Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Cotorman | Commune: Ciucsângeorgiu | County: Harghita | Site: Grădina casei nr. 496 | Excavation Year: 2007

Excavation Year   2007
Epoch
Early Medieval;
Late Medieval
Periods
Early Medieval Period
Site Category
Domestic;
Industrial
Site Types
Open settlement
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Harghita
Locality   Cotorman
Commune   Ciucsângeorgiu
Site  Grădina casei nr. 496
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Botár István Muzeul Secuiesc al Ciucului, Miercurea Ciuc
Darvas Lóránt Muzeul Secuiesc al Ciucului, Miercurea Ciuc
National Arch. Record Site Code 84040.01
Report Cotorman (com. Ciucsângeorgiu) se află la cca. 20 km la E de Miercurea Ciuc într-o vale alăturată a pârâului Fişag (confluentul stâng al Oltului Superior) în bazinul Ciucului. Satul apare în izvoare istorice doar în sec. XVI şi este total necunoscut în literatura de specialitate.
Scopul săpăturii a fost cercetarea preventivă a sitului (grădina casei cu nr. 496) unde s-a raportat o cruce pectorală relicvară găsită cu ocazia lucrărilor de agricultură. Engolpionul de factură kieveană din sec. XI-XII este un unicat în zonă.
Din nefericire vremea improprie a împiedicat realizarea planului de cercetare iar în suprafaţa de cercetare (4 x 4 m) nu a fost identificat nici un complex arheologic din această epocă. Totuşi în materialul arheologic colectat fără context arheologic este reprezentat de fragmente ceramice databile în sec. XI-XIII, care, indirect, au confirmat împrejurările de găsire a crucii (care se pare că provine dintr-o aşezare deschisă din epoca medievală timpurie). Această presupunere este confirmată şi de un vârf de săgeată găsit iarăşi fără context arheologic în humusul îndepărtat.
Fragmente ceramice din sec. XI-XIII au fost găsite în poziţii evident secundare şi în vatra cuptorului din sec. XIV-XV, care a fost dezvelit tot cu această ocazie. În acest cuptor, folosit în aer liber, cu forma ovală, cu dimensiunile 1,90 x 1,40 m, din cele trei straturi a vetrei a fost colectată o cantitate însemnată de ceramică: oale, căni, cahle oale. De remarcat faptul că fragmentele ceramice din straturile diferite a cuptorului sunt întregibile între ele, deci se pare că materialul folosit provine dintr-un depozit, unde fragmentele s-au amestecat. Ceramica de calitate din cuptor sugerează existenţa unei locuinţe în apropiere, care foarte probabil era încălzită de o sobă formată din cahle oală şi cahle castron (acestea din urmă nu provin din cuptor), care ar fi o adevărată surpriză, dat fiind faptul că în zonă asemenea material a fost găsit numai în medii urbane (oppidum Cristuru Secuiesc / Székelykeresztúr) sau nobiliare (Lăzarea/Szárhegy, castelul Lazăreştilor).
Având în vedere importanţa materialului colectat din ambele epoci (sec. XI-XIII., respectiv XIV-XV), din straturile care sunt deranjate periodic de lucrările agricole, propunem cercetarea cât mai amplă a sitului în sezonul actual.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO



Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu