Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Locusteni | Commune: Daneţi | County: Dolj | Site: Peste Predeşti | Excavation Year: 1983 - 1992

Excavation Year   1983 - 1992
Epoch
Bronze Age;
Free Dacians
Periods
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Dolj
Locality   Locusteni
Commune   Daneţi
Site  Peste Predeşti
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Popilian Gheorghe Site director Centrul de Științe Sociale din Craiova
National Arch. Record Site Code 71992.02
Report Aşezări; epoca bronzului, cult.Verbicioara; daco-romani, sec.II-III p.Chr. Cercetări sistematice; 1983-1988; Nivelul de epoca bronzului, aparţinând cult.Verbicioara, a fost descoperit sub nivelul de sec.II-III p.Chr. În cadrul aşezării de sec.II-III p.Chr. s-au cercetat 9 locuinţe de suprafaţă, 2 bordeie, 24 de gropi şi un "hambar" pentru depozitat cereale. Locuinţele de suprafaţă sunt de formă patrulateră cu colţurile rotunjite, dimensiunile variind între 3 m x 3,50 m şi 2,75 m x 4 m. În două dintre ele s-au descoperit şi vetre, iar într-una (loc.3), s-a descoperit un cuptor pentru prepararea hranei şi încălzit, construit într-un calup de pământ cruţat. În loc.5 s-au descoperit, pe lângă ceramica obişnuită, fragmente de amforă romană pe care era zgâriată cifra XI, sau XII. Bordeiele sunt de formă ovală, cu dimensiuni de aprox. 3 m x 4 m. Gropile bordeielor sunt puţin adânci. "Hambarul" pentru cereale era format din 2 gropi, care aveau între ele un interval în trepte. În acest complex, pe lângă ceramica obişnuită, s-au mai găsit un vas terra sigillata de import, venit din regiunea nord-padană (epoca lui Hadrian), precum şi o fibulă timpurie de tipul "cu balama". Gropile conţin material ceramic, atât de tip dacic cât şi de tip roman şi fragmente de râşniţă. În groapa nr.1 s-au descoperit fragmente ceramice care, sunt, în marea lor majoritate, de tip dacic. S-a descoperit şi o groapă de mari dimensiuni, cu o adâncime de peste 2 m, care se pare că a fost o lutărie. De aici s-a recoltat un mare număr de fragmente de ceramică daco-romană lucrată cu mâna şi cu roata. Materialul ceramic provine de la vase de factură dacică şi de factură romană, lucrate atât cu mâna cât şi cu roata. În anumite complexe s-au găsit preponderent vase de tip dacic - într-o locuinţă, o căţuie; în altă locuinţă, pe vatră era depus un borcan. În anumite complexe s-au descoperit fragmente de vase preponderent de factură romană.
Materialele sunt depozitate la Muzeul Olteniei şi la Institutul de Cercetări Socio-Umane - Craiova.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography Gh. Popilian, Thraco-Dacica, 1, 1977, p.155 sqq.; idem, Une centre de production céramique dans les établissements daco-romaines de Locusteni (dep. de Dolj), în Römerzeitliche im Barabaricum, Weimar, 1984, p.78-86; idem, Materiale, Oradea, 1979, p.207 sqq.; Gh. Popilian, M. Nica, DRDIA, 1984, p.37-46.
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu