Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Sultana | Commune: Mănăstirea | County: Călăraşi | Site: Valea Orbului | Excavation Year: 2005

Excavation Year   2005
Epoch
Neolithic
Periods
Eneolithic;
Middle Eneolithic;
Late Eneolithic
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Plane cemetery
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Călăraşi
Locality   Sultana
Commune   Mănăstirea
Site  Valea Orbului
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Şerbănescu Done Site director Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Olteniţa
Soficaru Andrei Institutul de Antropologie "Francisc J. Rainer" Bucureşti
National Arch. Record Site Code 104216.01
Report Cercetările arheologice de la Valea Orbului din această campanie s-au desfăşurat concomitent în două sectoare, pe platoul de pe partea stângă a văii şi pe versantul de SV de pe partea dreaptă a văii.
Într-o secţiune trasată pe platoul din partea stângă a văii au fost descoperite şase morminte de inhumaţie. Scheletele din mormintele cercetate se aflau aşezate în poziţie chircită pe partea stângă, cu craniul orientat spre E sau S, între 580 şi 1790, la adâncimi cuprinse între 0,70 şi 1,65 m. Din şase morminte cercetate în acest sector numai două au avut inventar funerar.
În sectorul I al necropolei, situat pe versantul de pe partea dreaptă a sitului, unde s-au făcut cercetări între anii 1974–1988, au fost trasate două secţiuni paralele cu muchia terasei. În secţiunile trasate au fost descoperite 12 morminte de inhumaţie în care scheletele erau aşezate în poziţie chircită pe partea stângă. Scheletele descoperite în morminte se aflau depuse la adâncimi cuprinse între 1,70 m şi 2,30 m şi erau orientate cu craniile mai apropiate de E adică între 860 şi 1200. Din cele 12 morminte studiate în acest sector, într-un număr de 9 morminte s-a descoperit inventar funerar. Cu acest prilej s-a constatat că cercetarea din sectorul de pe partea dreaptă a văii nu a fost încă epuizată şi că cercetările vor trebui continuate în anul viitor. S-a mai constatat că limita sudică a necropolei nu cuprinde şi cele două boturi ale terasei aflate pe malul lacului Mostiştea, aşa cum ne-am fi aşteptat. Comparând inventarul şi obiceiurile de înmormântare practicate de comunitatea omenească care şi-a înhumat morţii în această necropolă, în cele două sectoare s-au constat unele deosebiri. Astfel, compoziţia inventarului descoperit în mormintele cercetate din cele două sectoare diferă. Unele obiecte de podoabă ca pandantivele în formă de idoli cu cap inelar, brăţările lucrate din cochilie de scoică Pectunculus pilosus şi obiecte din valve de moluşte ornamentale descoperite în sectorul I, nu se mai regăsesc în mormintele cercetate în sectorul II. În schimb în sectorul al II-lea în morminte apar brăţări oblice înalte, frecvent întâlnite în necropolele culturii Hamangia, iar depunerea de unelte în morminte este mai des întâlnită. După cum putem observa din datele prezentate mai sus şi din orientarea craniilor scheletelor există o oarecare diferenţiere, în sectorul al II-lea întâlnindu-se frecvent schelete orientate cu craniul spre S sau chiar spre V.
În timpul desfăşurării cercetărilor în necropola de la „Valea Orbului” s-a constatat că, în amonte pe Valea Mostiştei, la 800 m N de Valea Orbului, în dreptul satului Curăteşti, lângă biserica veche a satului, datorită eroziunii provocate de apele lacului, au fost distruse parţial mai multe morminte de inhumaţie. După ce s-a obţinut autorizarea s-a intervenit pentru salvarea mormintelor, care se vedeau pe malul lacului, jumătate acoperite de apă. Pentru salvarea mormintelor s-a deschis o suprafaţă de formă triunghiulară, cu latura lungă situată de-a lungul malului, care însuma 75 m2. La adâncimea de 2,80–3 m au fost descoperite 4 morminte de inhumaţie în care scheletele erau aşezate în poziţie chircită pe partea stângă, cu craniul orientat pe direcţia E 900. La scheletul nr.8 în dreptul abdomenului s-a descoperit o cataramă de os, de formă rotundă. În lipsa altor obiecte de inventar toate mormintele au fost atribuite perioadei de tranziţie la epoca bronzului. Sub aceste înmormântări, la adâncimea de 3,80–3,95 m, la nivelul pânzei freatice au fost descoperite 6 morminte neolitice. În toate mormintele cercetate scheletele erau aşezate în poziţie chircită pe o parte şi erau orientate în general pe direcţii apropiate de E, cu devieri între 640 şi 1240. În M.1, scheletul era chircit pe partea dreaptă şi avea toracele întors cu faţa în jos, iar în celelalte cinci morminte scheletele erau aşezate în poziţie chircită accentuat sau moderat pe partea stângă. În patru dintre mormintele cercetate s-a descoperit inventar funerar. Inventarul funerar recoltat din mormintele neolitice constă din mărgele lucrate din lut, din marmură, din cochilii de melci şi scoici marine, inele de os, unelte de piatră şi două vase fragmentare de lut, slab arse, unul fiind decorat cu pliseuri fine. Scheletele recoltate din morminte, care se aflau într-o stare excepţională de conservare, au fost trimise spre studiu la CCA Bucureşti.
Planşa 67
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography D. Şerbănescu, Un nou tip de figurină neolitică, CCDJ 15, 1997, p. 81-96
idem, Observaţii preliminarii asupra necropolei neolitice de la Sultana, jud. Călăraşi, CCDJ 19, 2002, p.69 – 86
idem, CCA 2003, p. 321-322,
idem, CCA 2004, p. 364-365.
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu