Iaz | Comuna: Obreja | Judeţ: Caraş-Severin | Punct: Traianu | Anul: 2009
Descriere:
Raport ID:
4311
Anul cercetarii:
Perioade:
Antichitate;
Epoci:
Epoca romană timpurie; Epoca romană târzie;
Categorie:
Apărare (construcţii defensive); Domestic;
Tipuri de sit:
Aşezare urbană; Castru;
Cod RAN:
| 53407.01 |
Județ:
Caraș-Severin
Unitate administrativă:
Obreja
Localitate:
Iaz
Punct:
Traianu
Toponim:
Tibiscum
Localizare:
| 53407.01 |
Instituții și
Persoane implicate:
Persoane implicate:
Nume | Prenume | Rol | Instituție |
---|---|---|---|
Ardeţ | Lucia-Carmen | participant | Liceul Teoretic "Traian Doda" Caransebeş |
Ardeţ | Adrian | responsabil | Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş |
Negrei | Dimitrie Pavel | participant | Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş |
Raport:
Municipiul roman Tibiscum se extinde de-o parte şi alta râului Timiş pe o suprafaţă de aproape 30 ha. Ruinele antice descoperite în punctul „Traianu" reprezintă o parte din oraş, mai precis latura de E, care s-a dezvoltat în jurul drumului (peste castrul care a funcţionat în prima jumătate a secolului al II-lea), care odată cu ridicarea la rangul de municipiu a aşezării romane de la Tibiscum se transformă în principala arteră comercială a oraşului - Decumanus Maximus în care am reuşit să dezvelim parţial sau integral VIII clădiri.
Cealaltă arteră principală - Kardo Maximus, se află pe partea stângă a râului Timiş, în punctul „La Drum" - Zăvoi şi s-a dezvoltat peste vicusul militar fondat la începutul secolului al II-lea odată cu ridicarea aşezării la rangul de municipiu. Până în prezent aici au fost dezvelite 13 clădiri şi o parte din terme.
Până în prezent doar atât cunoaştem din municipiul roman Tibiscum, care datorită revărsărilor râului Timiş a distrus o mare parte din clădiri, pieţe şi monumente ce cu siguranţă au existat aici.
Datorită unor probleme ivite pe parcursul anului 2008, independente de voinţa noastră nu am publicat rezultatele cercetărilor din campania acelui an, aşa în cât ne simţim obligaţi să publicăm atât cercetările din 2008 cât şi pe cele din 2009 care de fapt se întrepătrund:
- continuarea dezvelirii clădirii VII descoperită în anul 1998, clădire dispusă la Decumanus Maximus având un front stradal de 16 m. În anul 1998 au fost surprinse extremităţile clădirii formate din ziduri din piatră de râu legate cu mortar. Între cele două ziduri a fost descoperită o fundaţie din lespezi din calcar. Pentru campania din anul 2008 ne-am propus dezvelirea a două suprafeţe de 5 x 3,5 m;
- continuarea cercetărilor la secţiunea S1/1997 prin dezvelirea unei părţi din Clădirea Nr. VI surprinsă în campania arheologică a anului 2008;
- cercetarea unei porţiuni din drumul roman Decumanus Maximus care traversa partea de E a municipiului.
Campania arheologică 2008
Au fost trasate două secţiuni cu dimensiunile de 5 x 1 x 3,5 m. În această campanie au fost surprinse patru niveluri de locuire, două faze de lemn, una de piatră, ultima fiind locuire de sec. IV.
Prima fază de lemn a fost surprins la adâncimea de 1 - 1,10 m şi se prezintă sub forma unei pelicule de arsură de culoare neagră-brună. În acest nivel au fost descoperite puţine fragmente ceramice, în urma răzuirii acestor suprafeţe au fost surprinse fundaţiile unor construcţii (fundaţia zidului din faza II de lemn şi fundaţia zidului de piatră), dar cu siguranţă acest nivel reprezintă prima etapă a construcţiei de lemn. Acest prim nivel este acoperit de un strat gălbui cu pigment de arsură. Faza a doua de lemn a fost surprinsă la adâncimea de 0,70 - 1 m, pe mâlul gălbui a fost descoperită fundaţia zidului, de asemenea au fost descoperite urme de bârne arse. În interiorul locuinţei a fost descoperit un cuptor de topit bronzuri. Fragmentele ceramice sunt mult mai numeroase decât în faza I. Peste acest nivel se află un strat de amenajare. Aceste faze de lemn au fost datate în sec. al III-lea cu monedă de la Severus Alexandru.
Peste ambele suprafeţe constatăm prezenţa unui strat de amenajare care are o grosime ce variază între 0,3 şi 0,5 m. Acest strat de amenajare de pământ galben cenuşiu, amestecat cu lut are în componenţă fragmente de cărămidă, piatră şi urme de mortar.
Zidul a fost descoperit de noi în prima suprafaţa în marginea de V, zidul este construit din piatră de râu legat cu mortar. Fundaţia este despărţită de elevaţie printr-un rând de cărămidă. Fundaţia zidului este de 0,65 m, acesta ajunge la adâncimea de 1,20 m, tăind cele două faze de lemn. Peste acest nivel se află un strat de dărâmături, format din cărămizi, ţigle, materiale ceramice şi piatră şi mortar. Nivelul de dărâmături din faza de piatră este acoperit de o amenajare din lut cu nisip. În acest nivel au fost descoperite numeroase fragmente ceramice datate de noi la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea.
Campania anului 2009
Pentru realizarea obiectivelor din campania anului 2009 am trasat o casetă orientată N-S,.cu dimensiunile de 5 x 7,50 m. Această casetă se află în prelungirea celor două suprafeţe cercetate în anul 2008, unde a fost surprinsă curtea interioară a unui interesant atelier de topit bronzuri. Acest atelier desparte clădirea VII aflată la V (cercetată parţial în anul 1998 şi 2008) şi clădirea VI surprinsă în anul 1997 şi cercetată anul acesta. Cele două clădiri se află o distanţă una de cealaltă de 14 m.
Lucrările la clădirea Nr. VI au demarat pe data de 03.08.2009 în zona drumului roman Decumanus Maximus. În vederea efectuării lucrărilor propriu zise de cercetare arheologică, datorită vegetaţiei abundente într-o primă etapă am trecut la degajarea terenului printr-o defrişare a unei suprafeţe de 150 mp.
Odată înlăturate aceste impedimente, ne-am îndreptat atenţia spre cercetarea clădirii nr. VI din care cunoaştem doar o porţiune din zidul de V (numerotat de noi în anul 1997, zidul nr. 12). După mai bine de o lună jumătate de cercetări arheologice am reuşit să surprindem o parte din zidul de incintă de pe latura de V, construit din piatră de râu legată cu mortar, o porţiune din coridorul aflat în faţa construcţiei şi o mică porţiune din drumul roman. Din punct de vedere stratigrafic, am reuşi să surprindem două nivele de călcare ale fazei din piatră. Săpăturile noastre au mers până la adâncimea de 1,20 - 140 m, în unele locuri atingând pământul viu.
Atât în interiorul încăperii cât şi în coridor am surprins vatra propriu zisă formată dintr-un strat compact din lut. Pe această vatră am descoperit în unele locuri urmele lăsate de la pavajul efectuat cu cărămidă. Acest nivel corespunde perioadei de refacere a construcţiei, când coridorul aflat la drum este refăcut din piatră de râu peste care sunt ridicate bârne din lemn şi este construit un perete din chirpic. Sub acest nivel, mai precis la adâncimea de 0,60 m am reuşit să surprindem primul nivel de călcare a acestei locuinţe din piatră atât în interior cât şi în coridor, unde sunt vizibile fundaţiile din piatră de râu.
Cercetările efectuate în campania anului 2009, la Tibiscum - Iaz, au scos la iveală existenţa unei construcţii de tip magazin aflată la drumul roman, construcţie asemănătoare cu cea cercetată de noi în anii ’90 şi denumită clădirea nr. IV.
În cele două campanii arheologice am reuşit să descoperim un impresionant material arheologic reprezentat prin vase ceramice întregibile, monede, amfore de tip Dressel 24 şi Keay 51 datate la începutul sec. IV p.Chr, un foarte frumos fragment de la un cercel din aur şi o camee de carneol cu reprezentarea lui Eros. Materialul a fost în bună măsură prelucrat şi se află în depozitului MJERG Caransebeş.
Pentru următoarele campanii arheologice din zona Tibiscum-„Traianu", ne propunem continuarea dezvelirii clădirii VI şi concomitent a clădirii VII. În primul rând se impun urgent lucrări de conservare primară la Clădirea III şi IV care sunt dezvelite şi nu a fost efectuată până în prezent nicio lucrare de conservare primară. În ce priveşte protejarea şi punerea în valoare a acestor cercetări este iminentă integrarea acestor monumente în aria rezervaţiei arheologice de la Tibiscum care se află amplasată însă pe celălalt mal al râului Timiş.
Planse ... Vezi mai mult Vezi mai puțin