Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Siret | County: Suceava | Site: Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Oraşul medieval | Excavation Year: 1983 - 1992

Excavation Year   1983 - 1992
Epoch
Hallstatt;
Late Medieval;
Restoration of Historic Monuments
Periods
Site Category
Domestic;
Religious, Ritual and Funerary;
Unassigned
Site Types
Habitation;
Church
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Suceava
Locality   Siret
Commune   Siret
Site  Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Oraşul medieval
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Emandi Emil I. Muzeul Național al Bucovinei, Suceava
Matei Mircea D. Uiversitatea "Ştefan cel Mare" Suceava
National Arch. Record Site Code 146664.05 146664.01
Report Biserică; oraş medieval. Cercetări sistematice şi sondaje; 1983-1989;
A. "Biserica Sf. Ioan Botezătorul"; Săpăturile s-au efectuat în jurul bisericii, pe latura de S şi în interiorul monumentului. Scopul cercetării a fost acela de a descoperi urme ale primei biserici, ridicată de călugării predicatori înainte de 1384. În naosul bisericii actuale (construcţie care datează din sec.XVII, fiind parţial refăcută în sec.XVIII), s-au descoperit urme ale fundaţiei bisericii din sec.XIV - adică absida laterală de nord şi o parte a zidului nordic al naosului. În pronaosul bisericii actuale s-a descoperit un cavou de cărămidă, nederanjat, datând din sec.XVII, în care se afla scheletul (foarte macerat) şi numeroase piese de îmbrăcăminte, care aparţineau unei tinere în vârstă de cca.30 ani.

B. "Oraşul medieval"; S-au efectuat sondaje în 4 sectoare distincte, cu scopul obţinerii de date, care să permită cunoaşterea procesului de extindere teritorială a oraşului, în sec. XIV-XVI. Rezultatele au confirmat existenţa unei zone locuită prioritar de o populaţie nelocală (mai ales purtătoare a ceramicii cenuşii ornamentată cu "brăduţ"). Zona respectivă este situată în jurul bisericii catolice a predicatorilor şi are o suprafaţă cu diametrul de cca.300 m. C. "Dealul Sasca"; aşezare, epoca fierului; aşezare şi necropolă, ev mediu, sec.XIII-XVII. Cercetări sistematice; 1992-1995; Victor Spinei, Constantin Asăvoaie. Au fost cercetate 24 locuinţe, 11 gropi, 2 cuptoare şi o fântână din evul mediu, o locuinţă din epoca fierului şi una din epoca modernă din cadrul aşezării şi 106 morminte din necropola din jurul Bisericii Sf. Treime.
Materialele sunt depozitate la Institutul de Arheologie Iaşi.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography V. Spinei, C. Asăvoaie, ArhMold, 16, 1993, p.215-227; S. Haimovici, C. Tarcan, G. Amaximoaie, ArhMold, 16, 1993, p.311-320.
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu