.
Alba Iulia | Punct: str. Mihai Viteazul nr. 21 (Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice) | Anul: 2003
Anul:
2003
Epoca:
Epoca migraţiilor (sec. III - VI);Epoca migraţiilor (sec. VII - XI);Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII);Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade:
Epoca post-romană;
Epoca migraţiilor;
Epoca medievală mijlocie
Categorie:
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire
Județ:
Alba
Localitate:
Alba Iulia
Comuna:
mun. Alba Iulia
Punct:
str. Mihai Viteazul nr. 21 (Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice)
Toponim:
Apulum
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Istrate Angel SC Damasus SRL Braşov
Istrate Marcu Daniela SC Damasus SRL Braşov
Szőcs Péter Levente Muzeul Judeţean Satu Mare
Tănase Daniela Muzeul Banatului, Timişoara
Cod RAN:
Raport:

În campania anului 2003 a fost realizată o singură secţiune pe latura de E a palatului, S 34, cu dimensiunile 5 x 2 m. Locul secţiunii a fost stabilit de necesitatea instalării unei canalizări în această zonă. Structuri zidite: Zidul palatului prezintă o deviere de 47 cm, care intervine brusc în linia zidului, fapt care ar sugera faze diferite de construcţie pentru cele două tronsoane care se întâlnesc în dr...eptul acestei secţiuni. Din păcate, fundaţiile palatului nu au putut fi observate în întregime din cauza limitării suprafeţei de cercetat şi a descoperirii unei construcţii recente. Descoperirile din suprafaţa secţiunii sunt legate de un ansamblu de construcţii aparţinând epocii moderne. Au fost dezvelite fundaţiile din beton ale unei construcţii care s-a adosat palatului. Lângă amenajarea de mai sus se află ruinele unui bazin turnat din beton, a cărui limită de E se află la 4,5 m de la zidul palatului, cu o deschidere interioară de 2,30 m. Bazinul a fost abandonat în primele decenii ale sec. XX. Pe lângă bazin trece o canalizare din tuburi de beton cu diametrul exterior de 40 cm. Orientată pe direcţia N - S, canalizarea este îngropată la adâncimea de cca. 1,78 m de la nivelul de călcare actual (-1,70 m V). Stratigrafia: Stratigrafia în zonă a fost puternic bulversată de intervenţiile moderne. Partea cea mai puţin deranjată a profilului se află pe latura de E a secţiunii lângă groapa canalizării: pe un segment restrâns s-au putut observa depunerile specifice colţului de SV al cetăţii de la Alba Iulia, începând cu epoca post romană, suprapusă direct de amenajările ce au precedat construcţiile cu mortar ale epocii arpadiene. În partea centrală a săpăturii, lângă bazinul din ciment, sub cota de -1 m s-a săpat în straturi nederanjate (straturile 9 şi 6) din care s-au recoltat materiale databile în sec. XI-XIII. Pe lângă fragmentele ceramice descoperite la acest nivel a mai apărut şi o monedă arpadiană conservată precar. Peste aceste depuneri intervine un strat consistent de pământ negru afânat care conţine foarte puţin material arheologic atipic, foarte probabil o nivelare anterioară construirii primului palat episcopal.

English Abstract:

During this campaign we drew only one section, as the finds were associated with modern constructions. We uncovered the concrete foundations of a construction that was added to the palace. In the central part of the excavations we picked up materials dating to the 11th – 13th centuries. Besides the sherds uncovered at this level a poorly preserved Arpadian coin appeared.

Sursa:
Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO