Jac | Comuna: Creaca | Judeţ: Sălaj | Punct: Pomet - Porolissvm | Anul: 2016
Descriere:
Raport ID:
5752
Anul cercetarii:
Perioade:
Antichitate;
Epoci:
Epoca romană târzie;
Categorie:
Apărare (construcţii defensive);
Tipuri de sit:
Castru;
Cod RAN:
Județ:
Sălaj
Unitate administrativă:
Creaca
Localitate:
Jac
Punct:
Pomet - Porolissvm
Localizare:
Instituții și
Persoane implicate:
Persoane implicate:
Nume | Prenume | Rol | Instituție |
---|---|---|---|
Lăzărescu | Vlad Andrei | responsabil | Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca |
Oprean | Coriolan Horaţiu | responsabil | Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca |
Gui | Monica | participant | Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca |
Onofrei | Cosmin Gabriel | participant | Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca |
Cociș | Sorin | participant | Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca |
Pop | Horea | participant | Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău |
Deac | Dan | participant | Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău |
Raport:
Oraşul roman:
Basilica-Forum (clădirea MSP_001)
Obiectivele cercetării:
Începând cu anul 2014, în baza Proiectului multianual de cercetare ”VIAŢĂ MILITARĂ ŞI LOCUIRE CIVILĂ PE FRONTIERA DE NORD A IMPERIULUI ROMAN - COMPLEXUL POROLISSUM” şi a Proiectului anual ”VIAŢA URBANĂ PE FRONTIERA DE NORD A IMPERIULUI ROMAN. ORAŞUL ROMAN POROLISSUM – MONUMENTE PUBLICE ŞI REZIDENŢE PRIVATE”, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, au fost reluate cercetările în municipiul roman Porolissum.
În această primă etapă de cercetare a municipiului roman Porolissum, a fost aleasă o construcţie monumentală (codificată MSP-001). Drept urmare, în campania 2014, în perspectiva prezentului proiect am derulat un proiect pilot care a constat în săparea unei secţiuni de control cu dimensiunile de 20 x 2 m în vederea stabilirii stratigrafiei şi a succesiunii fazelor de construcţie în zonă. Au fost identificate trei mari etape constructive, clădirea MSP-001 aparţinând ultimei etape. Această clădire este situată într-o zonă neexplorată arheologic anterior şi a fost identificată prin prospecţii geofizice care au sugerat un edificiu de mari dimensiuni (40 x 20 m) şi relativ bine conservat. Din aceste considerente, am planificat cercetarea integrală a construcţiei şi conservarea primară în vederea unui viitor proiect de restaurare şi punere în valoare muzeistică. Pe baza acestor informaţii, în campania arheologică din anul 2015 (finanţată integral de către Consiliul Judeţean Sălaj), am decis dezvelirea celor trei încăperi de pe latura estică prin săparea a două suprafeţe cu dimensiunile de 11 x 10 m. În final, pentru stabilirea existenţei unor nave acoperite sau a unei curţi a fost săpată o suprafaţă de 5 x 10 m.
În urma săpăturilor am reuşit să stabilim dimensiunile exacte ale clădirii, acestea fiind de 39,58 x 19,47 m. Zidurile exterioare sunt lucrate din piatră locală legată cu mortar şi au o lăţime între 1,21 şi 1,61 m. O particularitate datorată terenului în pantă a fost sesizată la zidul sudic, care a fost întărit cu contraforţi exteriori având în acele puncte o grosime de până la 2 m. Pe latura de est, săpăturile au dezvelit trei încăperi cu dimensiunile de: 5,9 x 4,15 m, 6 x 5,2 m, respectiv 6,2 x 4,3 m. Încăperea centrală avea o absidă interioară realizată în acelaşi timp cu zidul exterior. Interiorul fusese prevăzut cu o podea de mortar păstrată parţial, în mijlocul încăperii, pe podeaua de mortar am identificat o bază de piatră dispusă transversal cu dimensiunile de 3,5 x 0,75 m, lucrat într-o tehnică neglijentă. (Fig. 1)
În încăperea centrală a fost descoperit extrem de puţin material arheologic, majoritatea obiectelor provenind din cele două încăperi laterale. În exteriorul încăperilor, în direcţia părţii centrale a edificiului au apărut numeroase fragmente de piatră de calcar profilate şi elemente arhitectonice decorative cu motive tipice sculptate. Încercarea de a identifica prezenţa eventualelor postamente de susţinere a coloanelor unei nave nu a dat rezultate în acest sens.
În anul 2016, cercetările arheologice s-au desfăşurat în lunile iulie-august cu fonduri asigurate de către Consiliul Judeţean Sălaj şi au continuat în luna septembrie cu finanţarea Ministerului Culturii. În privinţa destinaţiei şi funcţionalităţii acestei clădiri, după prima campanie de săpături am presupus că este o basilică civilă, ipoteză a cărei validare va fi posibilă doar la finalul cercetării. Planimetria clădirii şi masivitatea zidurilor exterioare sunt tipice pentru o basilică civilă, aceasta fiind întotdeauna învecinată forum-ului.
Obiectivele imediate ale campaniei 2016 s-au derulat pe patru mari direcţii de bază după cum urmează:
1. Completarea informaţiilor stratigrafice cu privire la principalele etape constructive ale oraşului şi stabilirea nivelului antic de călcare al clădirii MSP-001.
2. Descoperirea intrării în clădirea MSP-001.
3. Verificarea existenţei în vecinătatea basilicii a forum-ului şi stabilirea relaţiilor dintre cele două edificii.
4. Prospectarea geofizică a zonelor limitrofe ale oraşului în vederea stabilirii extinderii zonei locuite.
Rezultatele şi interpretarea lor:
Ca urmare a cercetărilor din 2015-2016 am stabilit că edificiul MSP-001 avea dimensiunile de 39,58 x 19,47 m putând fi considerată o clădire monumentală. În secţiunea S6 (5 x 8,7 m), trasată în colţul de NV al clădirii, au putut fi efectuate o serie de observaţii stratigrafice confirmând datele obţinute în S1-2014, respectiv cele 3 faze principale de construcţie ale aşezării civile romane, ultimelor două fiindu-le caracteristice clădiri de piatră. Pe laturile de V şi NV ale clădirii MSP-001 a putut fi identificat primul nivel al clădirilor de piatră, zona fiind străbătută de un drum ale cărui dimensiuni indică posibilitatea interpretării drept o arteră principală care asigura legătura dintre castru şi aşezarea civilă din această zonă. Fundaţia edificiului MSP-001 (ce aparţine celei de-a doua faze de piatră) taie drumul mai sus menţionat, acesta fiind dezafectat în această ultimă etapă constructivă. Cu ocazia cercetării temeliilor clădirii au putut fi sesizate câteva elemente ce ţin de maniera de execuţie a zidăriei, respectiv supradimensionarea fundaţiilor pe laturile de nord si vest, realitate datorată topografiei locului. Săpăturile arheologice au evidenţiat faptul că cea dintâi fază constructivă de piatră se prezintă sub forma unor dărâmături masive şi compacte de piatră, cărămidă şi ţigle care ulterior au fost nivelate în interiorul basilicii cu un strat gros de lut peste care a fost amenajat nivelul interior al basilicii, constând din slabe urme de mortar peste care se poate presupune existenţa unei duşumele de scândură. În ceea ce priveşte tipul de edificiu, răspunsul la întrebarea dacă el avea o singură navă sau era împărţit într-o navă centrală şi două coridoare laterale a fost elucidată doar parţial; lângă zidul scurt amplasat pe latura de V s-a găsit o singură bază masivă de calcar cu dimensiunile de aproximativ 1,20 x 0,90 m, amplasată exact pe direcţia unuia dintre zidurile laterale ale camerei absidate. Dacă dezvelirea în campania viitoare a interiorului basilicii va confirma existenţa mai multor asemenea baze pe care trebuie să fi fost amplasate coloane, atunci edificiul era de tipul celor cu trei nave. Indiferent de soluţia reconstituirii basilicii, înălţimea şi masivitatea grinzilor ce susţineau şarpanta este ilustrată de marea cantitate de piroane de fier de dimensiuni mari (până la 15-20 cm) identificate pe toată suprafaţa clădirii. Amplasarea topografică a clădirii MSP-001 şi relaţiile stratigrafice dintre aceasta şi construcţiile anterioare demonstrează că în această ultimă etapă constructivă s-a produs în oraşul roman o radicală resistematizare urbanistică.
De o mare însemnătate pentru reconstituirea clădirii MSP-001 şi stabilirea relaţiei dintre aceasta şi zona înconjurătoare a fost identificarea intrării principale în clădire. Conform informaţiilor furnizate de prospecţiile geofizice, intrarea putea fi situată fie pe latura scurtă vestică, opusă absidei, fie pe latura lungă de nord. În acest sens, a fost săpată iniţial o suprafaţă care decoperta întreaga latură vestică, unde nu au fost descoperite urme ale unei intrări, semnalele geofizice fiind datorate unor intervenţii moderne care au distrus parţial zidul perimetral al clădirii în această zonă. În consecinţă, ne-am concentrat atenţia prin săparea a două mari suprafeţe (S10 şi S11), care combinate cu S6 au dus la dezvelirea unei suprafeţe totale de aproximativ 30 x 6 m, iar dacă ţinem cont şi de cercetările din anul 2015 putem spune că întreaga latură de nord a clădirii a fost cercetată integral. La mijlocul distanţei dintre camerele de pe latura de E şi colţul de NV al clădirii MSP-001 a fost identificată o intrare monumentală din care s-au păstrat pragurile masive de calcar local. Intrarea era compartimentată în trei segmente: două intrări laterale simple mai înguste şi o intrare centrală dublă cu lăţimea de aproximativ 3 m, în total lăţimea celor trei căi de acces fiind de cca. 7 m. (Fig. 2)
Inexistenţa unui drum de-a lungul laturii nordice a basilicii şi deschiderea intrării sale spre această zonă au constituit argumente solide pentru a considera că intrarea basilicii se deschidea spre o piaţă ce nu putea fi alta decât cea a forum-ul municipiului roman. Problema identificării forum-ului a fost una dintre întrebările fundamentale privitoare la topografia edificiilor publice de la Porolissum, încercările anterioare ale lui Al. V. Matei dovedindu-se neconvingătoare, săpăturile sale dezvelind alte tipuri de clădiri. Pentru confirmarea arheologică a acestei ipoteze şi ţinând seama de indiciile oferite de prospecţiile geofizice, am efectuat 6 secţiuni pentru a stabili perimetrul pieţei forum-ului. Existenţa unui şir de tabernae de-a lungul laturii de V era deja sugerată de identificarea în S6 a zidurilor unei prime astfel de taberna, adosată în exteriorul colţului de NV al basilicii. Săpăturile au confirmat existenţa unui zid perimetral de aprox. 0,70 cm, a unui şir de tabernae de-a lungul laturii de V a forum-ului precum şi a unei clădiri situată în apropierea intersecţiei laturii de N cu cea de E a pieţei, care ar putea reprezenta un posibil templu. O primă concluzie este contemporaneitatea ansamblului basilică-for, ele fiind construite pe baza unui plan unitar. (Fig. 3)
Cercetările geofizice din 2016 au avut drept obiectiv stabilirea limitelor locuirii în oraşul roman. A fost investigată o suprafaţă de peste 9000 m2 prin mijloace magnetometrice la o rezoluţie superioară (dintre care un areal de 4000 m2 cu o densitate a valorilor măsurate de 1 x 8, iar 5400 m2 cu o densitate a valorilor măsurate de 2 x 8). Suprafeţele investigate geofizic, sunt amplasate către extremităţile nordice, estice şi sud-vestice estimate ale oraşului roman. În toate cele trei zone a putut fi constatat faptul că locuirea continuă, fiind identificate mai multe construcţii de piatră majoritatea de dimensiuni mici şi medii, foarte probabil locuinţe şi anexe private. Într-un singur caz este de presupus existenţa unui edificiu public de mari dimensiuni, în zona de sud-vest a limitelor investigate.
Tehnici de cercetare utilizate:
Săpătura arheologică a fost realizată prin intermediul unor suprafeţe, planul adâncimile şi materialul arheologic fiind înregistrate cu ajutorul unei staţii totale Leica TS06. Cercetarea a fost documentată cu planuri, profile, fotografii precum şi utilizându-se fişele de înregistrare a contextelor stratigrafice după modelul MoLAS. Materialele arheologice au fost înregistrate într-o bază de date, precizându-se pe lângă descrierea lor şi poziţionarea exactă cu ajutorul coordonatelor geografice.
Obiectivele cercetărilor viitoare:
În campaniile viitoare principalele obiective vor consta în dezvelirea integrală a interiorului şi a laturii de S a clădirii MSP-001, dezvelirea tabernelor de pe latura de V a forum-ului, identificarea unei posibile intrări pe latura de N a forum-ului (opusă intrării în basilica), cercetarea şi stabilirea funcţionalităţii clădirii identificată în zona de NE a forum-ului, clarificarea laturii de E a forum-ului şi nu în ultimul rând cercetarea primei faze de piatră a oraşului în zona deschisă a pieţei forum-ului.
Ansamblul de arhitectură basilica – forum, reprezintă două dintre cele mai importante edificii publice ale unui oraş roman. După finalizarea cercetărilor arheologice, va fi realizat un studiu de fezabilitate în vederea unui viitor proiect de punere în valoare a acestor monumente. ... Vezi mai mult Vezi mai puțin