Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Beiuş | County: Bihor | Site: Cimitirul catolic | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Late Medieval
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Bihor
Locality   Beiuş
Commune   Beiuş
Site  Cimitirul catolic
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Marta Doru Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea
National Arch. Record Site Code 26813.02
Report În cimitirul catolic al oraşului Beiuş a fost semnalată de către istorici existenţa ruinei unei biserici. În perioada 10 - 28 mai 1999 au fost întreprinse aici cercetări arheologice. Au fost trasate următoarele secţiuni : S 1 cu dimensiunile de 10 / 2,50m. pe latura nordică a bisericii, S 2 : 5 / 2,50m. pe cea sudică precum şi caseta C 1 : 3 / 3m. la vest de ruina absidei pentagonale. Cercetările, extrem de limitate datorită numeroaselor morminte moderne şi contemporane din zonă, precum şi a pădurii care acoperă aproape întreaga suprafaţă a dealului, au permis, totuşi trasarea unui plan - biserică hală cu absida pentagonală, ridicată în stil gotic.Atât în cazul absidei, cât şi la faţadă ( se păstrează un fragment din zidul acesteia în partea vestică a platoului ) zidul a fost întărit cu contraforţi. Dimensiunile bisericii sunt mari : 29m. lungime, măsuraţi la exteriorul zidurilor şi 12,50m. lăţime. Interiorul măsoară 26m. lungime şi 9,50m. lăţime.Grosimea zidurilor incintei variază între 1,50 - 2,30m. Tehnica de zidărie este mixtă, zidurile îmbinând cărămida cu piatra de carieră, atent fasonată la exterior. Fundaţia zidurilor decoperite atinge, pe alocuri adâncimea de 2,15m. sub actualul nivel de călcare. Orientarea bisericii este pe axa est - vest, începând cu altarul.
Materialul arheologic descoperit este relativ sărac. Ceramica, majoritatea de uz comun cu buză evazată şi teşitură interioară pentru capac, fragmente de crăticioare cu trei picioare smălţuite vernil sau maro, precum şi ceramică smălţuită, lucrată la roată rapidă, cu teşitură interioară pentru capac şi toate. Încadrarea cronologică a ceramicii este largă - secolul al XVI-lea. Se distinge un singur fragment ceramic mai vechi - probabil din secolul al XV-lea. S-au găsit de asemenea fragmente de cahle - oale, nesmşlţuite. Piesele din fier cuprind piroane, balamale şi cuie. Interiorul bisericii, demolat integral de localnici este presărat cu fragmente de cărămidă, pietre de carieră sparte - unele fasonate - provenite din elevaţia zidurilor. Cercetând aceste rămăşiţe nu au fost sesizate profilaturi. În secţiunea S 1, la o adâncime de 1,90m. a fost descoperit un craniu uman. Cercetat, scheletul amintit nu a avut nici un inventar. Orientarea lui a fost est - vest.
Zidită potrivit documentelor în prima treime a secolului al XV-lea ( mai precis după 1417), biserica a fost cel mai important " bastion " catolic din regiunea de sud-est a Bihorului, bazându-şi autoritatea şi pe garnizoana militară din cetatea Finişului, aflată la numai 6 km. Vest de oraşul Beiuş. Castelanul de Finiş a pierdut autoritatea asupra Beiuşului după 1441 când localitatea este amintită ca oraş. Zidirea bisericii este legată şi de personalitatea episcopului orădean Andrea Scolari.
Ruinată în secolul al XVII-lea, după ocuparea regiunii de către turci, biserica a fost definitiv părăsită în secolul al XVIII-lea, după ridicarea unui nou lăcaş, în piaţa centrală.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu