.
Ocna Sibiului | Punct: Faţa Vacilor - La Făgădău | Anul: 2014
Anul:
2014
Epoca:
Epoca romană timpurie (sec. I î.Hr. – I d.Hr.)
Perioade:
Epoca romană timpurie
Categorie:
Domestic
Tipuri de sit:
Aşezare rurală
Județ:
Sibiu
Localitate:
Ocna Sibiului
Comuna:
or. Ocna Sibiului
Punct:
Faţa Vacilor - La Făgădău
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Cinteză Monica Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Cornici Gheorghe Cătălin Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Dogărescu Alexandra Filofteea Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Purece Silviu Istrate Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Ungureanu Augustin-Ionel Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Cod RAN:
Raport:

Aşezarea romana rurală de la Ocna Sibiului, punctul „Faţa Vacilor-La Făgădau”, este situată pe prima terasă de pe malul stâng al Visei, la 2 km vest de oraş. Analiza materialului ceramic din aşezarea de la Ocna Sibiului indică, cu multă certitudine, origininea norico-pannonică a coloniştilor care au locuit aici. Elementele inconfundabile şi cu mare grad de certitudine în stabilirea etnicului sunt forma şi decor...ul ceramicii în cele două tehnici Kammstriche şi Besenstrich, prezenţa abundentă a vaselor Dreifußschale. Analogii foarte bune în ceramica din complexele norico-pannonice se găsesc şi pentru alte forme îndeosebi pentru străchini şi farfuriile din pastă fină cenuşie şi roşie. În anul 2014 au fost trasate două secţiuni denumite: S1/2014 şi S2/2014. Prima secţiune a vizat zona centrală a terasei, în timp ce a doua a fost trasată în zona de vest a acesteia. Ambele secţiuni au avut dimensiunea de 10x2 m. Materialele provenite din cele două secţiuni sunt specifice comunităţilor norico-pannonice, toate complexele dezvelite prin intermediul cele două secţiuni fiind datate în perioada de existenţă a provinciei romane Dacia. În secţiunea S1/2014 au fost identificate urmele unei posibile construcţii din lemn. Existenţa acesteia pare a fi indicată de amprenta unei bârne de lemn, observată la 0,75 m adâncime, în carourile 4 şi 5, cu marginile lutuite. Aceasta avea un traseu aproape paralel cu profilurile de nord şi sud ale secţiunii. La adâncimea de 0,90, în S 1/2014, a fost identificată o amenajare cu piatră de râu şi fragmente de piatră de râu, prezentă în carourile 2-3. Amenajarea are o lungime de maximă, în zona cercetată, de 2,5 m, pe centrul secţiunii fiind surprinsă una dintre margini. Aceasta intră în profilul de nord al secţiunii. Este foarte posibil să avem de-a face cu un paviment, piatra fiind atent aşezată pe acelaşi nivel. În S 2, la aceeaşi adâncime ca şi în S 1 – 0,90 m, a fost identificată tot o amenajare cu piatră de râu şi spărturi de piatră de râu, situată în marginea de est a secţiunii. Amenajarea are o întindere de aproximativ 1 m şi o formă aproape pătrată. Sub aceasta a fost descoperit o vatră de foc, cu un diametru de 0,60 m, foarte puternic arsă. Încă o amenajare cu piatră a fost găsită, la aceeaşi adâncime, şi în extremitatea vestică a secţiunii S 2. Stratul de piatră porneşte din colţul nord-vestic al secţiunii şi coboară de-a lungul profilului nordic, pe o lungime de 2 m. A fost surprins pe o lăţime de 0,80 m. În centrul secţiunii S 2 au fost găsite bucăţi masive de lemn carbonizat căzute pe o lungime de 1,70x1 m.

English Abstract:

In 2014 were drawn two sections called: S1/2014 and S2/2014. The first section was placed in the central area of the terrace, situated near the River Visa, while the second one was placed in the western area of the terrace. Both sections have the size of 10x2 m. The archaeological materials from the two sections are specific to Norico-Pannonian communities, all the complexes found in the two sections are being dated in the time of Roman Dacia.

Bibliografie:

D. Popa, în Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005, p. 240-241; Campania 2006, poz.127; Campania 2008, poz. 54, Campania 2010, poz. 40.


D. Popa, Aşezarea norico-pannonică de la Ocna Sibiului, în vol. Relaţii interetnice în spaţiul românesc, II. Populaţii şi grupuri etnice (sec. II î. Hr.-V d. Hr.), (Bibliotheca Septemcastrensis XXI), 2006, p. 141-166.
D. Popa, A Roman Steelyard Discovered at Ocna Sibiului, în vol. Fontes Historiae. Studia în honorem Demetrii Protase, Bistriţa – Cluj-Napoca, 2006, p. 523-530.
D. Popa, Un fragment de vas cu inscripţie descoperit în aşezarea romană de la Ocna Sibiului, în Studia Universitatis Cibiniensis, 6, 2009, p. 33-43.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
INP
Limba:
RO