Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Brăila | Site: Cartier Biserica Veche | Excavation Year: 1994

Excavation Year   1994
Epoch
Late Medieval
Periods
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Church
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Brăila
Locality   Brăila
Commune   mun. Brăila
Site  Cartier Biserica Veche
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Cândea Ionel Site director Muzeul Brăilei
Pandrea Dumitrel Muzeul Brăilei
Pandrea Stănică Muzeul Brăilei
National Arch. Record Site Code 42691.06
Report Activitatea de restaurare-consolidare a Bisericii "Sf. Arhanghel Mihail" din Brăila, vechi mecet otoman până în 1834, a dat Muzeului Brăilei posibilitatea să întreprindă două cercetări arheologice de salvare şi nu cercetări sistematice cum ar fi fost necesar.
Biserica este situată în piaţa centrală a Brăilei. Cercetările arheologice s-au desfăşurat atât în jurul edificiului, cât şi în interiorul său. S-au deschis 9 secţiuni, însemnând 105 m.p.
Până în prezent au fost scoase, identificate, următoarele complexe:
31 morminte creştine de înhumaţie, 1 groapă în care au fost depuse 15 cranii umane (calotele craniene fără mandibule), 1 groapă de var, 4 gropi în care s-au găsit în special oase de animale, 3 edificii de la care s-au mai păstrat fundaţiile din piatră nefasonată şi o parte din elevaţie.
Cele 31 de morminte provin de la o necropolă creştină databilă în sec. XV (până în prezent este a doua necropolă medievală descoperită la Brăila). Din cele 31 morminte, doar 14 s-au păstrat întregi, restul fiind deranjate în sec. XIX şi în sec. XX când s-au efectuat lucrări la biserica creştină. În mormintele nederanjate am întâlnit următoarea situaţie: defuncţii erau depuşi în sicrie (identificate datorită urmelor de lemn putrezit şi a piroanelor de fier oxidate), întinşi pe spate, cu mâinile pe piept şi cu faţa la răsărit. Nu s-au găsit obiectele inventar sau ofrande (doar două cazuri s-au recuperat resturi de la nasturi din bronz).
În actualul stadiu al cercetărilor, putem emite următoarea ipoteză cu privire la cele 3 edificii:
a). Biserica "Sf. Arhanghel Mihail" este un fost mecet, care a funcţionat ca atare până în 1831, ulterior ea a fost dezvoltată cu un altar şi un pronaos realizate în două etape constructive.
b). Mecetul a fost construit probabil la începutul sec. XVIII, când a cunoscut poate şi o extindere mai mare înspre nord, unde ar fi putut fi şi minaretul.
c). În sec. XVIII, odată cu construcţia mecetului s-au distrus zidurile celui de-al treilea edificiu cu temelie din piatră, a cărui funcţiune nu o putem preciza; dacă îl raportăm la necropola creştină cu care este legată, putem presupune deocamdată, a fi o biserică.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu