Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Bucureşti | Site: Cartier Militari, Câmpul Boja | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Bronze Age;
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.);
Early Migrations Period (3rd - 6th cent.);
Late Migrations Period (7th - 11th cent.);
Late Medieval
Periods
Bronze Age;
Post-Roman Period;
Migrations Period;
Middle Medieval Period
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Bucureşti
Locality   Bucureşti
Commune   mun. Bucureşti
Site  Cartier Militari, Câmpul Boja
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Negru Mircea
National Arch. Record Site Code 179132.29
Report În campania arheologică din anul 1999 au fost trasate un număr de 24 de secţiuni cu o suprafaţă totală de 260 mp.
În partea de vest a platoului au fost trasate secţiunile S 24 - S 33. Obiectivul acestor secţiuni a fost investigarea suprafeţei din apropierea fostei râpe, unde au fost trasate primele casete în anul 1958.
Secţiunile S 34 - S 37/1999 au fost practicate în partea de nord a platoului şi au avut ca obiectiv surprinderea secţiunilor din anii 1978-1985, în vederea efectuării unei ridicări topografice a întregului sit arheologic şi al suprafeţelor cercetate în cele 14 camapanii arheologice dintre anii 1958-1999.
1. Stratigrafia
În partea de vest a platoului stratigrafia este identică celei din campaniile precedente (M. Negru, Cronica, Vaslui, 1999, p. 18-19). În partea de nord, în zona sondată, a fost efectuată în anii ’80 o decopertare mecanică până la stratul de culoare castanie steril arheologic.
2. Complexe arheologice
2.1. Aşezarea din epoca bronzului
Ca şi în precedentele campanii de săpături arheologice, în partea de vest a platoului au fost constatate slabe urme de locuire din epoca bronzului (cultura Tei). Groapa 23/1999 conţinea doar câteva fragmente ceramice şi chirpic.
2.2. Aşezarea din secolul al III-lea p.Chr.
Bordeiul B 23/1999 era rectangular cu colţurile rotunjite. Lungimea sa era de 4,50 m, iar lăţimea de 4,30 m. Adâncimea maximă era de 1,60 m. În colţul de sud al bordeiului a fost descoperită o masă de chirpic. El a fost suprapus pe latura estică de B 21/1999 (din secolul al VI-lea p.Chr.), a fost uşor atins de secţiunea S1/1958 şi parţial cercetat în campania din anul 1960 (până la adâncimea de 0,80-1,00 m).
Materialul arheologic. Ceramica din pastă grosieră modelată cu mâna cuprinde fragmente de chiupuri, vase de dimensiuni mijlocii, ceşti dacice, un vas tronconic, două capace, două greutăţi şi vase de culoare cărămiziu-gălbuie decorate cu brâuri alveolate (Pl. 1:1-9).
Ceramica de culoare cenuşie din pastă zgrunţuroasă modelată la roată ce conţine nisip şi pietricele cuprinde fragmente de oale. Ceramica cenuşie cu angobă negricioasă este reprezentată prin două fragmente din bazele plate ale unor vase modelate la roată din pastă zgrunţuroasă.
Ceramica de culoare cărămizie din pastă fină modelată la roată curpinde unele fragmente de amfore, un kantharos, un fund de vas cu umbo şi străchini (Pl. 2: 3, 5).
Din ceramică de culoare cărămiziu-castanie din pastă fină modelată la roată sunt o serie de fragmente de străchini (Pl. 2:1, 4, 6).
Ceramica de culoare cenuşie din pastă fină modelată la roată cuprinde fragmente de amfore, căni, oale şi străchini.
Ceramica de culoare cenuşie cu slip negricios lustruit din pastă fină modelată la roată este prezentă prin fragmente de amfore şi străchini.
În interiorul bordeiului au mai fost găsite creuzete (Pl. 2: 7-9), picături din bronz, o balanţă, dăltiţe, o verigă mică din bronz, nituri din bronz, bare din bronz în curs de prelucrare, o sârmă cuprinzând opt vârfuri de săgeţi din bronz în curs de prelucrare, un vârf de săgeată, sârme din bronz, o tablă cu nituri şi deşeuri de tablă din bronz.
Aceste piese şi rebuturi din bronz ne determină să credem că bordeiul B 23/1999 era un atelier de prelucrare a bronzului. În urma analizei întregului material arheologic descoperit în această staţiune, credem că bordeiul B 23/1999 poate fi datat la mijlocul şi în al treilea sfert ale secolului al III-lea p.Chr.
Gropile Gr. 24 şi Gr. 26 conţineau puţine fragmente ceramice din vase modelate cu mâna sau la roată, fragmente de lut ars sau chirpic.
2.3. Aşezarea din secolele VI-VII
În cadrul aşezării din secolele VI-VII pot fi încadrate bordeiele B12 şi B21. Ambele aveau cuptoare menajere amenajate prin scobire într-un bloc de lut cruţat în colţul de nord-vest. Majoritatea materialului arheologic a fost descoperit în jurul acestor cuptoare şi chiar în interiorul lor. Acesta constă în vase modelate, în majoritatea cazurilor, cu mâna.
2.4. Aşezarea din secolele XVIII-XIX
Două bordeie din această aşezare au fost cercetate în anul 1999. Ele au un inventar foarte sărac ce constă în fragmente ceramice, chirpic, lemn ars şi cenuşă.
3. Consideraţii finale
Campania din anul 1999 a confirmat ipoteza noastră potrivit căreia în partea de vest a platoului se precticau olăria şi prelucrarea bronzului (M. Negru, Cronica, Vaslui, 1999, p. 20). Această concentrare ar putea fi comparată din punctul de vedere a funcţionalităţii, cu cartierele meşteşugăreşti de la periferiile oraşelor romane.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu