Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Suceagu | Commune: Baciu | County: Cluj | Excavation Year: 1997

Excavation Year   1997
Epoch
Early Migrations Period (3rd - 6th cent.);
Late Migrations Period (7th - 11th cent.)
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Cluj
Locality   Suceagu
Commune   Baciu
Site  
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Cociș Sorin Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
Oprean Coriolan Horaţiu Site director Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
National Arch. Record Site Code 55909.07
Report În 1997 au continuat cercetările în aşezarea din epoca migraţiilor de la Suceag. În apropierea zonei săpate în anii anteriori au fost investigate trei noi suprafeţe: A11 de 8,40 x 4,50 mp; A12 de 7 x 4 mp; A13 de 5 x 4 mp.
Trebuie remarcat încă de la început, că spre deosebire de campaniile anterioare, suprafaţa săpată în 1997 a fost mult mai săracă în depuneri arheologice consistente şi în material arheologic. Situaţia este surprinzătoare, ţinând cont de bogăţia de material a zonei din imediata apropiere, cercetată anterior.
Stratigrafia pereţilor casetelor se prezintă la fel ca în campaniile anterioare: un prim nivel de locuire imediat deasupra humusului antic, ce începe în primele decenii ale secolului II p. Chr., suprapus de un strat de locuire mai consistent databil în a doua jumătate a secolului IV şi în secolul V p. Chr.
În casetele A11 şi A12 a fost identificată o construcţie de suprafaţă patrulateră, cu dimensiuni de circa 5 x 6 mp. Colţurile aveau stâlpi masivi de lemn, iar pereţii erau de chirpic. În interior nu exista o podea amenajată sau vreo instalaţie de foc. Materialul arheologic a fost sărăcăcios, constând în general din ceramică. Pe baza ei datarea probabilă este sfârşitul secolului IV p. Chr.
Pare a fi mai degrabă vorba despre o anexă gospodărească decât despre o locuinţă. Chirpicul ars, cimentat, scurs în gropile stâlpilor de lemn din colţuri, demonstrează că acestă construcţie a fost incendiată. În afara ei, în strat, a fost descoperită o fibulă de bronz în formă de arbaletă, cu portagrafă tubulară deschisă, databilă în a doua jumătate a secolului IV p. Chr. Tot în strat, în caseta A11 a apărut un fragment dintr-un pieptene de os cu două rânduri de dinţi şi vârful tăiat (deşeu) al unui corn de căprior.
În suprafaţa A13 a fost descoperit un cuptor-pietrar în formă de potcoavă ce aparţinea unei locuinţe, al cărei plan n-a putut fi reconstituit. Pe baza ceramicii descoperite în apropiere, cuptorul aparţinea, probabil, unei alte etape cronologice a aşezării, cea a secolelor VII - VIII p. Chr., care a fost bine conturată în campania din 1994.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu