.
Tulcea | Punct: Parcul „Monumentul Independenţei” („Colnicul Hora”) | Anul: 2017
Anul:
2017
Epoca:
Epoca romană târzie (sec. II-IV)
Perioade:
Epoca romană
Categorie:
Apărare (construcţii defensive);
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire;
Cetate
Județ:
Tulcea
Localitate:
Tulcea
Comuna:
Tulcea
Punct:
Parcul „Monumentul Independenţei” („Colnicul Hora”)
Sector:
Aria B
Toponim:
Aegyssus
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Nuţu George Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea
Cod RAN:
Raport:

Acest sector include zona de S şi de V a edificiului termal cercetat cu intermitenţe, începând cu anul 1971. Cercetările s-au concentrat în particular, în zona de V a termelor cu intenţia de a realiza observaţii privind stratigrafia şi fazele constructive ale edificiului şi, nu în ultimul rând, de a pune în valoare acest monument în scop turistic. În campania anului 2017 cercetările s-au concentrat în caseta ...C1 unde, în anii anteriori, a fost descoperit un zid care închide latura de V complexului termal. Aria investigată prin această casetă se află în proximitatea sectorului cercetat începând cu anul 1971. Din punct de vedere topografic, se află situată în nord-vestul edificiului numit convenţional „Palestra”, mai exact, la NV de aripa vestică a acestui edificiu din care au fost cercetate anterior două ziduri orientate NV-SE, respectiv SV-NE. Cel puţin o intrare în această încăpere a fost delimitată pe latura de SE cu deschiderea în aleea interioară dintre „Palestra” şi thermae. Aşadar, prin deschiderea suprafeţei C 1 s-a urmărit identificarea laturii de NV din aripa vestică a palestrei. Anterior, un segment din zidul de NV al acestei încăperi a fost cercetat, dar rezultatele nu sunt cunoscute. Din planurile publicate până în prezent reiese că în această zonă a fost trasată a doua secţiune magistrală (din anii ‘70) orientată E-V. Astfel, un mic segment din zidul nr. II (Z II) pare să fi fost suprapus de un bordei medio-bizantin -nota 2. O primă constatare a fost aceea că straturile superioare au fost grav afectate de intervenţiile din perioada modernă şi contemporană, odată cu trasarea aleilor parcului actual. Sub acest context (0,40-0,70 m grosime), a fost descoperit un nivel datat în secolul V p.Chr. care coincide cu momentul unei distrugeri a edificiului. Momentul constructiv al acestuia (sau, mai bine spus, lărgirea lui) a fost documentat în perioada cuprinsă între sfârşitul sec. III şi începutul sec. IV p.Chr. Principalele structuri descoperite sunt un zid lucrat în opus mixtum care închide spre V latura termelor şi un bazin realizat din cărămizi înguste, păstrat pe şapte-opt asize, la baza căruia au fost descoperite o serie de monede de sec. IV p.Chr. Din motive de economie, această zonă a fost abandonată în acest an, în favoarea lărgirii sectorului Aria C unde s-a urmărit cercetarea nivelurilor romane timpurii. Materialul arheologic constă preponderent în ceramică romană târzie – amfore (LR 1, LR 2, Dr. 24 şi capace de amfore), ceramică de bucătărie, vasa escaria (în care predomină formele Hayes 3, Hayes 99, Hayes 76 şi Pontic Red Slip), opaiţe (majoritatea de tip „Ephesos”), material vitric (panouri de geam şi stemmed goblets), monede eşalonate pe parcursul secolelor IV-VI p.Chr. şi un bogat material faunistic.

Rezumat:
Acest raport a fost publicat în Cronica Cercetărilor Arheologice. Campania 2018 (anul publicarii-2019), la paginile 378-382.
Bibliografie:

Lungu 1996 – V. Lungu, Aegyssus – documentare arheologică preromană, Peuce 12, 47-102.


Mănucu-Adameşteanu 2010 – Gh. Mănucu-Adameşteanu, Locuirea de epocă medie-bizantină pe teritoriul oraşului Tulcea (sec. X-XIII), SCIVA 61, 2-4, 219-250.
Opaiţ, A. 1977, Aegyssus ’76 – Raport preliminar, Pontica 10, 307-311.
Päffgen, Nuţu 2017 – B. Päffgen, G. Nuţu in Zusammenarbeit mit D. Anton, M. Hölzl, Fl. Rinser, U. Scharafin-Hölzl, M. Scheiblecker, M. Schauer, Neue Prospektionsmethoden im Antiken Aegyssus, [în:] Omul, Fluviul şi Marea. Studii de arheologie şi istorie în onoarea lui Florin Topoleanu la a 65-a aniversare / The Man, The river and The Sea. Studies in Archaeology and History in Honour of Florin Topoleanu on his 65th Aniversary (ed. G. Nuţu, S.-C. Ailincăi, C. Micu), Cluj-Napoca, 281–292.

Note Bibliografice:

2.Mănucu-Adameşteanu 2010, 244, fig. 3/1.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
INP
Limba:
RO