Instituții și
Persoane implicate:
Nume |
Prenume |
Rol |
Instituție |
Ardeţ |
Lucia-Carmen |
participant |
Liceul Teoretic "Traian Doda" Caransebeş |
Ardeţ |
Adrian |
participant |
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş |
Negrei |
Dimitrie Pavel |
participant |
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş |
Raport:
În campania arheologică din anul 2007 desfăşurată în punctul Traianu de pe raza satului Iaz, comuna Obreja, jud. Caraş-Severin ne-am propus următoarele obiective:
- cercetarea sistemului defensiv al castrului militar construit în anul 106 p.Chr. pe latura de N.
- cercetarea unei barăci din incinta castrului datat în anul 106 d.Chr.
- surprinderea elementelor arhitectonice (construcţii din piatră) aparţinătoare Municipiului roman Tibiscum, datate la sfârşitul secolului al II-lea p.Chr.
- cercetarea evoluţiei municipiului roman la începutul secolului al IV-lea p.Chr.
Pentru realizarea obiectivelor menţionate mai sus a fost trasată o secţiune magistrală lungă de 50 m. A fost cercetată o porţiune aflată lângă drumul roman care traversează aşezarea, unde a fost efectuată o cercetare arheologică materializată printr-o secţiune de 12 x 2 m , iar pentru a surprinde sistemul defensiv aflat pe latura de N a fost dezvelită o suprafaţă de 5 x 2 m.
În urma acestor cercetări am surprins următoarea situaţie stratigrafică:
Nivelul I a fost surprins pe întreaga suprafaţă a secţiunii la adâncimea de 1,50 m şi a fost reprezentat prin descoperirea incintei unei barăci militare din lemn. În dreptul c.3 a fost surprinsă fundaţia peretelui din chirpic lată de 0,60 m în care au fost descoperite şi cele trei gropi de par pentru susţinerea peretelui.
În c.1-3 a fost descoperit şi o porţiune din drumul roman care traversa castrul militar construit din bolovani de râu şi pietriş.
Datorită revărsărilor râului Timiş, în c.20-23 nu au mai fost descoperite urme ale castrului militar.
Nivelul al II-lea este reprezentat la adâncimea de 1,20 m printr-un strat de dărâmătură provenit de la dezafectarea barăcilor militare. Acest strat are o grosime de 0,20-0,30 m şi se compune din arsură şi pereţi căzuţi din chirpici.
În nivelul al III-lea constatăm prezenţa unui strat compact de lut amestecat cu pământ aluvionar de cca. 0,30 m ce reprezintă de fapt o nivelare a întregii suprafeţe cu excepţia c.1-3 unde s-a constatat existenţa unui strat compact de bolovani de râu puşi peste drumul roman din nivelul I ce reprezintă un strat de amenajare şi protecţie împotriva revărsărilor râului Timiş.
Peste întreagă suprafaţă cercetată la adâncimea de 0,80 m am surprins existenţa unui strat compact de nisip aluvionar fără material arheologic ce reprezintă de fapt startul de aluviuni depus după părăsirea aşezării de către romani.
În concluzie cercetările efectuate în campania arheologică din anul 2007 au adus noi elemente privind existenţa unui castru militar construit în anul 106 p.Chr. şi care a funcţionat până la, mijlocul secolului al II-lea. Datorită construcţiei acestuia în apropierea râului Timiş, în momentul când oraşul roman s-a dezvoltat pe ambele maluri ale râului, zona cercetată de noi nu a mai reprezentat interes pentru edilii municipiului, care nu au mai construit clădiri din piatră, fiind de fapt o zonă inundabilă.
Cu ocazia cercetărilor arheologice desfăşurate în campania anului 2007 au fost descoperite două monede romane, un denar din argint şi o monedă din bronz datate în prima jumătate s secolului al II-lea, un fragment dintr-o cărămidă romană cu inscripţie (posibil în limba greacă?) şi foarte multă ceramică romană descoperită atât de pe primele două nivele cât şi din startul de umplutură.
La secţiunea S1/2007 au fost folosite mijloacele clasice de cercetare arheologică, combinate cu tehnica fişelor de context arheologic ce se dovedeşte deosebit de fructuoasă în cercetare şi documentare.
Secţiunea cercetată de noi a surprins o etapă deosebit de importantă în evoluţia aşezării romane de la Tibiscum. Datorită inundaţiilor foarte frecvente acest perimetru pentru moment nu reprezintă o prioritate deosebită urmând ca în anul viitor să ne îndreptăm cercetările spre zona aflată în imediata apropiere, mai precis la cca. 100 m E unde în campania arheologică desfăşurată în anul 1998 am reuşit să identificăm o construcţie din lemn datată în sec. IV care suprapune o construcţie din piatră datată în sec. II-III p.Chr. [Adrian Ardeţ] ... Vezi mai mult Vezi mai puțin
Rezumat:
În campania arheologică din anul 2007 desfăşurată în punctul Traianu de pe raza satului Iaz, comuna Obreja, jud. Caraş-Severin s-au urmărit următoarele obiective: cercetarea sistemului defensiv al castrului militar construit în anul 106 p.Chr. pe latura de N; cercetarea unei barăci din incinta castrului datat în anul 106 d.Chr.; surprinderea elementelor arhitectonice (construcţii din piatră) din cadrul Municipiului roman Tibiscum, datate la sfârşitul secolului al II-lea p.Chr.; cercetarea evoluţiei municipiului roman la începutul secolului al IV-lea p.Chr. Cercetările efectuate în campania arheologică din anul 2007 au adus noi elemente privind existenţa unui castru militar construit în anul 106 p.Chr. şi care a funcţionat până la mijlocul secolului al II-lea. Datorită construcţiei acestuia în apropierea râului Timiş, în momentul când oraşul roman s-a dezvoltat pe ambele maluri ale râului, zona cercetată de noi nu a mai reprezentat interes pentru edilii municipiului, care nu au mai construit clădiri din piatră, fiind de fapt o zonă inundabilă.