart ritual şi depus lângă corpul defunctului. În pământul de umplutură al mormântului, în interiorul construcţiei de piatră, au fost găsite câteva fragmente ceramice din perioada mijlocie a epocii bronzului, din cultura Komariv, care provin de la vase sparte ritual cu ocazia înmormântării.
Pentru ridicarea monumentului funerar au fost utilizate cca. 2 t de gresie care a fost extrasă cel mai probabil din malul râului Suceava, din locurile în care placa sarmaţiană apare la zi în rupturi de mal.
Mormântul în construcţie de piatră din bronzul mijlociu este, până acum, singular în municipiul Suceava. Două morminte în cutii de piatră au fost descoperite în timpul săpării fundaţiilor pentru construirea Spitalului Judeţean Suceava. Ele aparţin culturii amforelor sferice, din perioada de tranziţie la epoca bronzului1. Un mormânt plan de inhumaţie din bronzul mijlociu a fost identificat pe Dealul Zamca, fiind posibilă existenţa unei necropole în zonă2. Necropole funerare din cultura Komariv au fost cercetate în judeţul Suceava la Horodnicul de Jos - Vârful Colnicului şi Brădet (şase tumuli au fost săpaţi pe Vârful Colnicului, în 1893 şi 1894, de către Joseph Szombathy - custode la Naturhistorische Museum din Viena; în 1902 istoricul Raimund F. Kaindl a continuat săpăturile în punctul amintit şi le-a extins la tumulii de pe Brădet; în 1976 prof. Mircea Ignat a săpat trei tumuli pe Vârful Colnicului)3, Hârtop (un mormânt în cutie de piatră), Şerbăneşti (un mormânt în cutie de piatră amplasată în tumul)4, Adâncata Imaş (morminte tumulare)5.
Construcţia de piatră a mormântului descoperit pe Strada Parcului FN, la capătul de E a perimetrului sitului arheologic Câmpul Şanţurilor, a rămas pe loc, urmând a se întocmi proiectul de conservare şi protejare a lui. Acesta va fi singurul mormânt din epoca bronzului din Moldova păstrat in situ.
În taluzul de N a fundaţiei locuinţei proprietarului Maidaniuc George a fost cercetată o groapă în care au fost găsite câteva fragmente ceramice aparţinând culturii Noua şi din sec. XV. În marginea de SE a fundaţiei, în umplutura unui şanţ contemporan, la ad. de 1,50 m au apărut câteva fragmente ceramice, un fragment de cahlă din sec. XV şi bucăţi de azbest.
Obiectivele viitoarelor cercetări constau în continuarea investigaţiilor arheologice, în zonă fiind posibil să existe o necropolă aparţinând culturii Komariv.
Abstract other lang.
Abstract   Between the 5th of May and 15th of May 2007 the archaeological surveillance was carried out on cadastral plot no. 1261/265, located on Park FN Street at the east end of the perimeter of the archaeological site of Câmpul Şanţurilor, during the excavations for the foundation of its dwelling. In the west edge of the slope of the house foundation, we identified and investigate archaeologically an inhumation grave built of stone, dating to the middle Bronze Age, the Komariv culture (about 2200/2000 - 1600/1500 BC). The objectives of future investigations in continuing the archaeological investigations in the area, as a Komariv culture cemetery might be there.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu