Davideni | Comuna: Ţibucani | Judeţ: Neamţ | Punct: La izvoare-Spieşti | Anul: 1997
Descriere:
Raport ID:
494
Anul cercetarii:
Perioade:
Evul Mediu;
Epoci:
Epoca migraţiilor; Epoca medievală timpurie;
Categorie:
Domestic; Neatribuit;
Tipuri de sit:
Locuire;
Cod RAN:
| 124821.01 |
Județ:
Neamţ
Unitate administrativă:
Ţibucani
Localitate:
Davideni
Punct:
La izvoare-Spieşti
Localizare:
| 124821.01 |
Fără Ilustrații

Instituții și
Persoane implicate:
Persoane implicate:
Nume | Prenume | Rol | Instituție |
---|---|---|---|
Mitrea | Ioan | responsabil | Colegiul Național ``Ferdinand I`` Bacău |
Raport:
Au fost continuate cercetările în aşezarea din secolele V/VI-IX de la Davideni, com. Ţibucani, Jud. Neamţ, punctul "La izvoare-Spieşti".
Prin săparea a trei secţiuni S82, S83 şi S84, lungi de câte 100 m şi cu lăţimea de 1,50 m, a fost investigată o nouă suprafaţă situată la sud-est de zona cercetată în anii precedenţi, urmărindu-se surprinderea limitei de sud-est a aşezării din secolele VI-IX şi dezvelirea unor noi locuinţe. Cum distanţa dintre secţiuni a fost de 2,00 m, prin cele trei secţiuni şi casetele necesare dezvelirii locuinţelor surprinse, a fost investigată o nouă suprafaţă de cca. 1000 mp.
În suprafaţa cercetată s-au găsit sporadic şi materiale aparţinând unor epoci mai vechi, respectiv: cultura Noua, Hallstatt-ul târziu şi epoca geto-dacică cu elemente bastarnice). Şi în această campanie obiectivul principal al cercetării l-a constituit aşezarea din mileniul I p. Chr.
În suprafaţa cercetată în această campanie au fost dezvelite încă patru locuinţe (L72, L73, L74 şi L75) şi un "adăpost temporar", toate complexele aparţinând aşezării din secolele V/VI-VII.
Locuinţa L72, surprinsă în S82, a fost un bordei, cu pereţii construiţi din bârne lutuite (dovadă descoperirea spre fundul bordeiului a unor bucăţi mari de bârne carbonizate, dispuse în lungul pereţilor). Cum nu au fost găsite gropi de furci, foarte probabil pereţii locuinţei au fost ridicaţi pe tălpici de lemn. Numeroasele bucăţi de bârne carbonizate, şi marea cantitate de pământ şi pietre arse la roşu, pot fi un indiciu că această locuinţă a fost distrusă printr-un incendiu. Pentru aceasta pledează şi inventarul bogat aflat în groapa bordeiului. Spre colţul de est a fost construit un cuptor de dimensiuni mari, realizat din bolovani de râu şi piatră spartă. La baza cuptorului au fost folosiţi bolovani de dimensiuni mari.
Inventarul, relativ bogat, este format din ceramică lucrată cu mâna şi la roată şi alte câteva obiecte.
Categoria ceramică lucrată cu mâna este reprezentată de vase-borcan şi tipsii, neornamentate. În apropiere de gura cuptorului s-a găsit un vas întreg, de mărime mijlocie (H = 22,5 cm; DG = 19,5 cm; DB = 10,5 cm).
Ceramica lucrată la roată este reprezentată de fragmente dintr-un vas mare de provizie, de tradiţie Sântana de Mureş şi fragmente din vase borcan, ornamentate cui striuri, iar în interior prezentând coaste. În umplutură s-a găsit o fibulă din fier, de dimensiuni mici, caracteristică secolelor V-VI şi un cuţit din fier.
Caracteristicile materialului ceramic şi fibula din fier, permit încadrarea acestei locuinţe în faza timpurie a aşezării, fază ce se încadrează în a doua jumătate a secolului V şi prima jumătate a secolului VI p. Chr.
Locuinţa L73, surprinsă tot în S82, este asemănătoare cu L72.
Este un bordei simplu, cu pereţi pe tălpici de lemn, având spre colţul de est un cuptor din pietre. Şi inventarul acestei locuinţe este relativ bogat. S-au găsit numeroase fragmente de vase borcan, un pahar, şi tipsii lucrate cu mâna, neornamentate.
Ceramica lucrată la roată este prezentă prin fragmente din vase borcan, ornamentate cu striuri. Mai menţionăm un fragment din gura unui vas cu torţi, probabil dintr-o amforetă. Pe lângă ceramică s-au mai găsit două fusaiole bitronconice, un ac din os şi alte fragmente probabil tot din ace din os.
Caracteristicile ceramicii permit atribuirea locuinţei L73, primei faze de locuire a aşezării din mileniul I, respectiv secolele V-VI.
Locuinţa L74, surprinsă în S83, este tot un bordei, având spre latura de nord o laviţă cruţată, iar în colţul de est un cuptor din bolovani. Inventarul este format din ceramică lucrată cu mâna şi la roată, precum şi alte obiecte. Ceramica lucrată cu mâna este prezentă prin vase borcan şi tipsii, neornamentate; iar ceramica lucrată la roată este reprezentată prin fragmente din vase borcan, ornamentate cu striuri. Din inventar fac parte şi două fusaiole bitronconice, un cuţit din fier întreg şi un fragment de cuţit, uşor curb (poate fragment de secere?).
Analiza inventarului permite încadrarea acestei locuinţe tot în prima fază dde evoluţie a aşezării, probabil în prima jumătate a sec. al VI-lea.
Locuinţa L75, surprinsă în S84, este un bordei, având în colţul de nord un cuptor din pietre. În mare L75 este asemănătoare locuinţelor descrise anterior.
Inventarul aflat în groapa bordeiului este format din fragmente de vase borcan şi tipsii, lucrate cu mâna, neornamentate, precum şi din fragmente de vase borcan, lucrate la roată, ornamentate cu striuri.
Unele funduri de vase borcan, lucrate la roată, prezintă coaste în interior. Mai menţionăm un fragment dintr-un obiect de lut, ce pare a proveni dintr-o lingură de turnat, precum şi descoperirea aproape la nivelul podelei a unei fibule din fier, de dimensiuni mari, ce se încadrează larg în secolul al VI-lea. Caracteristicile ceramicii şi fibula amintită asigură încadrarea locuinţei L75 tot în prima fază din evoluţia aşezării, care cuprinde a doua jumătate sau sfârşitul secolului al V-lea şi prima jumătate a secolului al VI-lea p.Chr.
Aceluiaşi orizont cronologic îi aparţine şi un "adăpost temporar", descoperit în S82, marcat prin prezenţa unei vetre simple, fragmente din greutăţi din lut, fusaiolă bitronconică, un fragment din lama unui cuţit şi câteva fragmente ceramice, din vase lucrate cu mâna şi la roată. Acest "adăpost temporar" poate reprezenta şi resturile unei locuinţe de suprafaţă, abandonată la scurt timp.
Cu descoperirile din acest an, nimărul locuinţelor, din aşezarea din secolele V/VI - VII de la Davideni a ajuns la 74.
Menţionăm că din cele 75 de locuinţe descoperite, doar una singură, L62 aparţine unui orizont târziu din secolele VIII-IX.
Rezultatele cercetărilor arheologice de la Davideni, în primul rând cele din aşezarea din secolele V/VI-VII cu 74 de locuinţe şi inventarul corespunzător, contribuie la mai buna cunoaştere a culturii Costişa-Botoşana-Hansca, caracteristică spaţiului carpato-nistrean în secolele V/VI - VII. ... Vezi mai mult Vezi mai puțin