Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Aninoasa | County: Argeş | Site: Mănăstire | Excavation Year: 1997

Excavation Year   1997
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Monastery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Argeş
Locality   Aninoasa
Commune   Aninoasa
Site  Mănăstire
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Iosipescu Raluca-Georgeta Centrul de Proiectare pentru Patrimoniul Cultural Naţional, Bucureşti
Iosipescu Sergiu Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I"
National Arch. Record Site Code 14003.01
Report Cercetările arheologice de la fosta mănăstire fortificată Aninoasa (1678-1863) din fostul judeţ Muscel au fost impuse de definitivarea pe sectoare a proiectului de conservare-restaurare a monumentului istoric şi de necesitatea continuării săpăturilor efectuate aici de regretatul Radu Heitel şi de dl. Gheorghe I. Cantacuzino.
A. Paraclisul mănăstirii. Casetele făcute aici au determinat adâncimile de fundaţie ale construcţiei, ulterioară zidului de incintă al mănăstirii, pe care de altfel îl foloseşte ca perete nordic. După studiul de parament al cadrului uşii de acces în bolniţa de sub paraclis s-a putut determina nivelul original de călcare.
B. Curtea interioară. Săpăturile au scos la iveală în întregime fundaţiile foişorului scării de acces în vechile case egumeneşti şi o parte din temeliile fostelor case ale marelui agă Pârvu Vlădescu, lămurind raportul dintre acestea şi perechile de mici băşti, cunoscute anterior drept culoare subterane de refugiu.
Atât în casetele cât şi în secţiunea practicată de la paraclis spre biserică s-au descoperit mormintele unui cimitir; cel mai vechi orizont de înmormântări datat cu o monedă de argint foarte vătămată pare a fi în secolul al XV-lea.
C. Zidul de incintă. Cercetările s-au efectuat mai ales pe exteriorul acestuia dezvelindu-se fundaţiile unui turn-umblătoare pe latura nordică a incintei servind vechile case egumeneşti şi o deosebit de interesantă instalaţie hidraulică din care se remarcă un mare bazin circular de piatră acoperit cu o semicalotă de cărămidă, ale cărei prime asize se păstrează. Construcţia singulară în vechea noastră arhitectură va fi cercetată complet în campania acestui an în legătură cu zidul de incintă şi casele lui Pârvu Vlădescu (cca. 1650).
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu