Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Suceava | Site: cartier Burdujeni, Silişte (Pepinieră) | Excavation Year: 2007

Excavation Year   2007
Epoch
Neolithic;
Late Medieval
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Suceava
Locality   Suceava
Commune   mun. Suceava
Site  cartier Burdujeni, Silişte (Pepinieră)
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bedreagă Sânziana Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava
Dejan Ştefan Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava
Dolenschi Ticu Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava
Mareş Ion Site director Complexul Muzeal Bucovina - Suceava
Niculică Bogdan Petru Complexul Muzeal Bucovina - Suceava
National Arch. Record Site Code 146272.12
Report În perioada 25 august - 28 septembrie 2007, pe terenul aflat în proprietatea d-lui Dumitru Prichici din Suceava, situat pe strada Gheorghe Doja nr. 9 (CF 2747), s-au desfăşurat cercetările arheologice preventive, prilejuite de intenţia proprietarului de a realiza o parcare auto.
Situl arheologic este amplasat pe suprafaţa fostei pepiniere a cartierului Burdujeni, în marginea nordică a cartierului Burdujeni, la cca. 600 m NV de Gara Burdujeni, suprafaţa sa nefiind, până la momentul respectiv afectată antropic. Arheologii suceveni au recoltat, de-a lungul timpului, numeroase fragmente ceramice medievale şi preistorice, aparţinând culturii Cucuteni, însuşi toponimul Silişte trezind interesul specialiştilor. De altfel, conform unei tradiţii locale, menţionată şi de Elena Costache Grădinariu în Monografia comunei Burdujeni, plasa Bosancea, judeţul Suceava apărută în 1936, satul vechi Burdujeni ar fi existat, cu biserică, curţi şi multe gospodării, tocmai pe locul cunoscut de localnici sub numele de Silişte, aşadar indicii ale unei locuiri medievale.
Ulterior momentului în care au demarat lucrările de construcţie ale parcării, au fost reperate mai multe gropi de morminte, începând de la adâncimea de 0,95 m, până la care a fost practicată intervenţia mecanizată nesupravegheată. Mormintele se aflau într-un strat de sol de culoare brun-cenuşie, care suprapunea sterilul arheologic (evidenţiat la cca. 1,20-1,30 m adâncime), ele fiind observate de la ad. de 0,95 m. Pentru determinarea stratigrafiei generale a sitului arheologic şi decopertarea mormintelor, în vederea descărcării de sarcină arheologică a perimetrului construibil, au fost practicate 12 secţiuni orientate E-V, având L de 38 m cu l de 2 m şi martori de 0,50 m, neincluşi, astfel încât la sfârşitul săpăturilor a fost investigată o suprafaţă totală de 1140 m2.
Deşi în urma săpăturilor au fost descoperite şi cercetate integral sau parţial 68 de morminte, putem afirma faptul că suprafaţa cimitirului medieval, care se datează începând cu a doua jumătate a sec. XV (monedă Matei Corvin, piese de podoabă de origine transilvăneană) este mult mai mare. În capătul vestic al unor secţiuni au fost identificate porţiuni de schelete umane, gropile respective continuându-se în zona unui alt teren particular. În marginea de V a SII a fost descoperit un pavaj care este posibil să aparţină zonei din imediata vecinătate a bisericii vechi a cimitirului de la Burdujeni - Silişte, după cum se ştie, acest gen de construcţie însoţind adesea zonele adiacente lăcaşurilor de cult.
Printre descoperirile arheologice notabile amintim diverse tipuri de podoabe: cercei şi inele de argint, la care se adaugă piese vestimentare confecţionate, de asemenea, din argint: nasturi globulari cu urechiuşă, dar şi mai multe monede medievale, dintre care amintim una emisă în timpul lui Matei Corvin (a doua jumătate a sec. XV).
Au fost descoperite morminte de adulţi (M5, 13, 14, 35, 44, 48, 55 etc.), acestea fiind şi cele mai numeroase. Dintre acestea, remarcăm M55, un individ masiv, a cărui L de 1,93 m - fără labele picioarelor, care nu s-au mai păstrat), şi M48, care a fost decapitat, capul fiindu-i depus pe abdomen. De asemenea, un detaliu interesant constă în faptul că M35 avea parietalul stâng de culoare verde, datorat oxidării podoabei pe care o purta în ureche sau în păr în momentul inhumării sale. Au fost cercetate şi câteva morminte de copii (ex. M24, 40).
Practic, descoperirile arheologilor suceveni confirmă legenda, săpăturile arheologice fiind efectuate în cadrul perimetrului vechiului cimitir al satului, înainte de mutarea acestuia, din cauze încă neelucidate pe deplin (război, molimă), în zona în care există astăzi, numită Burdujeni-sat.
Abstract other lang.
Abstract   On a plot of land in Suceava in private property, located on 9 Gheorghe Doja Street (CF 2747), we conducted rescue archaeological excavations, occasioned by the owner’s intention to build a parking. The archaeological site is located on the former nursery of Burdujeni district, in the north end of the Burdujeni distric, about 600 m to the NW of Burdujeni Railway Station. Following the excavations we discovered and investigated fully or partially 68 graves, and we can say that the mediaeval cemetery dates to the second half of 15th century.
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu