Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Sfântu Ilie | Commune: Şcheia | County: Suceava | Site: Biserica Sf. Ilie | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Late Medieval
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Church
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Suceava
Locality   Sfântu Ilie
Commune   Şcheia
Site  Biserica Sf. Ilie
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Batariuc Paraschiva Victoria Muzeul Bucovinei, Suceava
Gogu Monica Muzeul Bucovinei, Suceava
Matei Mircea D. Universitatea "Valahia", Târgovişte
National Arch. Record Site Code 146478.01
Report În anul 1999 săpătura arheologică de la biserica fostei mănăstiri Sf. Ilie, de lângă Suceava, ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare, şi-a propus rezolvarea unor probleme ridicate de cercetarea din anul anterior. În acest scop, s-a continuat cercetarea în secţiunea S IV, prin prelungirea cu 1 m pe latura de N, a bisericii. S-a urmărit efectuarea unor observaţii legate atât de modul de realizare al zidului nordic al construcţiei - care a cunoscut o refacere ulterioară, neglijent executată - cât şi de starea de conservare a monumentului.
Pe latura de N a S IV, au fost descoperite numeroase fragmente de mici dimensiuni de frescă, care a fost martelată, cu scopul aşternerii, probabil în secolul XVIII, a unui strat de tencuială roz, căzut şi el, fragmente din această tencuială apărând în asociere cu fresca. Au fost descoperite şi câteva fragmente de discuri decorative de faţadă, atât nesmălţuite - un unicat în ceramica monumentală din Moldova - , ornamentate cu doi balauri încleştaţi în luptă, dar şi smălţuite în verde, având figurată o Melusină, precum şi un fragment de cărămidă smălţuită în albastru de peruzea. Alături de fragmentele de ceramică monumentală, în S IV au apărut şi fragmente de olane pentru acoperiş, atât plane căt şi semicilindrice, cu o margine în ghirlandă, nesmălţuite sau smălţuit în verde şi galben.
Prezenţa fragmentelor de discuri şi butoni ornamentali cât şi a celor de olane pentru acoperiş, aduc date preţioase despre aspectul exterior al bisericii Sf. Ilie - Suceava, una dintre primele ctitorii ale voievodului Ştefan cel Mare.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu