Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Sutoru | Commune: Zimbor | County: Sălaj | Site: La Cetate | Excavation Year: 2008

Excavation Year   2008
Epoch
Early Roman (1st - 3rd cent.);
Late Roman (4th - 7th cent.)
Periods
Roman Period
Site Category
Defence;
Domestic
Site Types
Camp
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Sălaj
Locality   Sutoru
Commune   Zimbor
Site  La Cetate
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Cociş Sorin Ilie Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
Cupcea George Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Ilieş Constantin Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Marcu Felix Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Matei Alexandru Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Mustaţă Silvia Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
Petiş Ioniţă Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Tamba Dan Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
National Arch. Record Site Code 143183.01
Report În anul 2008 au fost reluate investigaţiile arheologice în situl de la Sutoru1. Intenţia noastră a fost aceea de a colecta informaţii noi, prin cercetări de suprafaţă, folosirea imaginilor satelit, măsurători topografice şi săpături arheologice, urmărind, în final, delimitarea completă pe teren a castrului roman, respectiv în principal surprinderea sistemului de fortificaţie pe latura de N şi vest.
Zona a fost afectată de lucrări agricole, şi de numeroase inundaţii ceea ce face ca stratul de aluviune depus să fie în unele zone de 2 m. În aceste condiţii decaparea stratului vegetal şi a celui aluvionar s-a făcut cu ajutorul unui excavator. Adâncimea maximă la care s-a ajuns în aceste secţiuni este de 3,20 m din cauza pânzei freatice
Cercetarea arheologică a început pe latura de N unde au fost trasate 4 secţiuni.
S15. Orientarea secţiunii este aproximativ E-V, având dimensiuni de 60 x 1,50 m. A fost identificat zidul de incintă de N surprins oblic pe secţiune. Acesta, similar cu zidul identificat în secţiunile din anii precedenţi (S11), are o grosime de c. 1,10 m, fiind de foarte bună calitate. Stratul de aluviune de deasupra are o grosime de peste 0,50 m. Stratigrafia este identică cu S11 din campania trecută (2006).
S16. Orientarea secţiunii este aproximativ E-V, având dimensiuni de 10 x 1,50 m. Rezultatele sunt identice cu cele din secţiunea S16 cu specificaţia că aici a fost identificată doar groapa de scoatere a zidului de incintă.
S17. Secţiunea a fost trasată la SV de S 16. Orientarea secţiunii este aproximativ N-S, având dimensiuni de 10 x 1,50 m. Rezultatele sunt identice cu cele din secţiunea S15 şi S16, numai că zidul de incintă a fost descoperit perpendicular pe secţiune. Stratul de aluviune este de această dată de peste 1 m.
S18. Secţiunea a fost trasată la V de S17. Orientarea secţiunii este aproximativ N-S, având dimensiuni de 10 x 1,50 m. Rezultatele sunt identice cu cele din secţiunea S14-S15.
S19. Secţiunea a fost trasată la V de S18. Orientarea secţiunii este aproximativ E-V, având dimensiuni de 10 x 1,50 m. Rezultatele sunt identice cu cele din secţiunile precedente. Stratul de aluviune este din nou mai subţire, de c. 0,50 m. A fost, astfel identificată şi latura de V a castrului.
Aşadar, s-a constatat în urma cercetărilor arheologice şi a măsurătorilor topografice existenţa unui castru de circa 165 x 220 m. În concluzie, în urma ultimelor cercetări arheologice a fost descoperită latura de V a castrului, completându-se informaţiile arheologice şi topografice din anii precedenţi.
Deoarece singurele artefacte arheologice se constituie din ţigle ştampilate cu abrevierea NMO, constatăm, din nou, că trupa de mauri este probabil singura garnizoană a fortificaţiei. Dacă aşa stau lucrurile rezultă că unitatea este echivalentă unei ala quingenaria ca urmare a dimensiunilor castrului. Cu toate acestea, numai aceste argumente nu sunt suficiente pentru a fi siguri de această prezumţie.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu