Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Ovidiu | County: Constanţa | Site: Fortificaţia romano-bizantină | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.);
Early Migrations Period (3rd - 6th cent.)
Periods
Roman Period;
Post-Roman Period
Site Category
Defence
Site Types
Fortifications
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Constanţa
Locality   Ovidiu
Commune   Ovidiu
Site  Fortificaţia romano-bizantină
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Bucovală Mihai
Papuc Gheorghe
Paşca Cecilia
National Arch. Record Site Code 60696.01
Report Cercetarile arheologice au urmarit obtinerea de date suplimentare despre constructiile extramuros din zona de est a fortaretei. Carourile D 1 si D'2, deschise lânga turnul dreptunghiular A, având dimensiunile initiale de 4 x 3 m, au fost largite pâna la 7,50 x 4,50 m. Aici au fost descoperite zidurile a doua constructii, ale caror dimensiuni si utilitate finala, în actualul stadiu al cercetarilor, nu le putem preciza.
Primul zid, orientat pe directia est-vest, având lungimea de 6,90 m, latimea de 0,60 m si înaltimea (pastrata) de aproximativ 0,80 m, este lucrat din blochete si pietre de dimensiuni medii, lipite cu pamânt. Aproximativ la jumatatea acestui zid, apare o intrare cu lungimea de 1,80 m si latimea de 0,90 m, sesizabila prin câteva blocuri si o dala din piatra, rupta în doua bucati; de capatul sau dinspre est, se leaga un alt zid, lung de 7,00 m si lat de 0,55 m, pastrat pe înaltimea de 0,30 m; este lucrat din pietre mici si mijlocii, precum si din fragmente de caramizi, lipite cu pamânt.
În zona drumului de acces în fortareata, au fost scoase la lumina zidurile de sud si de est ale unei constructii de epoca romana târzie, lucrate din pietre si caramizi fragmentare recuperate. Peretele de sud are lungimea de 6,50 m, iar la 4,50 m face colt catre nord, prefigurând cel putin doua încaperi, una adosata incintei, cealalta chiar pe marginea apei, despre care speram sa obtinem noi date în campania arheologica din anul 2000.
Materialul arheologic recuperat este format din fragmente ceramice provenind de la amfore globulare ornamentate cu striuri si coaste, fragmente de caramizi si olane, o plinta din marmura, o aplica din bronz, trei suporturi pentru lumânari, unul întreg si doua fragmentare, precum si fragmente ceramice provenind de la vase neîntregibile, toate datând din secolele IV - VI d.Hr. De asemenea, au mai fost descoperite patru monede din bronz: doua monede tip GLORIA ROMANORUM - emisiuni din anii 402-408; o moneda de la Antoninus Pius (131-161) si ultima de la Traianus Decius (149-151).
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu